Olyan ezeréves európai államok polgáraiként, amelyek ezért a kontinensért rengeteg áldozatot hoztak és fejlődéséhez hozzájárultak, magyar és lengyel közéleti szereplők memorandummal fordultak a 27 tagú közösség vezetőihez. Ebben az iratban aggodalmukat fejezik ki az unióban végbemenő folyamatok láttán.

Hirdetés

Az aláírók között szerepel Hunyadi János, Sobieski János, Jedlik Ányos, Marie Skłodowska-Curie, Henryk Sienkiewicz, Petőfi Sándor, Karol Wojtyła és Mindszenty József.

A beadvány felveti annak szükségességét, hogy az európai értékektől vészesen eltávolodó országok esetében a brüsszeli központ éljen valamiféle megtorlással. Például vonja el a támogatásokat és forrásokat az Európa szellemiségével, illetve az EU-t alapító politikusok szándékaival élesen szembeforduló államoktól. Elsősorban azokra a tendenciákra gondolnak, amelyek a földrajzilag nehezen definiálható Európát szellemileg, erkölcsileg, kulturálisan megteremtő kereszténységgel szakítani akarnak vagy egyenesen ellenségesek vele. Sárga csillagos kék zászlójukat lengetve elfelejtik, hogy a szimbólum eredetileg János apostol jelenéseire utal: „Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony; öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona.”

Különösen ijesztőnek találják az aláírók, hogy a legújabb tendenciák szerint az élet mint legfőbb érték továbbadására biológiailag kizárólagosan alkalmas férfiból és nőből álló egységet a legkülönfélébb variációk szerint fel akarják bontani. Súlyosan vétenek a legősibb törvények és szokások ellen azok is, akik semmibe veszik a határőrizet legtriviálisabb szabályait, amelyek arra szolgálnak, hogy minden nép távol tarthassa a hazájától azokat, akiket nem akar beengedni. Veszély leselkedik a szólásszabadságra is, különösen a konzervatív, nemzeti, jobboldali vélemények esetében.

Ha a kontinens nyugati fele nem hajlandó visszatérni az eredeti értékekhez, végső soron bekövetkezhet a huncut (a hunok levágása – angolul cut – az unióról).

Korábban írtuk