Évente mintegy 30 ezren veszítik életüket lőfegyverrel elkövetett „balesetek” következtében. Az FBI jelentése szerint 2008-ban 14 180-an estek gyilkosság áldozatává, és az egyetemek is egyre gyakrabban válnak erőszakos bűncselekmények és lövöldözések színterévé.

A US Heritage Foundation felmérése alapján az amerikai főváros középiskolásainak 11,3 százaléka beismerte, hogy a 2007–2008-as iskolai évben fegyverrel „megfenyegették vagy megsebesítették”.

Hatalommal való visszaélés. Az amerikai rendőrség gyakran erőszakosan lép fel a lakossággal szemben, és a hatalommal való visszaélés mindennaposnak számít a törvény végrehajtói körében, állítja a jelentés. Az utóbbi két évben az ellenük benyújtott panaszok miatt felfüggesztett New York-i rendőrök száma 50 százalékkal nőtt. Az amerikai nagyvárosokban a rendőrség évente több mint egymillió személyt állít meg, igazoltat és motoz meg, és ez a szám jelentős növekedést mutat a néhány évvel korábbi helyzethez képest.

Az amerikai börtönök tele vannak elítéltekkel. A jelentés szerint mintegy 2,3 millió személyt tartanak börtönben, vagyis minden 198. amerikait. 2000-től 2008-ig az amerikai börtönnépesség évente átlag 1,8 százalékkal növekedett.

Az USA-ban nemigen tartják tiszteletben a rabok alapvető jogait. Gyakran számolnak be a börtönszemélyzet által a fogva tartottak sérelmére elkövetett nemi erőszakcselekményekről, amelyek száma az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az utóbbi nyolc évben az ország 93 szövetségi börtönében megduplázódott. Egy szövetségi felmérés szerint több mint 63 ezer szövetségi elítélt 4,5 százaléka vallotta be, hogy az előző évben legalább egyszer szexuális zaklatásnak volt kitéve.

A szegénység elől egyre többen menekülnek öngyilkosságba. A jelentés szerint 11 év óta most a legnagyobb a szegény népesség aránya. A Washington Post arról számolt be, hogy 2008 végén 39,8 millió amerikai élt szegénységben, számuk az előző évhez képest 2,6 millióval nőtt. A szegénységi ráta 2008-ban 13,2 százalékos volt, 1998 óta a legmagasabb. A szegénység következtében jelentősen megnőtt az öngyilkosságok száma az USA-ban, ahol évente 32 ezren vetnek véget az életüknek.

A dolgozók jogainak megsértése. Az Egyesült Államokban nagyon súlyosan sérülnek a dolgozók jogai, olvasható a jelentésben. A The New York Times szerint az egyik felmérés során megkérdezett 4387 alacsony jövedelmű dolgozó kb. 68 százaléka azt mondta, hogy csökkent a munkabére, 76 százalékukat pedig anélkül kötelezték túlmunkára, hogy ezért korrekt módon megfizették volna őket.

Az utóbbi nyolc évben folyamatosan növekedett a biztosítást nélkülöző személyek száma. Az amerikai népesség-nyilvántartó hivatal által közzétett adatok azt mutatják, hogy 2008-ban 46,3 millió amerikai, vagyis a teljes népesség 15,4 százaléka egyáltalán nem rendelkezett egészségbiztosítással.

Gyakran nők és gyermekek az erőszak áldozatai. Az Egyesült Államokban gyakori, hogy nők válnak erőszak és nemi támadások áldozataivá, ahogyan az is, hogy gyermekeket bántalmaznak és tartanak rettegésben, állítja a jelentés. Az efféle statisztikát készítő országok közül az USA-ban legmagasabb a nemi erőszak rátája, amely 13-szor magasabb, mint Angliában, és 20-szor magasabb, mint Japánban. A Reuters beszámolója szerint negyven megkérdezett katonanő közül tíz mondja azt, hogy megerőszakolták, öt azt, hogy megpróbálták megerőszakolni, tizenhárom pedig azt, hogy szexuálisan molesztálták.

A USA Today szerint az Egyesült Államokban 2008-ban 1494 fiatalkorú esett gyilkosság áldozatává. Az amerikai igazságügyi minisztérium által 2008 januárja és májusa között 4549 gyermek és fiatalkorú bevonásával végzett felmérés kimutatta, hogy a megkérdezett fiatalok 60 százaléka volt közvetett vagy közvetlen módon erőszaknak kitéve az előző évben.

Eltiporni más országok szuverenitását és emberi jogait. Erős katonai hatalmával az Egyesült Államok tartósította hegemóniáját a világban, eltiporva más országok szuverenitását és megsértve emberi jogaikat. A világ legjelentősebb fegyverszállítójaként rendkívüli mértékben súlyosbította a világ instabilitását. Az AP amerikai hírügynökség szerint az USA tovább növelte katonai kiadásait, amelyek már amúgy is a legnagyobbak voltak a világon, 2008-ban tíz százalékkal 607 milliárd dollárra, amely a világ teljes katonai kiadásának 42 százaléka. 2010 elején az amerikai kormány bejelentette, hogy a kínai kormány és nép határozott tiltakozása ellenére 6, 4 milliárd dollár értékben fegyvert ad el Tajvannak, ezzel súlyosan megsértette Kína nemzetbiztonsági érdekeit. Az iraki és afganisztáni háborúk súlyos terhet rónak az amerikai népre, miközben óriási emberi és gazdasági veszteségeket okoztak az iraki és afganisztáni népnek.

Az Egyesült Államokban az emberi jogokat érintő egyik legnagyobb botrány a hadifoglyokkal való bánásmód. Az amerikai igazságügyi minisztérium egyik vizsgálata szerint 2000 tálib katonát, akik megadták magukat, az amerikai hadsereg ellenőrzése alatt álló afgán fegyveres erők tagjai megfojtottak.

Az USA katonai bázisokat telepít az egész világon, és ezeken a helyeken gyakran tapasztalható az emberi jogok megsértése. Jelenleg az Egyesült Államoknak 900 katonai támaszpontja van világszerte, amelyeken több mint 190 ezer katonát és 115 ezer más személyt állomásoztat. Ezek a bázisok súlyos környezeti károkat, a bombarobbanások következtében felszabaduló mérgező anyagok gyermekek életét követelik a környéken.

Egyes információk szerint az amerikai katonai jelenlét vége felé a Subic és Clark támaszpontokon majdnem 3000 panaszt nyújtottak be fülöp-szigeteki asszonyok amerikai katonák általi megerőszakolása miatt, de valamennyit elutasították.

Gazdag István

A fordítás az eredeti szöveg francia változata alapján készült