Fél órát töltöttem a neten. Teljes harminc percet vesztegettem el. Ez alatt az idő alatt csinálhattam volna értelmes dolgokat is, mint például bevásárolni, megnézni, hogy vannak-e felemás zoknik, vagy elkezdeni a Don Quijotét, amit tizenöt éve tolok magam előtt. De nekiállhattam volna akár az örökmozgó vagy a tejeskávéban oldódó Covid-vakcina feltalálásának is.

Hogy mit is kerestem? Öt hollywoodi sztárt, akik kiálltak a Capitolium épületében agyonlőtt fehér tüntető mellett.

Hirdetés

Nem fogják elhinni, nem találtam. Érthetetlen, mert valami rémlik, hogy pár hónapja, amikor a George Floyd nevezetű visszaeső bűnöző – aki többek közt várandós nőket is bántalmazott – drogos állapotban meghalt a rendőri intézkedés során, sorra jelentkezett a fél világ, hogy kiáll mellette. Sőt az embernek úgy tűnt, hogy nem mernek nem kiállni mellette. És a rendőri intézkedés során véletlenül elhunyt drogos visszaeső bűnöző egyfajta Jolly Joker volt, egyfajta aduász, egyfajta menlevél mindenre.

Rálőttél egy rendőrre? George Floyd. Kiraboltad a fél utcát? Floyd. Gyújtogattál, betörtél, erőszakoltál, bántalmaztál? George Floyd! Sötétbe borultak az Instagram-oldalak (nem mertek nem sötétbe borulni). Rihanna is kiállt mellette. Kylie Jenner és Kate Hudson is fekete négyzetet osztott meg. (Csak tudnám, ki a fene ez a kettő egyáltalán.) Focisták tömegei álltak ki. Pólók és transzparensek jelentek meg. Térdelt, aki csak élt és mozgott, ahol éppen járt. Szerintem volt olyan sportoló, aki drukkolt, hogy amikor valakivel beszélget, épp ne egy pocsolya mellett haladjanak el, mert ha a beszélgetőtárs kiejti a száján a Floyd nevet, akkor azonnal térdelni kell, legyen bár ebédszünet vagy a közelben tócsa és hangyaboly. Kiállt Spike Lee rendező, John Boyega, az új Star Wars-trilógia sztárja és a teljes „szabad világ”. És persze kiállt mellette az egész balliberális sajtó.

Vajon kiáll valaki az agyonlőtt fehér nő mellett? Persze, megértem. Floyd fekete és bűnöző, az agyonlőtt tüntető meg csak egy fehér légierős veterán volt.

Korábban írtuk