Verd hát be jól a patkószeget! Szavazz pontosan és tévedhetetlenül! Ne tétovázz, szavazz mindenképpen! Én készen állok, mondta lényegében a szónok, de tudni akarta, hogy a nemzet készen áll-e, érzi-e, érti-e már, hogy számára eljött az igazság pillanata, a pillanat, amire nyolc éve vár…

Mi volt az újdonság Orbán Viktor beszédében? Az eltökéltség talán? Ezt szokatlan erővel hangsúlyozta, de megtette máskor is. Inkább a fegyelmezett, takarékos és célratörő stílus. A szavak precíz és megfontolt alkalmazása. Szabadon idézve: Magyarország ante portas… A mi forradalmunk az április 11-i választás lesz, de még annál is több, melyért ezúttal nem meghalni, hanem élni kell, élni egy megváltozott, megújult, megszépült világban… Komoly, szigorú és alapos intézkedések a leendő kormány részéről, fel kell kutatni az okok mélyét, amik az országot ebbe a kétségbeejtő állapotba juttatták, az emberek lelkét megkísértő romlottságot, butaságot és más rossz tulajdonságokat, melyeket a bukásra ítélt hatalom olyan jól tudott mozgósítani – s amelyeket ma a szélsőjobb oly ügyesen manipulál, tehetnénk hozzá.

Most már minden világos, bárki tisztán láthatja, hogy mi a tét, s aki csak kicsit is érti a demokrácia lényegét, az tudja, amit nem lehet elégszer elmondani, hogy Orbán Viktornak a magabiztos kormányzáshoz bőven elég 51 százalék. Gyurcsány Ferencnek sem volt sokkal több, amikor rendőreivel a tüntető tömegbe lövetett, mégsem lett baja sem neki, sem pribékeinek. Demszky Gábornak is elég ahhoz, hogy szétrombolja Budapestet. A kétharmad Magyarországnak kell. A kétharmad az erkölcsi megtisztulás visszavonhatatlanná tételéhez kell. Ahhoz, hogy a bűnösök ne bújhassanak el az igazságszolgáltatás elől, hogy a demokrácia intézményeit meg nyomorító törvényeket végre rendbe lehessen tenni, hogy a nemzet egy hatalmas lélegzetvétellel talpra állítsa Magyarországot.

A kétharmad azonban olyan fegyver, amely két részből áll: jogból és felelősségből. Ezek csak együtt, elválaszthatatlanul működőképesek. Ezt a fegyvert nem lehet megosztani, mert akkor nem működik. Magyarországnak ma nem az a gondja, hogy ki tudja hangosabban ordítani a Nemzeti dalt, hanem, hogy beteljesedik-e a rendszerváltozás. Az egykor délceg, majd összeomlott MDF, KDNP, Kisgazdapárt maradékaiból és a válságát túlélő Fidesz szövetségéből a hozzá csatlakozó új erők, a Magosz, a Lungo Drom és mások révén soha nem látott intenzitású akarat kovácsolódott eggyé az elmúlt években, hónapokban a Fidesz zászlaja alatt. Ez az erő a társadalom akaratából képes lesz vér nélkül megvalósítani a csodát április 11-én.

De – mondta Orbán Viktor – csak ez az erő. Csak ez a közösség képes új életet teremteni a romokon, visszaadni a hitet, a reményt, a jólétet. Ez az erő a Fidesz. Csak a Fidesz.

Bencsik András