Miközben a baloldal suttyomban beoltatja magát – mint az MSZP-s, DK-s, momentumos Hiesz György meg László Imre, Újbuda DK-s polgármestere –, addig folyton uszítanak az oltás ellen. Ezt persze a táboruk is átveszi, és tele a közösségi média pattogó, sopánkodó, óbégató kis­emberekkel. Hogy nekik elegük van. Ők ezt nem bírják. Ilyen is csak nálunk van.

Nos, arra kérem őket – mármint az örök haladókat, de a csalódott jobboldaliakat is –, hogy tegyék azt, amiről száz éve szónokolnak. Felejtsék el az ugart. Szakadjanak el tőle.

Hirdetés

Lássanak egy kicsit a magyar ugaron túlra is. Vigyázó szemüket vessék Párizsra, Berlinre, de jobb híján akár Pozsonyra is.

„POZSONY | Szerdától szigorodott a kijárási korlátozás az országban. Már csak negatív PCR- vagy antigénteszttel lehet munkába vagy a bankba menni, a szabadban tartózkodni. Szerdától a rendőrség szigorúbban ellenőrzi a szabályok betartását.”

Értik, antigénteszttel lehet munkába menni, vagy akár a boltba, itt meg mindenki szabadon lófrál, a maszk vagy fönn van, vagy nincs, vagy az orron lóg, vagy nem, aztán a pláza bejáratánál felteszik, mert „jól van, ne szóljon be a biztonsági ember”.

Nem állítom, hogy mindenki ilyen, de jó páran. Aztán hazamennek, és a közösségi médiában osztják az észt a diktatúráról, ami csak nálunk van. (Természetesen tisztában vagyok vele, hogy sok embernek ez szörnyű, de írásom lényege most a csak itt kérdéskör.)

Komolyan mondom, én kérem a libsiket, hogy most tegyék. Ne a szájuk járjon. Pont ők jönnek mindig azzal, hogy nem kell leragadni Mucsánál. Akkor meg a hétszázát neki, ne ragadjanak le, és nyíljon ki a horizont. Nézzék meg, mi van kint a nagyvilágban, engedjék el a puszták népét, felejtsék el a végtelen rónákat, hess nekünk, Kárpátok bércei, és kukkantsanak másfelé. Csak egy Google-keresés.

De ez olyan, mint akár a pestis, boszorkányégetés, rabszolgatartás, más földrészek gyarmatosítása. Ott, az ugaron túl, mindig, minden korban durvább volt.

Korábban írtuk