Az MSZP múlt szombati nagygyűlésén Mesterházy Attila pártelnök, Orbán Viktor vörös kihívója Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről beszélt, akiről megjegyezte, hogy „három év alatt megötszörözte cégének árbevételét és ma a 88. leggazdagabb magyar ember… Kérem, ez egy komoly teljesítmény. Ha nem az a fő erényük – finoman fogalmazva –, hogy Orbán Viktor barátai, és legyünk naivak, hanem ez, akkor viszont katedrát nekik a Közgázon.” Ekkor valaki ezt kiáltotta be a nézőtérről: „Kötelet!” Mesterházy erre reagálva folytatta: „…de mégis inkább én azt hiszem, hogy nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit itt az imént bekiabáltak.” Vagyis kötél. Mészáros Lőrinc nyakán.

Érdekes fordulat, ami Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek bizonyára nem tetszik. Nem tetszett utóbb már az MSZP ostoba bábelnökének sem, akinél sajna, későn esett le a tantusz. Ezért néhány óra múlva igyekezett úgy emlékezni, hogy „börtönt!” kiáltott volt az ő habzó szájú szocialistája.

És az jobb?

Tegyük fel, hogy minden igaz abból, amit Mesterházy állít (de nem igaz), tegyük fel, hogy proli körökben Mészáros Lőrinc gazdasági sikerei elviselhetetlen fájdalmat okoznak, amint az is, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápol. Ha ez így van, s a gyarapodás az elmúlt három évben látványosan, bár törvényesen megerősödött, akkor miért is kellene őt börtönbe zárni? Azért mert gazdag? Vagy azért, mert Orbán Viktor baráti köréhez tartozik? Vajon miben különbözik ez a mai, nyakkendős gyűlölködés a hajdani proletárok véres gyűlölködésétől?

És a legfontosabb kérdés: Vajon miért nem tud leszokni a bolsevik hazudozásról Mesterházy Attila sem? Lehetséges, hogy baloldali körökben ez kötelező rutinnak számít? Változott-e valami a Horn-korszak óta? Akkor így írta le a leleményes pesti humor a proletárból kapitalistává lett posztkommunista lényegét: „Jó reggelt! – hazudta Kovács László”. Van változás azóta bármiben is? És ha nincs, miért nincs? Miért képtelen ősbűnétől megszabadulni a baloldal? Miért térhetett vissza a borzalmas Gyurcsány? Miért ólálkodik a magát megújultnak mutató szocialista táborban az összes lepukkant balos és liberális politikus? Mit akarnak? Mire készülnek? Lincsre? Akasztásra?

Mesterházy elszólta magát a média könyörtelen nyilvánossága előtt, s ebből már nem mosakszik ki, akárhogy is próbálkozik. Lehetséges, hogy a ballib házi televíziójában, az ATV-ben idővel módosítja majd emlékeit, ahogy a kampány alakul, s elárulja, hogy ő valójában nem is „börtönt!” hallott a „kötelet” helyett, hanem tulajdonképpen azt, hogy „kötetet!” – s ő erre reagálva mondta, „de mégis inkább én azt hiszem, hogy nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit itt az imént bekiabáltak…” Vagyis, hogy ő valójában egy Mészáros Lőrinccel készült interjúkötetre gondolt. Aki pedig félremagyarázza a szavait, az fasiszta, horthysta csőcselék, akiket le kell géppuskázni, fel kell akasztani…

…Illetve, pontosítaná szavait az MSZP picit nyálas szájú elnöke, Orbán Viktor szocialista kihívója, Gyurcsány Ferenc házicicája, ő valójában arra gondolt, hogy demokratikus választáson kell győzni, és rossz az, aki rosszra gondol… A kommunista mellébeszélés, rágalmazás és hazudozás ronwerberi gépezete teljes erejéből beindult, és legyünk hálásak a sorsnak, hogy mindjárt az elején ilyen marha nagy hibát ejtett a szerkezet. Jó, ha tudjuk, hogy kikkel állunk szemben.

Bencsik Andráas