Hirdetés

Mióta hazánk – a világ többi országához hasonlóan – a koronavírus-járvány megállításáért, vagy legalábbis lassításáért küzd, az ember a szokottnál rosszabbul viseli azokat a hangulatkeltő cikkeket és közösségi oldalakon terjedő hazugságokat, amelyeknek egyetlen céljuk van: a politikai haszonszerzés.

Nehéz ugyanis jelzőket találni azokra – legalábbis szalonképes jelzőket –, akiknek ezekben a hetekben is a Fidesz gyűlölete jelenti életük legnagyobb problémáját, és fontosabbnak érzik, hogy megpróbáljanak belerúgni a kormányba, mint például azt, hogy Magyarország elkerüljön egy olaszországihoz hasonló tragédiát.

Vannak olyan rémhírek, amelyek terjesztőinek remélhetőleg a bíróság előtt kell felelniük, és vannak az ostoba csúsztatások, amiken az ember még talán mosolyogna is, ha nem éppen egy súlyos járvány közepén lennénk. Ez utóbbi kategóriában nagyszerű tankönyvi példa lehetne a Népszava múlt szombati cikke, amelyben ismertetik és rögtön próbálják is megmagyarázni az egyik közvélemény-kutató legfrissebb eredményeit. Már a címnél is felvonja az ember a szemöldökét – A vírus erősíti a Fideszt –, de ez még semmi a folytatáshoz képest.

„Az utóbbi öt évben egyszer sem volt olyan alacsony a kormánnyal való elégedetlenség szintje, mint most. Mindössze 38 százalék nem szereti, ahogy az országban mennek a dolgok” – írja a szerző, hogy aztán jöjjön az, amire tényleg nehéz szavakat találni:

„Persze a közvéleményt nem a kabinet tevékenysége fordította meg, hanem a vírus. Ahogy azt csütörtöki lapszámunkban írtuk, a vészhelyzetben az emberek zöme hinni akarja, hogy a kormány sikerrel oldja meg a problémát. Ennek a társadalmi pszichózisnak köszönhetően a magyarok háromnegyede hiszi, hogy a kormány jól kezeli a vírushelyzetet – következésképp az általános politikai elégedetlenség is alábbhagyott.”

Szóval a szerző szerint a kormány továbbra is rosszul teszi a dolgát, ám mert az emberek többsége azt hiszi, hogy a kabinet jól kezeli a vírushelyzetet, így hát a társadalom nagyobb része a Fidesz mellé állt. Költői kérdés: vajon a népszavás főszerkesztő – merthogy ő jegyzi a cikket – mitől fél jobban? Attól, hogy a koronavírus miatt itt is elszabadul a pokol, mint a világ sajnos egyre több államában, vagy attól, hogy 2022-ben is győznek a jelenlegi kormánypártok?

Fotó: youtube.com (képernyőfotó)

Tizenkét óra leforgása alatt mintegy másfél millióan látták azt a videót, amit Orbán Viktor közösségi oldalán tettek közzé vasárnap este. A felvidéki FC DAC kezdeményezésére rengetegen énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, sokan videót is töltöttek fel erről a közösségi oldalakra, Sepsiszentgyörgyről éppúgy, mint Miskolcról, Kisvárdáról, Mezőkövesről, Zalaegerszegről, Székesfehérvárról vagy természetesen Dunaszerdahelyről. Voltak, akik válogatott vagy Ferencváros-mezben, mások újpesti, békéscsabai, MTK-s vagy kispesti klubszínekben énekeltek – az Orbán Viktor oldalán közzétett filmben ezeket a felvételeket vágták össze. A nemzet, mint már annyiszor, összefogott a bajban; remélhetőleg olyanok is csatlakoznak, akikben még erősebb a gyűlölet a szeretetnél…