Hirdetés

Melyik idézet illik erre a mostani győzelemre? Talán ez? „Egy szög miatt a patkó elveszett. A patkó miatt a ló elveszett. A ló miatt a lovas elveszett. A lovas miatt a csata elveszett. A csata miatt az ország elveszett. Máskor verd be jól a patkószeget!” De nem, ez nem jó, mert sem a csata, sem az ország nem veszett el, sőt győztünk. Tény, ami tény, a patkószeg pár hónapja egy váratlan pillanatban alaposan meglazult, de aztán még időben sikerült beverni.

Akkor talán ez? „Jézusmária, győztünk!” Beke Kata kiáltotta ezt a Magyar Demokrata Fórum választási győzelmének estéjén, 1990 tavaszán. A felkiáltásból szállóige lett. Pár évvel később könyvet is írt pártja tündökléséről és bukásáról. Ez sem jó, mert a Fidesz-KDNP ezen a különös választáson nem csak jól érzékelhető győzelmet aratott, de semmi sem utal arra, hogy a több mint évtizedes tündöklésnek vége akarna szakadni. Egy kormánypárt ciklusának félidejében soha nem rendelkezik akkora támogatással, mint a választások idején. Szóval, van idő, van mód építkezni.

Mégis érez az ember ebben a választási eredményben némi ellentmondást. Valahogy nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy kellett volna. Szokatlan, elsőre nehezen magyarázható jelenségekkel is találkoztunk. És nem csak egy nálunk mindeddig szokatlan jelenség, a Tisza párt félelmetes ütemű fölemelkedése és diadala okozza ezt, bár vitathatatlan, hogy a protesztpárt sikere el kell gondolkodtassa a jobboldali véleményvezéreket, mert a Tisza-jelenség bizonyos értelemben maga a patkószeg. A kormányzati körök egy addig nem észlelt strukturális hibája okozta morális robbanás szörnyszülöttje három hónap alatt félelmetes intenzitású gyűlölet-kampányával, eljutván a jobboldal lerombolásának nyílt meghirdetéséig, akkora rajongótábort toborzott, amivel az ellenzék legerősebb politikai mozgalmává tette frissen szerzett pártját.

Ám ez sem magyaráz meg néhány különös anomáliát. A budapesti XII. kerületben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke, Kovács Gergely magabiztos, közel 54 százalékos győzelmet aratott, és hogy senki se gondolja, ez véletlen, az MKKP jelöltjei az elérhető 17 mandátumból 10-et szereztek meg. A viccpárt lemosta a teljes az ellenzéket is. Mi történt? Ellenpéldának viszont ott van Győr, ahol Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester ugyan sikeres bosszút állt az őt az előző választási győzelmét követően magánéleti botránya miatt lemondásra kényszerítő volt pártján, aminek következtében a fideszes polgármester most veszített, azonban a képviselőtestület 21 helyéből 14-et mégis a fideszesek szereztek meg, ami számukra kényelmes, 66 százalékos többséget hozott. És ott van Csepel, ahol a Fideszből kizárt és keményen támadott Borbély Lénárd polgármester és csapata – 12-ből 12– elsöprő győzelmet aratott. Vagy Hódmezővásárhely a futóbolonddal és a 10-4-es győzelemmel… A lista, ahogy mondani szokás, nem teljes. Van min gondolkodni.

Korábban írtuk

Igen, győztünk, és talán az Európai Unióban is kedvezőbbre fordulnak a dolgok. Talán ez a választás közelebb hozza Európában a józan ész diadalát a háborús rögeszme felett, amint arra a Kínai Népköztársaság nagykövetének sorai is bíztatnak bennünket. Azonban a nagy dolgokra való szükséges és fontos odafigyelés mellett sem szabad elfeledkeznünk az apró dolgokról, az emberi érzékenységekből, érdekekből és sérelmekből fakadó sebekről, amelyeket ha nem orvosolunk időben, akár patkószeg is lehet belőlük.