A miniszterelnök egy hétfőn tartott külképviselet-vezetői értekezleten fejtette ki, amiről korábban már többször is beszélt, hogy egy olyan új világrend formálódik, amelyben bizonyos képességek felértékelődnek. Ezért mindenekelőtt gyorsaságot, reagálóképességet és intelligenciát vár a diplomatáktól. Orbán Viktor szerint a válság valójában eme új világrend létrejöttének Magyarország és Európa számára sajnos kedvezőtlen gazdasági kísérőjelensége. Mint mondta, bár a válság kifutása számunkra kevéssé biztató, mert a következő időszakban a Nyugat gazdasági súlya csökken, Magyarországnak mégis arra kell törekednie, hogy ebben a környezetben is növelje gazdasági szerepét.

Hazánk sikerességéhez a magyarok észjárására, az ország földrajzi fekvésére, valamint az állam hatékonyságára kell építeni. A kormány célja merész: a válság végére Magyarország kell legyen a térség legütősebb gazdasága.

Ehhez alapot teremt, hogy mozdíthatatlanul stabilnak tűnik a következő évekre a magyar politikai élet, van ugyan egy radikális baloldali és egy szintén radikális jobboldali ellenzék, a centrumban azonban ott egy hatalmas erő, amelyre hosszú távú építési programokat lehet – a kormány reményei szerint sikerrel – alapozni.

A munka már javában zajlik. A héten felállnak az új megyei közigazgatási hivatalok, hogy újra legyen állami kontroll az önkormányzatok felett. Ez többek között azért is kellett, mert amint még a választások előtt Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester ironikusan kifejtette, ha például betiltotta volna a szőke női hajfesték használatát Debrecenben, nem lett volna hol megtámadni a döntést, mivel a közigazgatásban nem volt másodfok. Most már van.

Persze, ez csak egy kissé gunyoros példa. A lényeg az állam működőképességének sajátosan magyar fejlesztése. Szabó Erika közigazgatásért felelős államtitkár szerint a magyar történelem eddigi legnagyobb átalakítására készül a kormány. Az új, ezerfősre tervezett megyei hivatalok élén három vezető is lesz. A hivatalvezetők most hétfőn vették át a Parlamentben megbízóleveleiket a miniszterelnöktől. A helyetteseik főtitkárok lesznek, januártól pedig mindegyik megyei hivatal élére egy-egy politikus kormánymegbízott is kerül. Mandátumuk a mindenkori kormányok hivatali idejéhez kötődik, vagyis minden választáson lecserélhetők lesznek.

Ha valakinek feldereng emlékeiből az ispánrendszer, a főispán, alispán, megyésispán, főjegyző tisztségeket tartalmazó államszerkezet, akkor az aligha véletlen. Orbán Viktor a Szent Korona kihozatala óta már többször is értésre adta, hogy minden olyan államirányítási módszert, intézményt, amely hazánk versenyképességét és demokratikus működését elősegíti, szívesen alkalmaz, kivált, ha illeszkedik a „magyarok észjárásához”.

Az ispánrendszer gyakorlatilag egyidős a magyar államisággal és szinte bizonyos, hogy egyes elemei a Szent István-i állameszmét megelőző időkben is jellemezték a magyarságot. A tükörben lassan körvonalazódik az új világrend magyarságképe: hagyományosan új…

Bencsik András