Hirdetés

„Németország, Magyarország, Csehország, Ausztria lezárták határaikat, miközben Macron Párizsban még mindig csak a schengeni külső határok lezárásáról beszélt. A mi elnökünk nem érti, hogy amikor életekről van szó, Schengen nincs többé.

Amikor a halál lovagol végig Európán, az emberek nem Brüsszelre néznek nyugtalan tekintettel, hanem saját nemzetállamukra. Arra a nemzetállamra, amit már évtizedek óta a múltnak tekintenek. Arra a nemzetállamra, amelyik a gyógyítással és a szabályok betartásával foglalkozik” – írja a Le Figaróban Éric Zemmour világhírű francia esszéista, aki szerint a koronavírus első tekintélyes áldozata maga az Európai Unió.

Schengen nincs többé. Az Egyesült Európai Államok víziója szétpattant, mint a buborék. Csak nemzetállamok vannak, nemzetállami határokkal. Van viszont valami, ami ebben az egyszerre megállított és karanténba zárt, ugyanakkor rémisztően felgyorsult időben egy hete még nem volt így érzékelhető: megjelent a nemzetek közötti szolidaritás. Oroszországból, Kínából, Kubából, Izraelből megindultak az orvosok és az egészségügyi eszközök a bajba jutott olaszokhoz. Magyarország Szerbiának és Horvátországnak nyújt segítő kezet, míg nyugat felől nem jön más, csak félelem és káosz. Olaszország az életéért küzd, Franciaországot a kormányzat tehetetlensége miatt az olaszénál is nagyobb katasztrófa fenyegeti. És még nagyobb katasztrófa készül az óceánon túl.

Az Origo híradása szerint Louisiana és Ohio állam kormányzói vasárnap bejelentették, hogy a járvány terjedése miatt elrendelték, senki nem hagyhatja el otthonát, kivéve a létfontosságú tevékenységet végzőket. Ezzel így már összesen mintegy százmillió amerikai, azaz a lakosság egyharmada kényszerül otthon maradni. Eddig ugyanis Connecticutban, New Yorkban, New Jersey-ben, Illinois-ban és Kaliforniában vezettek be hasonló intézkedéseket. Három szövetségi állam, New York, Kalifornia és Washington immár katasztrófa sújtotta területnek számít, jelentette be Donald Trump.

A betegek száma a világon mindenütt exponenciálisan nő, mivel nagyon sok fertőzött ember kezdetben nem mutat tüneteket. Gyógyszer nincs, ezért egyetlen módszer eredményes, az elzárkózás. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a határ szigorú ellenőrzése, a kontrollálatlan népvándorlás megakadályozása hatalmas előnyt jelent, ami emberi életeket menthet meg, méghozzá sokat. Mindez a számok könyörtelen nyelvén így hangzik a hétfői állás szerint (kerekítve a regisztrált betegeket):

Íme, Nyugat-Európa. Olaszország: 60 ezer, Spanyolország: 33 ezer, Németország 26 ezer, Franciaország: 16 ezer, Svájc: 8200, Egyesült Királyság: 5700, Hollandia: 4000, Belgium: 3700, Ausztria: 3700… És a kelet- és közép-európai országok? Lengyelország: 649, Románia: 576, Horvátország: 306, Szerbia: 222, Szlovákia: 185, Magyarország: 167 regisztrált fertőzött. A sorból az erősen nyugatosodott Csehország lóg ki 1165 regisztrált fertőzöttel. A különbség Kelet- és Nyugat-Európa között két nagyságrend. Ez már nem véletlen. A liberális paradicsom egyik pillanatról a másikra a liberális pokol lett.

Soha nem volt ilyen gyilkosan pontos a mondás, hogy aki időt nyer, életet nyer.