Hirdetés

Előbb az idézet: „A haza mi vagyunk mind, szőröstül-bőröstül. Ez a törvény. És törvény az is, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Haza csak addig van, amíg van, aki áldozatot hozzon érte. Törvény, hogy haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak. És haza csak addig van, amíg a hazafiak többen vannak, mint a muszkavezetők, az

idegen zsoldban állók, a mindenkori nemzetközi brigádok magyar tagjai együttvéve. A hitványság mindig összeadódik, a kérdés csak az, hogy a hazafiak hajlandóak-e összeadódni.” Orbán Viktor miniszterelnök szavai ezek az október 23-i ünnepi beszédből.

És most az adat: az idei önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP országosan a szavazatok 51,4 százalékát szerezte meg, az egyesült ellenzék pedig 38,8 százalékot. Ennél nagyobb arányú támogatást a jobboldal a legendás 2010-es választáson ért el, 52,73 százalékot, míg az ellenzék akkor összesítve 46,12-ot. Mivel a 2018-as országgyűlési választáson a határon túli magyarok szavazata több mint 2 százalékkal javította a kormánypártok eredményét, ha a mostani arányt átvetítjük egy ország­gyűlési választásra, akkor 54 százalék fölötti értéket kapunk, ami csak azért nem számít hihetetlennek és már-már demokrácián túlinak, valamint egyedülállónak, mert Matteo Salvini pártja, a Liga jelöltje most az umbriai helyhatósági választáson 57,55 százalékkal győzött.

És jöjjön még egy idézet: „Az ötvenhatosoknak köszönhetjük, hogy a történelem sötét óráiban, a szovjet megszállás hosszú évei alatt is megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettük a fejünket, mert ha titokban is, de volt mire és volt kikre büszkének lenni. Az ötvenhatosok győztek, mert ránk, utódaikra nem az emberi gyengeséget, nem a meghasonlást, hanem a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül. Habár a mai fiatalok nem éltek, és szerencse, hogy nem kellett élniük a megszállók diktatúrájának idején, nincs bennem kétség, hogy a mai pesti srácok és lányok, ha kellene, ugyanolyan fényesen helytállnának, mint nagyszüleik tették 1956-ban.”

Pesterzsébeten a moslékkoalíció önkormányzati képviselői első lépésként alaposan megemelték a fizetésüket. Zuglóban a „szocialista tolvajokat” féken tartani hivatott Horváth Csaba előbb azt javasolta, hogy üzleti ügyben egymaga dönthessen, majd amikor a dolog kitudódott, sietve visszavonta javaslatát. Botka László Szegeden kilépett az MSZP-ből, ő tudja miért. Még be sem rendezkedett, de máris bomladozik a moslékkoalíció.

Nincs tehát okunk az önmarcangolásra, tanulni persze mindig szükséges, főképp a korszerű és hatásos kampányfogásokat, de ami az ország vezetését illeti, tudnunk kell, hogy jó úton járunk, és azt is, hogy ezen az úton nincsenek és nem is lehetnek nemzedéki feszültségek. Igen, egészen bizonyos, hogy ha az ország függetlenségét nagy veszély fenyegetné, a mai tizen- és huszonévesek éppen olyan bátran helytállnának, mint ötvenhatos elődeik.

Itt az ideje elmondani nekik, hogy bár a politikai ellenzék ezúttal sikeresen összeállt egy moslékkoalícióba, és nagy esély van arra is, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon ugyanezt teszi, a nemzeti centrum immár tartósan birtokolja a szavazók több mint felének támogatását, és ez a támogatás ha csekély mértékben is, de folyamatosan nő. Jó úton járunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a haza nem forog veszélyben, mert a hazafiak egyre többen vannak, többen, mint az idegen zsoldban állók. Legyőzhetetlenek vagyunk.