Úgy tűnik, Jakab Péter végképp a saját képére formálta a Jobbikot. Bár volt két kihívója is, múlt szombaton a küldöttek mégis a szavazatok több mint 71 százalékával újra a párt elnökévé választották.

Pedig egyértelmű, hogy vezetése alatt a Jobbik öles léptekkel indult el az eljelentéktelenedés útján:

Hirdetés

2010-ben még 855 ezer szavazattal, közel 17 százalékos eredménnyel kerültek be a parlamentbe, 47 képviselőjük volt az akkor még 386 fős Országgyűlésben, de 2018-ban is – már a Vona-féle „néppártosodás” után – 26 mandátumot szereztek meg a 199-ből. Most meg tízen ülnek a Mi Hazánk és a Gyurcsány-párt között. Lélekben közelebb Gyurcsányékhoz.

És nem csupán saját szempontjukból buktak óriásit. A baloldali szövetségben egyedül a Jobbik nem hozott egyetlen egyéni választókerületet sem. Budapesten pedig egy körzetet veszített el a baloldal: azt, amelyikben jobbikos jelölt, Szilágyi György indult. Sőt, még azt a körzetet is elbukták, a dunaújvárosit, ahol 2018-ban önállóan indulva is győztek, miközben DK-s, LMP-s és momentumos jelölt is volt.

Jól jellemzi a pártbéli viszonyokat a múlt héten kirobbant botrány is. Mint ismeretes, a Bors számolt be arról, hogy tavaly decemberben, a Szabolcs-Szatmár megyei Ököritófülpösön zárt körű összejövetelt tartott a Jobbik, amelyen erőszakoskodtak a megyében található egyik körzet választókerületi szervezőjével. A 24 éves hölgy egyébként Szilágyi György élettársa – a párt akkori alelnökét nem hívták meg az eseményre.

„A Jobbik egyik vezető politikusa, aki korábban polgármester is volt, az áldozatot felcsalta egy szobába, míg egy másik jobbikos politikus kívülről rájuk zárta az ajtót. A bűncselekmény elkövetésére olyan alaposan felkészültek, hogy még egy testőrt is az ajtó elé állítottak! A tettes ezután obszcén szavak kíséretében letolta a nadrágját és berántotta a tiltakozó hölgyet a fürdőszobába. Hozzászorította a falhoz, levetkőzött és nemi szervét hozzá szorítva erőszakosan közösülni próbált” – írta a lap. „Szerencsére egy másik jobbikos politikus, aki józan maradt, meghallva a segélykiáltásokat az áldozat segítségére sietett. Behatolt a szobába és addig dörömbölt a fürdőszoba ajtaján, míg a tettes kénytelen volt kinyitni az ajtót, s a hölgy ki tudott menekülni” – tette hozzá a cikk.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Bors azt állította, a pártvezetés tudott a történtekről – maga Jakab is a házban volt, de csak később értesült az estről –, és megpróbálták eltussolni az ügyet. Ezt a párt természetesen tagadja, közleményükben azt írták, „a Jobbik és annak etikai és fegyelmi bizottsága az ügy kivizsgálását a beadvány megérkezése után azonnal elindította, és erről a beadványozót is értesítette”. Visszautasította a vádat a sajtóban megnevezett elkövető is, és közölte, az alaptalan rágalmakkal szemben jogi lépéseket tesz. „Rágalmazás, becsületsértés és hamis vád, ami velem szemben tegnap óta folyik […] semmilyen bűncselekményt nem követtem el és senkivel szemben nem erőszakoskodtam soha az életem során” – írta a Facebookon.

Szilágyi György – akinek az élettársa az áldozat – ugyanakkor a baloldali Telexnek azt mondta, valóban megtörtént az eset, és a párton belüli vizsgálat is csak alig több mint egy héttel a botrány kirobbanása előtt kezdődött meg, miután a sértett az etikai bizottsághoz fordult, emellett pedig a Legfőbb Ügyészségnél is bejelentést tett.

Hogy mi történt Ököritófülpösön, azt innentől kezdve a hatóságok dolga kideríteni. Ha bebizonyosodnak a vádak az erőszakot és az eltussolást illetően, Jakab Péteréknek természetesen azonnal távozniuk kell a közéletből. De ha csak egy belháború „termékeit” láttuk az elmúlt napokban, az is azt mutatja, hogy közelednek a párt végórái. Nem kár érte.

Korábban írtuk