A bajai videó az emberi hülyeség mintapéldája. Egy döbbenetesen buta társaság két nappal a megismételt választás után az egyik akcióhős lakásában készít egy amatőrfilmet arról, hogy miképpen veszteget meg egy roma néhány másik romát annak érdekében, hogy két nappal korábban a Fideszre szavazzanak. Csak hát az amatőrökkel az a baj, hogy imádnak szerepelni.

A főhős példának okáért büszkén feszít a Facebook közösségi oldalon, otthon, családja körében pontosan abban a szobasarokban (ez a kedvenc sarka?), amelyikben a leleplezőnek szánt videóban is megjelenik, de itt egy váratlanul betoppanó vendéget alakít, aki látogatóba jött a saját lakásába egy kicsit vesztegetni.

Egy ország röhög ennyi hülyeségen. Az MSZP elnöke dühödten magyarázkodik és perrel fenyeget mindenkit, aki őket megvádolni meri, pedig hát tudja ő is, hogy a Fletó-korszak nem múlt el nyomtalanul. Mára jórészt csak agynélküli zombik maradtak a szocialista berkekben.

A baloldal vesszőfutása megkezdődött. A proletár retorika, ami hosszú időn keresztül sikeresnek látszott, mert szerencsésen egybeesett a kereskedelmi médiumok és a bulvármédia szóhasználatával – lásd az amerikai négerek börtönviselete, a térdhajlatig lógó nadrágülep, avagy a rappelés és a többi szörnyű effekt – azonban könyörtelenül kilúgozta soraik közül azt az értelmiségi réteget, amelyik a dolgok változását kellő intelligenciával, empátiával, elemzőkészséggel fogadta volna.

Maradt a csürhe, amelyik csak egy- és kéttagú szavakból álló tőmondatokat ért, amelyiket egyszerűen lehetetlen szervezni, mert csak pofont, rúgást, káromkodást ismer, amelyiknek ha azt mondaná valaki, hogy higgyen a szeretet és összefogás erejében, valószínűleg azt felelné, hogy ő nem buzi. A csürhe nem szervezhető, s ha valaki mégis megpróbálja, akkor úgy jár, mint a bajai szocialisták a videóval.

Miközben szénné égnek a szégyentől a bajai lebukás miatt, újabb kínzó csapást mér rájuk az elszabadult hajóágyúként romboló Gyurcsány Ferenc, aki vidáman megfenyegeti saját magát és pártjának maradékát imigyen: „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk…”

Jobb, ha nem tudjuk? Vajon milyen szalonképtelen helyre gondolt Gyurcsány? Fekete-Afrikára? Közel-Keletre? Afganisztánra? Avagy… de ki sem merem mondani…

Mindeközben, s nem véletlenül, a Fidesz–KDNP népszerűsége folyamatosan emelkedik, a proletárpártoké pedig – bal- és jobboldalon egyaránt – csökken. A prolitempó ugyanis mára kontraproduktívvá vált, de már nem tudnak szabadulni tőle, mert aki értené az árnyalt fogalmazást, az nem hisz nekik, aki meg hisz, az nem ért semmit. A sarokba szorult politikai vadállat szerepe azonban veszélyeket rejt, mert egy irracionálisan alulképzett tömeg bármire képes lehet, cselekvéseit nem befolyásolja a józan számítás. Ez a lelkiállapot könnyen elvezethet a politikai merényletek sötét világába, amint a vudu és bajai videó már ebbe a kategóriába tartozik.

Őrzők, vigyázzatok!

Bencsik András