Néhány napja az Audi bejelentette, hogy mivel öt százalékkal csökkent a forgalma, 9500 dolgozót elbocsát. A Daimler pedig azt, hogy legalább tízezer állást kell leépíteniük. Mindezt azért, mert az autóipar átalakul, jönnek a villanyautók: „egy elektromotor előállításához a robbanómotorral ellentétben az alkatrészek hetede szükséges.

Így az elektromos autók gyártásához kevesebb munkavállalóra lesz szükség…” – mondta erről egy elemző. Hetedannyi motor, hetedannyi melós.

Hirdetés

A duisburgi CAR kutatóintézet úgy látja, hogy az átalakulás miatt 2030-ig akár 230 ezer állás is megszűnhet a német autógyártóknál és beszállítóiknál, ezzel szemben az elektromos autógyártásnak köszönhetően csak 110 ezer új munkahely jön létre. Vagyis 120 ezer németnek munkát kell majd keresnie. Szóval, ha így megy tovább, Németországban nagymértékben csökken majd a munkaerőhiány, ami új helyzetet eredményez: egyre kevesebb vendégmunkásra lesz szükség. Kérdés persze, hogy a népesség gyorsabban csökken-e, mint a munkahelyek száma. Mert ha igen, akkor továbbra is kellenek az agysebész végzettségű afrikai és ázsiai vándorok. Ha végül ehhez hozzávesszük, hogy a németek lényegében véve lerombolták saját energiaiparukat az atomerőművek bezárásával, akkor akár el is kezdhetünk aggódni, mivel úgy tűnik, Németország elpusztítja saját magát.

Ferenc pápa szerint demográfiai télben élünk. A katolikus egyházfő a kielégíthetetlen fogyasztási vágyat olyan vírusnak nevezte, amely gyökereinél fertőzi meg a hitet is, mert elhiteti, hogy az élet kizárólag a birtoklástól és fogyasztástól függ, és figyelmünket elvonja Istenről és a közelünkben levő embertársainkról. „Testvéred az ajtódon kopogtat, de csak zavar téged, mivel felborítja terveidet. Ez a fogyasztói társadalom egoista magatartása” – jelentette ki az egyházfő. Elmondta továbbá, hogy „a mai embert tárgyak veszik körül, de nem tudja, minek. Sok javunk van, de nem a jót szolgáljuk, az otthonok megtelnek tárgyakkal, de hiányoznak belőlük a gyermekek […] ez a mai világ drámája […] demográfiai télben élünk”.

Demográfiai tél. Milyen találó kifejezés. Milyen jól illik ahhoz a haláltánchoz, amely az európai kultúrát készül elemészteni. Közben a betegség vírusa mindenkit elér. Lapozzon egyet a Tisztelt Olvasó, és győződjön meg róla a saját szemével: az a politikai mozgalom, amelyiknek alapja a nemzeti értékek és érdekek tagadása, sőt nyílt támadása, legyen szó az olimpia megrendezéséről vagy az elszakított magyarság túlélésének esélyeiről, ez a mozgalom ma a második legnépszerűbb. A második! Mintha összeomlott volna a nemzet immunrendszere.

A tagadás mint választott érték hátborzongatóan erős lett Trianon századik évfordulójára. Új szamuelik jöttek: „aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába… A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!” Ez tiszta beszéd. Ezt érti mindenki itt, a hanyatló Európában, ahol a leggazdagabb országban ma nyíltan arról beszélnek, hogy majd munkások százezreit kell utcára tenni, mert Termelésisten haldoklik. A legyengült szervezetet megölik, az erőset azonban talán nem tudják elpusztítani a vírusok. Erősnek kell lenni. Nincs más út.