Hirdetés

Most, hogy beköszöntött az ősz, ismét lábra kapott a forradalmi kulturális átalakítás divatja. Nálunk színészpalánták barikádozzák el szigszalaggal magukat, a cseheknél meg szobrokat rongálnak.

Mondjuk a forradalom hitelességéből némiképp levon, hogy tehetik, nincs re­torzió. Amikor gyerekfejjel kifújkáltuk a falra, hogy „Ruszkik, haza!”, az veszélyesebb volt némiképp.

Főleg, miután észrevettük, hogy az a szép tágas felület, amit elláttunk az ominózus díszítménnyel, a XIV. kerületi rendőrkapitányság hátsó kerítése. Nem tudom, hogy tartottak-e abban az időben festékszóró spray-t szorongató ifjú rockerek futóversenyét, de ha igen, úgy sejtésem szerint esélyesek lehettünk a dobogóra.

„A közelmúltban több prágai szobron is megjelentek különféle jelszavak. Winston Churchill volt brit miniszterelnök szobrára júniusban azt írták fel, hogy »Rasszista« és »Black Lives Matter«. »Rasszista« és »Tömeggyilkos« (Rasista, masový vrah) – írta fel valaki csütörtökre virradóra piros festékszóróval Edvard Beneš volt csehszlovák államfő prágai szobrára – közölte a cseh rendőrség a Twitteren csütörtökön délután.”

Ebből is látszik, hogy a haladás nem is rossz dolog, feltéve, ha nem nálunk, hanem a konkurenciánál történik. Ugyanis mindenfajta haladás önfeladással és múltlerombolással jár. Úgyhogy kijelenthetjük, hű szövetségeseink a cseh BLM-aktivisták. Már csak azért is, mert a rasszizmus vádja most kivételesen jogos, lévén Beneš hírhedett dekrétumai alapján lettek jogfosztva a csehszlovákiai magyarok, mely dekrétumok érinthetetlenségét 2002-ben a cseh parlament megerősítette.

Korábban írtuk

Mivel a rasszizmus vádja szörnyűséges, és a vádlott szobra ilyen esetben azonnal ledöntendő, felszólítjuk a hazai antifasisztákat, hogy fogjanak össze a cseh elvtársakkal, és haladéktalanul kezdjenek hozzá Edvard Beneš szobrának ledöntéséhez. Ha Fekete-Győr András vagy Karácsony Gergely komolyan veszi az antirasszizmus ügyét, akkor azonnal a kezdeményezés mellé áll.