Hirdetés

Az Index videóját nézem. Ez egyfajta „érzékenyítő videó”. Nem az hivatalosan, vagyis hogy felvállaltan nem az, de gyakorlatilag ez a szándék. Az érzékenyítő videó – ha valaki esetleg nem ismerné ezt a kifejezést – valami olyasmi, amiben próbálják felkészíteni a gyanútlan nézőt olyan dolgok elfogadására, amiket alapból, mind neveltetése, mind zsigeri ösztönei alapján nem fogadna el.

Tehát ha látunk egy ököllel fenyegetőző határsértőt, amint azt ordítja, „rohadjon meg mindenki, aki ebben a tetves országban él, és nem ad pénzt meg letelepedést!”, akkor elmagyarázzák, hogy a fekete embernek sanyarú gyermekkora volt, szülei elváltak, és génjeiben hordozza a félelmeket meg a fájdalmat, mert az ük-üknagyszülője valamikor gyapotot szedett. Amikor olyan híreket olvas az ember, hogy három szakállas férfi egy család, akkor szintén belép az érzékenyítés, és elmagyarázzák, hogy mennyire szeretik a gyerekeket, mennyire jó dolguk van, sőt, még jobb is, hogy nem a hagyományos családmodellben élnek, mert az rossz, lám csak mennyi a válás, és felolvasnak valami statisztikát. Na, ez az érzékenyítés.

Most a következő érzékenyítést csodálhattuk meg az index cikkében. „Miért kell fizetnünk bűnözőknek?”, majd „Orbán Viktor felvette a harcot az elítélteknek való kártérítéssel. Elmagyarázzuk, milyen körülmények között kell élnie az elítélt embereknek.” És mutogatnak ábrákat meg szobabelsőket, sorolnak adatokat négyzetméterekről – tudják, hogy úgysem fog utánanézni senki –, és a megható tónusú érzékenyítő fickó sorolja, hogy jaj, ez mennyire szörnyűség, szegény rablógyilkosoknak, gyújtogatóknak és nemi erőszakolóknak milyen sanyarú a sorsuk, mert olyan körülmények közt kell lakni, mint egy átlag egyetemistának a kollégiumban, csak az még fizet is érte. Mert a valóság körülbelül ez. Ezt mégis hogy gondolták komolyan, kedves Index-propagandisták?

„A szakmai segítséget köszönjük a Magyar Helsinki Bizottságnak.” Ja, értjük. Akkor több kérdésünk nincs.