Az EU jelszókijelölő bizottsága 2022-re a „takarékosság” kifejezést nevezte meg aktuális iránymutatóként.

A spórolás minél hatékonyabb módozatainak kieszelésére létrehoztak huszonhét, heti váltásban az uniós fővárosokban ülésező albizottságot.

Hirdetés

A szokásos és már-már elcsépelt javaslatok (ne autózzunk és fürödjünk annyit, ne égessük a villanyt potyára, ne együnk szarvasmarhát) mellett előkerültek radikálisan modern és haladóan hatékony ötletek.

Így pattant ki valakinek a fejéből: mi lenne, ha az európaiak levágnák az egyik karjukat? Brit tudósok kiszámolták, hogy egy kar naponta akár ötszáz kilojoule energiát is képes elhasználni, márpedig ha ezt ötszázmillió lakosra vetítjük, naponta akár tíz jegesmedvét, ezer bánáti bazsarózsát és több tucat Greta Thunberget lehetne csúcsra járatni. Amellett a férfiak közismert agresszióját, a családon belüli erőszakot is csökkentené, mert a félkarú férfi, az csak félkarú óriás.

A bizottság méltányosságból megengedi, hogy mindenki maga dönthessen, melyik kezét áldozná fel a környezetkímélés és gazdasági szolidaritás oltárán. Akinek azonban már eleve hiányzik az egyik karja, az nem mentesülne a másik levágása alól, hiszen ezzel kivonná magát a közös teherviselésből. A várható tiltakozások vitorlájából a szelet oktató kisfilmek készítésével készülnek kifogni, amelyeken a számok nyelvén bizonyítják be, mennyire felesleges egy gondolkodó ember számára két, szinte teljesen egyforma kar.

A mindig okvetetlenkedő magyar kormány megint nem tudott a szabadság oldalára állni. Miniszterelnökük populista módon azt állította, hogy az intézkedés nem szolgálja a magyar emberek érdekeit, ezért soha nem fogja megszavazni.

– Nem adhatunk mentességet az intézkedés alól, mert ezzel a magyarok előnybe kerülnének a többi nemzettel szemben – nyilatkozta a bizottsági elnök.

– Hát mégis jobb a két kéz az egynél? – triumfált a demagóg magyar kormányfő, de egy hirtelen elfogadott határozattal megvonták tőle a szót.

Korábban írtuk