Tegnap reggel kontrollra mentem a körzeti orvoshoz. Rengetegen voltak a váróteremben. Odaköszöntem: Buongiorno! Egy perc múlva sorra kerültem… Bocsánat, ez vicc volt. Istennek hála, semmi bajom. Ami pedig a vírushisztériát illeti, elég egyetlen tényt közölni: Magyarországon senki sem betegedett meg, ehhez képest az emberek fölvásárolták az összes szájmaszkot.

A nagy élelmiszerboltokban eszelősen vásárolják össze a tartós élelmiszereket, mintha hatnapos ünnep közeledne, vagy mintha már holnap meghirdetnék a karantént…

Lapzártánk után, szerdán jelentették be, hogy két koronavírusos beteget találtak hazánkban, mindketten itt tanuló iráni diákok, csütörtökön pedig egy debreceni férfi és az egyik iráni diák barátnőjének tesztje lett pozitív – a szerk.

Hirdetés

Mi ez az őrület? Miért gerjeszti a világmédia, benne a magyar is a pánikot? Néhány cím az elmúlt napokból: „Már két ember halt meg koronavírusban az Egyesült Államokban”; „Üres a milánói dóm nagyböjt első vasárnapján”; „Koronavírus: Németországban duplájára nőtt a fertőzöttek száma” (a 80 milliós Németországban ekkor 66-ról 117-re emelkedett a fertőzöttek száma a hír szerint); „Terjed a világban a kínai koronavírus”… És így tovább.

Terjed? Hát akkor nézzük, hogyan terjed: a WHO március elsején adott ki friss statisztikát a koronavírussal fertőzött országokról, a betegek és a halottak számáról. Eszerint eddig 59 országban valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban, a halálesetek száma pedig 2900 és 3000 között van. Jegyezzük meg ezt az adatot, mert később visszatérünk rá.

Kína: 79 824 megbetegedés, 2870 elhalálozás. Hongkong: 94 megbetegedés, 2 elhalálozás (két napja nincs új haláleset). Makaó: 10 megbetegedés (két napja változatlan). Dél-Korea: 3736 megbetegedés, 18 elhalálozás. Japán: 947 megbetegedés, 5 elhalálozás. Olaszország: 1128 megbetegedés, 29 elhalálozás. Szingapúr: 98 megbetegedés. Amerikai Egyesült Államok: 62 megbetegedés, 1 elhalálozás. Franciaország: 100 megbetegedés, 2 elhalálozás. Németország: 57 megbetegedés (ez valahogy nem stimmel a média hatásvadász címeivel). Svájc: 18 megbetegedés. Románia: 3 megbetegedés. Ausztria: 10 megbetegedés. Svédország: 13 megbetegedés. Dánia: 2 megbetegedés. Írország: 1 megbetegedés. Magyarország, Szlovákia, Lengyelország: 0 megbetegedés.

Rohadt nagy járvány. Legalábbis ami a médiában végigszaladt. Mintha egy világméretű kísérletet futtattak volna le, amely révén azt akarták kideríteni, hogy megfelelően kiépített propagandával el lehet-e hitetni az emberekkel egy rettenetes világjárvány fenyegetését úgy, hogy a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem? A válasz: igen. Ma a világmédia bárkivel bármit el tud hitetni, semmit sem számít a valóság, semmit sem ér a józan ész. A koronavírus-kampány valójában egy háború volt a józan ész ellen, és ebben a háborúban a józan ész vereséget szenvedett. Ismerje el ön is, Kedves Olvasó, hogy bármennyire is gyanakodott, voltak pillanatok, amikor mind elbizonytalanodtunk. Mert mi van, ha mégis igaz?

Ezért végezetül adjunk szót a tisztességes szakembereknek, az orvosoknak. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere: „a pánikkeltés az egyik legnagyobb veszély.” Dr. Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa: „Olyan sokat beszélünk róla, hogy az emberek már a pániktól félnek.” A főorvos elmondta, úgy érzi, hiába magyarázza, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza. Példának hozta, hogy a mostani influenzaszezonban csak az Egyesült Államokban 20 ezren haltak meg, míg a koronavírus áldozatainak száma az USA-ban 1 volt. Egy.