Fotó: MTI
Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek azokra a jórészt internetes sajtóban és közösségi oldalakon terjedő szlogenekre, amik az Orbán-kormány különböző családpolitikai intézkedéseit, például a csok bevezetését kísérték. „Szálljanak ki a méhemből!”; „Én döntöm el, hány gyereket akarok, nem a kormány” – harsogták a liberális aktivisták. Ezek az ellenkampányok azonban csak mérsékelten lehettek sikeresek, mert az emberek többsége – még ha nekik egyébként személy szerint nincs is gyermekük – nem ért egyet azzal, hogy a családalapítás, a gyermekvállalás kormányzati támogatása rossz dolog lenne.

Ezért hát körmönfontabb vádpontokra volt szükség. Például arra, hogy amikor a magyar kormány államtitkára részt vesz a Családok Világkongresszusán, akkor a szélsőliberális 444.hu így harangozza be az eseményt: „Oroszbarát homofóbok és szélsőséges abortuszellenesek kongresszusán tart előadást Novák Katalin Veronában.” Az internetes véleményoldal szerkesztői annyira felhergelték magukat, hogy múlt szombaton délelőtt, a kongresszus második napján újabb cikket jelentettek meg Novák Katalin migránsozása még az olasz keresztény-konzervatívoknak is sok címmel, az apró bökkenő csak az volt, hogy múlt időben írtak az államtitkár asszony beszédéről, miközben az csak szombat délután volt esedékes. Így hát megszületett minden idők egyik legviccesebb helyesbítése: „Cikkünk egy korábbi verziójában azt írtuk, beszédet tartott az államtitkár, valójában beszédét csak szombat délután tartja meg. A hibáért az érintett és olvasóink elnézését kérjük.” A hasonló szellemiségű HVG-nél is támadták a kongresszust, Szélsőséges abortuszellenesekkel tart előadást Novák Katalin Veronában címmel harangozták be az eseményt, hivatkozva a 444 cikkére.

A szándék tehát világos volt: mindenképpen valami szörnyűséges rendezvénynek akarták beállítani a Családok Világkongresszusát. Ez persze nem jelentett nagy meglepetést, hiszen amikor két évvel ezelőtt Budapest adott otthont az egyébként rendkívül jól sikerült eseménynek, ugyancsak a 444 így írt ennek kapcsán: „A magyar kormány lelkesen asszisztál a legsúlyosabb orosz és amerikai homofóbok budapesti találkozójához.”

Mindezt elintézhetnénk egy kézle­gyin­tés­sel is, mondván, csalódott ellenzéki médiumok fogást keresnek a kormányon, de ennél – sajnos – jóval többről van szó. A Családok Világkongresszusa az idei rendezvénynek otthont adó Olaszországban is éles vitákat szült, a baloldali pártok és a liberális sajtó mellett például az Öt Csillag Mozgalom is támadta a rendezvényt, amely Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes szerint olyan „középkori nézeteket képvisel, amelyben a nők alárendeltek”. Az olaszországi és a nemzetközi sajtóban megjelenő kritikák többnyire arról szóltak, hogy az esemény „megkérdőjelezi” a nők és az LMBTQ-közösségek jogait, illetve a számtalan megszólaló – politikai döntéshozók, szakemberek és véleményformálók – közül igyekeztek kiemelni néhányat, aki szerintük „ciki” vagy támadható.

A hét végén tartott kongresszuson egyébként Novák Katalin arról beszélt: Európa lassú öngyilkosságot követ el, ha lemond a keresztény kultúráról és arról, hogy támogassa a fiatalokat a gyermekvállalásban, a családalapításban és a gyermeknevelésben, és ismertette a magyar családtámogatási modellt. Kiemelte, a migráció és a családpolitika kérdése összefügg, hiszen a migráció támogatása sok európai vezető szerint válasz a népesedési problémákra. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes pedig úgy fogalmazott, „Magyarország megmutatta, hogy a családnak kell a kormányok politikai és gazdasági döntéseinek középpontjában állnia”. A Liga vezetője ugyancsak hozzátette, hogy ezzel egy időben mások az európai demográfiai csökkenést „hajókkal érkező húszévesekkel” akarják megoldani.

Radikális gondolatokról tehát szó sem volt, a jelek szerint azonban a liberálisok lassan eljutnak odáig, hogy mindenki szélsőséges, aki a hagyományos családmodellben, a családok kiemelt támogatásában hisz. A melegházasság vagy a harmadik nem elismertetése, az Európába irányuló migráció és az Európai Egyesült Államok koncepciójának támogatása szerintük helyes és haladó, az ellenőrizetlen migráció elutasítása, a keresztény kultúra megőrzésének szándéka, a gyermekvállalás ösztönzése, támogatása radikális és politi­kai­lag nem korrekt gondolat.

Mi azért inkább maradnánk normálisak – és családpártiak…