A Double Rise a Kárpát-medence rendkívül változatos fesztiválpalettájának egyik legvagányabb, legkülönlegesebb színfoltja. Egyfelől elsőként hozta el az erdélyi szórványban élő fiataloknak a magyar fesztiválpörgést, a hazai könnyű­zenei élet legjobbjait, hogy a külhoniak otthonukhoz közel is fesztiválozhassanak „magyarul”. Másfelől a fesztivál helyszíne, a torockói Székelykő olyan festői hátteret ad a rendezvénynek, hogy a résztvevők mindenképp maradandó élménnyel távoznak.

Hirdetés

Idén a szervezők a fesztivál hatéves történetének autentikus kezdetéhez szerették volna visszatérni, így a különböző programokat, kulturális eseményeket legnagyobb részt az egyedien szép Torockó portáiba, udvaraiba költöztették vissza. A műemléki védettséget élvező falukép pedig újfent nagyon jót tett a rendezvénynek, hiszen a különböző programok közt vándorolva a népi építészet díszletei emelhették, mélyíthették, alapozhatták meg a hangulatot.

A kezdetekre emlékeztetett az az izgalom is, ahogyan egy év kényszerpihenő után újra megtelhetett a falu zeneszóval, nevetéssel, koccintás hangjával. A szigorú szabályozások és komoly létszámkorlátozások mellett is üdítő látvány volt, ahogy a színpadon egymásra nevető muzsikusok élő zenéjére közösen ugrálnak a fesztiválozók, ahogy ölelkező barátok együtt indulnak el a bárpult felé.

Fotó: MTI
Résztvevők a Double Rise fesztiválon, a nemzeti szuverenitásról és kisebbségvédelemről rendezett panelbeszélgetésen

A Double Rise egyediségéhez hozzátartozik, hogy a leginkább befutott és leghallgatottabb popzenekarok, a fősodorhoz tartozó kultúrprogramok mellett külön helyszínt biztosít például a táncházmozgalom képviselőinek is. A Folkudvarban ráadásul egyszerre jelennek meg az erdélyi és magyarországi népzenei élet legjobbjai, így a határok a közös örömzenélésekben itt valóban megszűnhetnek, feloldódhatnak.

A fesztivál színvonalát emeli továbbá, hogy napközben nívós irodalmi vagy épp közéleti beszélgetések, előadások, kiállítások is látogathatók. Az Alapjogokért Központ épp ezért, idén először, önálló udvarral szerepelt a Double Rise-on, amely váratlan népszerűségnek örvendett.

A Központi Udvaron olyan kiemelkedő fontosságú témákat érintettek az előadók, mint a magyar önrendelkezés a Kárpát-medencében vagy a genderlobbi térnyerése. A hajnalig tartó mulatságokat napközben kipihenő fesztiválozók miatt volt némi drukk a szervezőkben, hogy a politikai, világnézeti kérdéseket vagy épp az épített örökséget illető programok elnyerik-e a közönség tetszését, így nagy öröm volt, hogy telt házzal működött a kutatóintézet portája.

Az Alapjogokért Központ nyitóbeszélgetését napjaink legégetőbb kérdésével, a nemzeti szuverenitás fontosságának megvitatásával kezdték a résztvevők. Farkas Vajk moderátor két országgyűlési képviselővel, Nacsa Lőrinccel és Zsigmond Barna Pállal igyekezett körbejárni, hogy vajon miként lehet megőrizni önállóságunkat a globalizáció és a migránskrízis gyűrűjében. A délutáni programot Szilvay Gergely előadása követte, aki A gender-elmélet kritikája című könyvének erdélyi bemutatóját tartotta az udvarban. A szerzőt Párkányi Eszter faggatta, miként lehet e kényes és roppant aktuális témát úgy napirenden tartani, hogy közben ne használódjanak el a családot, férfi-női kapcsolatot érintő, megkérdőjelezhetetlen értékeink.

Az udvar közéleti témáit délutánonként a Lechner Tudásközpont által felkért előadók és kérdéskörök tarkították. Torockó a már említett muzeális jellegével kiváló díszlete volt a Kárpát-medence épített környezetének megóvását, annak nehézségeit, szépségeit illető kerekasztal-beszélgetésnek. A Kulturális örökségvédelmi jó gyakorlatok és fejlesztések: a nép építészettől az erdélyi kastélyokig című vitakör résztvevői a legkülönbözőbb területekről érkeztek, ezáltal szavatolva, hogy valódi, akár a konfrontációt sem mellőző eszmecsere jöjjön létre. Dr. Bali János, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének egyetemi adjunktusa, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási és stratégiai igazgatója, Korzenszky Tamás, a Lechner Tudásközpont kulturális örökségvédelmi igazgatója, dr. Pozsonyi Ferenc akadémikus, a BBTE BTK Magyar Néprajz és Antropológia Intézet professzora, dr. Szele Tamás kamarai jogtanácsos, a Miniszterelnökség társaságfelügyeleti főosztályvezetője, valamint a moderátor, dr. Molnár Gergely, a Lechner Tudásközpont világörökségi szakmai munkatársa mellett részt vett a szimpóziumon Bánffy Farkas is, aki számos erdélyi kastély magyar tulajdonba való visszaszerzőjeként, felújítójaként igazi színt tudott vinni a disputába.

A fesztivál utolsó napján a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpontból Takács Krisztián településügyi szakértő, valamint Juhász Géza értekeztek az épített környezet 3D-modellezésének módszereiről és eredményeiről Integrált téradatkezelés az okosváros-fejlesztések szolgálatában címmel. Az Alapjogokért Központ záró programját a kutatóintézet három munkatársa, dr. Szikra Levente, Kurmai Kornél, illetve Rimóczi Norbert vezette, akik Konzervatív térnyerés a közösségi médiában címmel azt járták körbe, hogy miként lehet a legnézettebb és legtöbb követővel rendelkező liberális sajtóorgánum mellett helyet követelni és valódi értéket közvetíteni.

A Double Rise tehát idén is igazi pezsdülést, felüdülést jelentett minden napfelkelő számára – a szervezők legalábbis így titulálják a dupla napfelkelés jelenségéről elnevezett fesztivál résztvevőit. Egy év kihagyás után a páratlan vonzerejű Torockó megtelt élettel, mulatozókkal, muzsikaszóval, értékes közéleti kérdésekkel. Reményeink szerint a vírushelyzet jövőre végleg elcsitul, és teljes erőbedobással, maximális létszámmal düböröghet a kettős napkelte ünneplése.

A szerző az Alapjogokért Központ elemzője.

Korábban írtuk