Szánalmas az a nyílt és arcátlan pragmatizmus, ahogy a tartását vesztő baloldal az európai parlamenti választások sokkjából felocsúdva, minden erejével a Jobbik által elcsábított szavazók után veti magát. Egyik kezével a bírói kar felé int, akik nem először a Gyurcsány–Bajnai-rémuralom idején, megértvén az intést, politikai megrendelésre készült ítéletet hirdetnek. E sorok írójának néhány évvel ezelőtt már volt módja szembe nézni egy olyan bírói karral, amelyik nem átallott a huszonegyedik század legbarbárabb bírói döntésének, egy más által írt cikk egyetlen félmondata miatt a főszerkesztőre kirótt egyéves fogházbüntetésnek felfüggesztve helyt adni, amit később szerencsére megsemmisített a Legfelsőbb Bíróság. Ám azok a bírák még ma is a helyükön ülnek – és ítélkeznek. Reméljük, nem sokáig, reméljük, ez lesz a sorsa a Magyar Gárda ellen hozott ítéletnek is, ám amíg a Legfelsőbb Bíróság helyre nem állítja ez ügyben a jogrendet és az igazságosságot, addig ez az ítélet is jogerős marad.

Ha tehát valaki fekete öltözetben, vagy csak piros-fehér csíkos kendőben, esetleg Magyar Gárda feliratú pólóban lép ki az utcára, kiteszi magát a rendőri zaklatásnak. Ha pedig nyíltan vállalja gárdista létét, a rendőrség előállíthatja és eljárás indulhat ellene, amelynek során elítélhetik. Az akció vesztesei azonban nem a gárdisták, hanem azon egyszerűen gondolkodó emberek, akik a Magyar Gárdában eszközt láttak az elviselhetetlen mértékű, túlnyomórészt cigányok által elkövetett bűnözés visszaszorítására, hiszen ha a gárda még magát sem tudja megvédeni, hogyan tudná megvédeni őket.

Ezért lép a színre a településőrségek tervezett hálózata, a Vörös Gárda, amelyik nyilvánvalóan a Magyar Gárda helyét kívánja elfoglalni, s azt a látszatot kelteni, hogy az amúgy korrupcióval átitatott rendőrséggel együttműködve ők majd sikeresen megfékezik a falusi tolvajokat, rablókat és gyilkosokat. És lehet megint az MSZP-re szavazni.

A baloldal azonban olyan sebességgel hullik szét, hogy kevés valószínűsége van e hadművelet sikerének. Szili Katalin beígért lemondása ugyanis új helyzetet teremtett. Úgy tetszik, az MSZP leghitelesebb s nem mellékesen legtisztább politikusa megkezdte kivonulását.

Ez egy új korszak nyitánya lehet, ami a baloldal morális felrobbanását követően már a kibontakozás egyik lehetséges irányát jelzi. Az MSZP-ben ugyanis nem a generációk közötti ellentétek mentén van a hasadás, hiszen egyes ifjúszocialisták talán még nagyobb gengszterek, mint az öregek, hanem éppenséggel a bűnösök és a – viszonylag – tiszták között. Hogy illúzió-e, vagy realitás Szili Katalin óvatos kivonulása a Vörös Gárdából, az attól függ, van-e még nem zsarolható politikus az MSZP-ben.