A magyar–lengyel összefogás ismét hatalmas eredményt hozott. Bizonyára bekerül majd a történelemkönyvekbe is azzal, hogy e két nép testvéri szeretete és ebből fakadó összekapaszkodása, amelyhez hasonlót nemigen ismer a történelem, mindig eléri a célját. Az biztos, hogy még Orbán Viktor politikai ellenzői, élükön a krokodilkönnyeket hullató George Sorossal is elismerik, hogy a magyar–lengyel–német közreműködéssel létrejött egyezség egyértelműen e két bátor ország sikerét hozta el.

Hirdetés

Róna Péter közgazdász azonban egy interjúban sajátos értelmezést adott az eseménynek. Szerinte Brüsszelben az történt, hogy az EU legbefolyásosabb országai, élükön Németországgal, feladták az értékalapú közösség létrehozásának tervét, és létrehoztak egy olyan szervezetet, amely a szuverén országoknak nem érték-, hanem érdekközössége. Amint a Klubrádió idézett műsorában kifejtette, „ez az érdekközösség kizárólag gazdasági kérdésekre szorítkozik. Orbán Viktornak sikerült megvalósítani azt, amit a britek szerettek volna kilépésük előtt. Nem vitatták, hogy az EU nagyszerű vámunió és gazdasági közösség, de kifogásolták, hogy politikai értékeket akar behozni a tevékenységbe.”

Állítsuk fejéről talpára a kijelentést. Valójában az történt, hogy az Európai Unió legerősebb országai belátták, hogy az érdekalapú közösség, vagyis amikor a legerősebbek érdeke letapossa a gyengébbek érdekeit, nem valósítható meg, mert az EU csak akkor maradhat életben, ha meg tud maradni – Róna Péter szavaival – értékközösségnek.

Korábban írtuk

Fordítsuk le ezt magyarra. Az igazság független attól, hogy hányan hirdetik. Hiába ordítozza akár több ezer nyugati tévéműsor, hogy kétszer kettő az öt, elég egyetlen ember, aki kijelentse, kétszer kettő négy – és neki van igaza. Amíg az érdekek érvényesülése alapvetően a mögöttük lévő erőtől függ, az értékek függetlenek az erőviszonyoktól.

Éppen ez az Európai Unió egyik nagy dilemmája, hogy miközben egy nehezen definiálható, de mégis jól érzékelhető erőtér (hálózat) szeretné megszabadítani az európai létformát mindazon értékektől, amik Európát azzá tették, ami, és miközben szeretnék eltörölni a létezés természetes, ilyenformán szent kereteit, s ha már itt tartunk, szeretnének végleg megszabadulni a szentség forrásától, Istentől is, aközben létezik egy el nem hanyagolható tábor, amelyik ezeket az értékeket meg akarja védeni.

Ez a tábor aratott győzelmet. Minek köszönhetően Európa és ezen belül az Európai Unió megmenekült, hiszen esélyt kapott arra, hogy még ki nem irtott egyetemes értékeit legalább részlegesen rehabilitálja. Nemcsak Orbán Viktor és a rokonszenves Mateusz Morawiecki győzött, hanem az Európai Unió maga, ugyanis aggasztóan közel volt annak lehetősége, hogy a magyar és lengyel ellenállás letörésével lerombolja azon alapvető értékeket is, amelyek gátat képesek vetni egy mohó birodalomépítő törekvésnek.

A vén sátán nem ok nélkül esett kétségbe. Aki időt nyer, életet nyer. És az, hogy Orbán Viktor lehetőséget kapott arra, hogy tisztességes feltételekkel mérkőzzön meg a kormányzás jogáért 2022-ben, mert az unió hatalmasai tudomásul vették, hogy ez az ára az ő túlélésüknek is, hatalmas csapás a Soros-hálózatnak. A győzteseknek pedig hamar sok barátjuk támad. Hamarosan egyre több országban ismerik fel a magyar és lengyel példa értékeit. Igen, az európai értékközösség túlélt egy válságot, és most ez a legfontosabb. De persze még nincsen vége.