Mégsem nőnek a fák az égig. Néhány órával az Anglia–Irán-találkozó előtt az Angol Labdarúgó-szövetség úgy döntött, a válogatott csapatkapitánya, Harry Kane mégsem viselhet szivárványszínű karszalagot, mert a FIFA utasítása szerint a játékvezetők ezt azonnal sárga lappal büntetnék. Lapzártáig így döntött Wales és Hollandia is, és feltehetően így dönt majd mind a kilenc válogatott, amelyik azt tervezte, hogy a homoszexuálisok iránti odaadó tiszteletből csapatkapitányuk szivárványos karszalagot visel.

Hirdetés

Az angol labdarúgó-szövetségnek fájt a döntés: „Megvetést érzünk egy olyan szervezet iránt, amely megmutatta valódi értékeit azzal, hogy a játékosoknak sárga lapot adott, a toleranciának pedig pirosat. Soha többé nem szabad pusztán a pénz és az infrastruktúra alapján kijelölni a világbajnokság helyszínét. Egyetlen olyan országnak sem szabadna megkapnia a rendezés megtisztelő feladatát, amelyik nem fogadja el az LMBTQ-emberek, a nők, a munkavállalók jogait, vagy bármely más egyetemes emberi jogot. Megdöbbentő, hogy az angol válogatott világbajnoki bemutatkozásának reggelén a FIFA cenzúrázza a játékosokat és a kilenc nemzeti labdarúgó-szövetséget, akik pozitív üzenetet szeretnének megosztani” – írták nyílt levelükben. Lapzártakor még nem tudtuk, hogy az angol, a walesi, a holland vagy akármelyik érintett válogatott tagjai azért letérdepelnek-e a fűre meccs előtt, hogy tisztelegjenek egy kábítószeres bűnöző emléke előtt.

Bár a FIFA a homoszexuális-propagandát a focipályán nem csupán sárga lappal, hanem jelentős összegű pénzbírsággal is sújtaná, ez a nagy meghátrálás nem csak a pénzről szól. Katar akármilyen gazdag, csekélyke ország, amelynek válogatottja őszintén be is mutatta a világnak szerény képességeit. Nem a pénz, de még csak nem is a vendéglátók érzékenysége volt az ok, elvégre a nálunk látványosan lebőgő angolok a Puskás Arénában elszántan térdelgettek a meccs előtt, a füttykoncert sem zavarta őket. A meghátrálás oka egyszerűen az, hogy a gazdag öböl menti arab országokkal és általában az iszlám világgal a nemzetközi labdarúgó-szövetség nem kíván újat húzni. Mert egyrészt szükség van az olajra és a gázra, ami onnan érkezik, vagyis mégiscsak van az a pénz, amiért a liberális világ meghátrál, másrészt az iszlám világ sokkal durvábban reagál az élet- és istenellenes propagandára, mint a halódó európai civilizáció.

Apropó Európa. Két friss hír: elvégezte első repülését Franciaországban a magyar légierő új közepes helikoptere. A H225M típusjelű gépből 16 darabot rendelt négy éve a honvédség, az első már berepült gépek jövőre érkeznek meg Szolnokra, tudósított a Magyar Nemzet. A másik: világszínvonalú izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. A legendás izraeli Iron Dome, azaz Vaskupola légvédelmi rendszer egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik. Tüzérségi felderítőradarként a Vaskupola 100 kilométer távolságig képes a különböző gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontjának meghatározására és az indítás helyének azonosítására is. Képes percenként 200 célt követni, és a saját tüzérség válaszcsapásainak irányításában is alkalmazható.

Most, hogy Ukrajna olyan ravaszul bele akarta ugrasztani Lengyelországot a csalánosba, ez a katonai fejlesztés több mint időszerű. Jó, nem vagyunk ott a világbajnokságon, viszont egyre jobban vigyázunk a magunk biztonságára. Ennyit a karszalagokról.

Korábban írtuk