Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Ez is megvolt. Mintha igazi lett volna. Volt profi kérdező, voltak kérdések, jöttek válaszok. A három jelölt három egyforma pulpitus mögött állt, és nagyjából ugyanannyit beszélt, mint a többi az ATV erre szakosodott műsorában, élőben. Hogy mit mondtak? Annak nincs jelentősége, az akció nem erről szólt. Hanem arról a merész gondolatról, amiről e hasábokon már a múlt héten értekeztünk, hogy a nagyeszű Gyurcsány Ferenc meglátta a lehetőséget Budapestben, pontosabban a budapesti költségvetésben, és rástartolt az üzletre.

Matematikailag lehetséges megszerezni a Fő­városi Közgyűlésben a többséget – más kérdés, hogy ehhez a jobboldali budapesti polgároknak is lesz egy-két szavuk –, de ha ez össze is jön, még nem elég. Tarlóst Istvánt is le kell győznie egy ellenzéki jelöltnek, márpedig az kemény diónak ígérkezik, mert Tarlós népszerű.

Ezért eszelte ki a leleményes Böszme Kálmán Olgát. Ha bejött a trükk Dobrev Klárával, miért ne jönne be Kálmán Olgával is? Olga is tud remekbe szabott kiskosztümökben szónokolni. Ám ez még nem elég, Kálmán Olgát senki sem venné komolyan. Ezért őt előbb föl kell építeni. Erre jó az ellenzéki casting, a roncsderbi, ahol a már leamortizált Karácsony Gergely az MSZP és a senki által nem ismert Párbeszéd színeiben, a mindeddig mély illegalitásban élő Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltjeként, míg a Gyurcsány házaspár által kitalált Kálmán Olga függetlenként mérte össze erejét. Hogy ki közülük a legnépszerűbb azok körében, akik megálltak egy-egy kampánysátornál, és szavaztak.

Lapzártakor még nem volt ismeretes a végeredmény, de azt már ekkor is tudni lehetett, hogy a végeredménynek nincsen semmi jelentősége. A három jelölt közül az lesz a győztes, akit a most erőpozícióban lévő Gyurcsány esélyesnek tart Tarlós ellenében. Nem nehéz kitalálni a végeredményt. Karácsonyról maga a Böszme mondta el, hogy megégette magát a zuglói parkolóbotránnyal, ezért alkalmatlan. Kerpel-Fronius Gáborról egyelőre csak annyit tudni, hogy nem tudni semmit. Ez elég kevésnek tűnik.

Kálmán Olgáról azonban két dolgot, sőt hármat is tudunk. Egy: nem ért a városvezetéshez, mert honnan is értene. Kettő: viszont a baloldalon népszerű volt a műsora, sokan ismerik. Három: nő. Jól meg lehet különböztetni Tarlós Istvántól. Nem vitás tehát, hogy bárhogy alakuljon is az előválasztás végeredménye (az előzetes adatok szerint a győzelemre Karácsony volt a legesélyesebb), a DK Kálmán Olgát fogja támogatni.

Akit az előválasztás kellően ismertté tett, és akinek majd a szájába olyan bölcsességeket fognak adni, mint az Index.hu tette a minap: „Én bringás vagyok, de még soha nem mertem a belvárosban biciklizni.” E nagy ívű kijelentés után a riporter meg is kérdezte, mit tenne annak érdekében, hogy jobb legyen a budapesti bringások élete. A válasz: „…nem tudom, de azt nagyon komolyan gondolom, hogy egy főpolgármester ne gondolja magáról azt, hogy ő a legjobb útépítő, a mélyépítő, a magasépítő, hanem keresse meg a legjobb szakembereket, hallgassa meg a véleményüket, és annak alapján alakítsa ki a várospolitikát.”

Ez az! Így kell mellébeszélni! Olga megérkezett, máris vérbeli politikus lett belőle. Úgy tesz, mintha gondolna, sőt mondana valamit, de ha rákérdeznek, hogy értette, amit mondott, abban a pillanatban kihátrál a válaszadás elől. Nem mondom, hogy Tarlós Istvánnak félnie kellene, de azt igen, hogy Budapestért, a budapestiekért meg kell majd küzdenie.