Fotó: MTI
Hirdetés

Aranyló ősszel termésben bővelkedik a kert – tartja a mondás. A közelmúltban Pekingben sikeresen rendezték meg az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi együttműködési csúcsfórumot, amelyet az egész világ nagy figyelemmel kísért. Ezen Orbán Viktor miniszterelnök úr is részt vett, hivatalos látogatást tett Kínában, az út teljes sikerrel járt.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök úr 2013-ban vetette fel először az Egy övezet, egy út közös építésének kezdeményezését, az azóta eltelt egy évtizedben a részes felek erőfeszítései eredményeként a kezdeményezés nemzetközi gyakorlattá, a koncepció cselekvéssé, a vízió pedig valósággá vált. Ez alatt a tíz év alatt az Egy övezet, egy út közös építése történelmi eredményeket ért el, több mint 150 ország javát szolgálva. Megnyitotta a közös fejlődés irányába tartó együttműködés, a lehetőségek és a jólét útját, így mára a nemzetközi közjavak legnépszerűbb és legnagyobb nemzetközi együttműködési platformjává vált a világ számára. Az idei fórumnak különös jelentőséget ad, hogy most ünnepeljük a kezdeményezés meghirdetésének tizedik évfordulóját.

I. Egyértelmű irányok. A csúcsfórum tematikája az Egy övezet, egy út színvonalas építése, valamint az együttműködés a közös fejlődésért és jólétért volt. Hszi Csin-ping elnök úr a csúcsfórum megnyitóján mondott beszédében áttekintette az utóbbi tíz év eredményeit, összegezte a sikeres tapasztalatokat, és hangsúlyozta, hogy az Egy övezet, egy út közös építése a történelem jó oldalán áll, a kor szavának megfelelően a világ helyes útján jár. Mint arra rámutatott, Kína kész mindenkivel elmélyíteni az Egy övezet, egy út partnerséget, és az Egy övezet, egy út közös építését magasabb fejlődési szakaszba lendíteni. Ezt visszajelzésében minden fél a támogatásáról biztosította. Bár a világ ma válságokkal és kihívásokkal kénytelen szembesülni, a hidegháborús gondolkodás és a különböző táborok közötti konfrontáció egyre erősödik. Az idei fórumon viszont valamennyi külföldi barátunk álláspontja egyértelmű: mindannyian a barátságért, az együttműködésért és a fejlődésért voltunk itt.

II. Lelkes visszhang. Az idei csúcsfórumon 151 ország és 41 nemzetközi szervezet képviselői vettek részt. Összesen több mint tízezren regisztráltak. A külföldi résztvevők az öt kontinens valamennyi régiójából és a társadalom valamennyi területéről érkeztek, beleértve a kormányokat, a civil szervezeteket, az ipari és üzleti szférát, valamint a tudományos intézményeket. Ez a népes rendezvény ismét igazolta az Egy övezet, egy út építésének hatalmas vonzerejét és globális hatását.

Korábban írtuk

III. Hatékonyság és gyakorlatiasság. A kétnapos fórumon a digitális gazdaság, a kapcsolódás és a zöldfejlődés témakörében három vezetői fórumot rendeztek. Orbán Viktor miniszterelnök úr a kapcsolódásról szóló vezetői fórumon mondott beszédet. Hat tematikus fórum zajlott a zavartalan kereskedelemről, az emberek közötti kommunikációról, az agytrösztök közötti cserekapcsolatokról, a korrupciómentes Selyemútról, a helyi kormányzatok közötti, illetve a tengeri együttműködésről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr a zavartalan kereskedelemről, míg Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az agytrösztök közötti cserekapcsolatokról szóló tematikus fórumon szólalt fel. Megrendezték továbbá az Egy övezet, egy út vállalkozói konferenciát is, amely a különböző országok üzleti élete összehangolása és együttműködése számára képezett platformot.

IV. Produktivitás. Az Egy övezet, egy út közös építése érdekében nemcsak az együttműködés koncepcióját kell megszilárdítani, de gyakorlati intézkedéseket is kell hozni. Hszi Csin-ping elnök úr megnyitóbeszédében nyolc intézkedést jelentett be Kína nevében az Egy övezet, egy út közös építésének támogatására. Ezek közé tartozik az Egy övezet, egy út közös építésének háromdimenziós összekapcsolt hálózata, a nyitott világgazdaság kiépítésének támogatása, a zöldfejlődés segítése, a tudományos és technikai innováció, valamint más fontos kezdeményezések előmozdítása. De magában foglalja még a gyakorlati együttműködést, a civil cserekapcsolatokat és az Egy övezet, egy út nemzetközi együttműködési mechanizmust fejlesztését támogató konkrét projekteket is. A fórum során – a második csúcsfórumot messze meghaladva – összesen 458 területen sikerült eredményt elérni. A vállalkozói konferencia 97,2 milliárd dollár értékű kereskedelmi szerződést eredményezett, ami hozzájárult az adott országok még nagyobb mértékű munkahelyteremtéséhez és gazdasági növekedéséhez.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben

V. Ígéretes jövő. A fórumon felvetett legambiciózusabb elképzelés a világ közös modernizálása volt. Mint Hszi Csin-ping elnök úr rávilágított, Kína nem akar csak magával törődve egyedül modernizálni, ezt sokkal inkább a fejlődő országok széles körével együtt tervezi megvalósítani. Bejelentette továbbá, hogy Kína tovább bővíti a piacralépési lehetőségeket, és feltárja a világ legnagyobb piacában rejlő potenciált. A kínai pénzintézetek új zsenminpi- (renminbi-)finanszírozási keretet hoznak létre az Egy övezet, egy út építési projektjeinek tudományos bizonyítékok alapján történő támogatására. Kína az együttműködési projektek révén elősegíti a helyi foglalkoztatás ügyét is, és ezer kis léptékű népjóléti támogató projektet valósít meg. Ezeknek a jelentős kezdeményezéseknek a végrehajtása minden bizonnyal nagyobb lendületet ad és tágabb teret nyit a világ országainak modernizációja számára.

Magyarország az európai országok közül elsőként írta alá Kínával az Egy övezet, egy út együttműködési dokumentumot, és Kína fontos partnere az Egy övezet, egy út színvonalas építésének előmozdításában. Orbán Viktor miniszterelnök úr meghívása a fórumra és hivatalos kínai látogatásra jól tükrözi a kínai–magyar kapcsolatok magas színvonalát és Magyarország határozott támogatását az Egy övezet, egy út kezdeményezés iránt. A látogatás során Hszi Csin-ping elnök úr és Li Csiang (Li Qiang) miniszterelnök úr is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök úrral. A két fél vezetői egyetértettek abban, hogy a kínai–magyar kapcsolatok az új típusú nemzetközi kapcsolatrendszernek példát mutatva mindig is erőteljesen fejlődtek. Mindkét fél határozottan támogatja a másik fél által választott fejlődési utat, osztozik a fejlődési lehetőségekben és eredményekben. A jövőre való tekintettel a feleknek továbbra is egymásban megbízó jó barátoknak, a mindenki számára előnyös együttműködésben jó partnereknek kell maradniuk, és a diplomáciai kapcsolatok felvételének jövő évi 75. évfordulóját pedig lehetőségnek kell tekinteni arra, hogy a kínai–magyar átfogó stratégiai partnerséget új szintre emeljük. A felek megállapodtak, hogy megerősítik az Egy övezet, egy út kezdeményezés és a magyar „keleti nyitás” politikájának nagyobb mértékű összehangolását. A két miniszterelnök jelenlétében tíz együttműködési dokumentum aláírására került sor, amelyek várhatólag kiszélesítik az innovatív együttműködést a megújuló energia, a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia terén. A két fél az oktatás, a turisztika, a sport és más területeken is tovább mélyíti a társadalmi és kulturális cserekapcsolatokat, ösztönzi a két nyelv oktatását, hogy Kína és Magyarország barátsága nemzedékről nemzedékre öröklődjön, és megerősödjön a két ország kapcsolatainak társadalmi alapja. A felek megállapodtak abban is, hogy megerősítik a kommunikációt és a koordinációt a multilaterális színtéren, valódi multilateralizmust gyakorolnak, védik a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot, ellenzik a gazdasági szétválasztást és a bezárkózást, és együtt kalauzolják a Kína és a kelet-közép-európai ország közötti együttműködést a helyes irányba, továbbá előmozdítják a Kína–EU-kapcsolatok egészséges és stabil fejlődését.

Visszatekintve az elmúlt időszakra, az Egy övezet, egy út közös építésének tíz éve alatt elért eredményei még élesebben tudatosították bennünk, hogy a Selyemút szellemisége – amelynek alapja a béke, az együttműködés, a nyitottság, az elfogadás, a kölcsönös tanulás és tisztelet, valamint a mindenki számára előnyös fejlődés és az ebből fakadó kölcsönös előnyök – a legfontosabb erőforrás. Barátként és partnerként kell kezelnünk egymást. Kölcsönösen tisztelni és támogatni, egymást sikerre segíteni. Adni öröm. Mások sikere a mi sikerünk is. Kína nem akar csak magával törődni, hanem a világ minden országával, így Magyarországgal is együtt kíván működni.

Ami a jövőt illeti, Kína továbbra is a külvilág felé való nagy nyitottság jegyében fordul a világ felé, teljes mértékben kibontakoztatja a piaci és az innovációs erősségeit saját fejlődése érdekében, és a világ számára a gyakorlati nyitási intézkedések által értékes együttműködési lehetőségeket és nagyobb fejlődési teret biztosít. Kína piaca szorosabban kapcsolódik majd a világpiachoz, és mind a külföldre irányuló kínai, mind pedig Kínába irányuló külföldi befektetések továbbra is barátságról és együttműködésről, valamint a bizalomról és a reményről tesznek tanúbizonyságot.

Készek vagyunk együttműködni magyar barátainkkal, hogy stratégiai és hosszú távú perspektívából tervezzük és előmozdítsuk a kétoldalú kapcsolatokat; előmozdítsuk a fejlesztési stratégiák szoros összehangolását; hogy a kínai–magyar átfogó stratégiai partnerség és a két ország közötti együttműködés az Egy övezet, egy út közös építésében újabb és nagyobb fejlődést, bőségesebb eredményt érjen el, és a két népnek még több kellemes meglepetést tartogasson, és együtt haladjunk előre a modernebb és szebb holnap felé.

A szerző a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete.