A Jobbszél hozzájutott egy baloldali német párt kampánygyűlésén készült felvételhez. Az asztal mögött álló aktivista kezdetben nyugodtan beszél:

– Nézzük a történelmünket. Sokan nem értjük, miképpen nyerhetett Hitler választást, miért szavaztak rá, hogyan vezethette az országot. Miképpen hihette bárki is, hogy jobb lesz attól a környezetük, ha egy kifacsart ideológiát átültetnek a gyakorlatba? Brrr, beleborzongok. Jelentsük ki, hogy Németország és Európa nem lehet semmiféle ideológia foglya, a németek nem kényszeríthetik rá soha többé az akaratukat másokra.

Hirdetés

Iszik egy pohár vizet, ellép az asztal mögül, kezével gesztikulálni kezd.

– A mi generációnk feladata, hogy a múltbeli hibákból tanulva, a jogos lelkifurdalást építő tettekké változtatva kijavítsa a tévedéseket, és kidolgozza a tökéletes rendszert.

Karját és hangját kissé fölemeli.

– Megtörtént. Végre választ adunk a kihívásokra, megoldjuk a Föld és a társadalom gondjait. Színeink a növények zöldje, az igazságosság vöröse és a sokféleség szivárványa. Ezek mentén tervezzük a programunkat és szervezzük az életet. Mert ez az egyetlen járható út. Nincs másik. És aki elénk fekszik, aki keresztbe tesz az egyedüli elfogadható iránynak, az pórul jár. Mert a fák, a koalák, a szélerőművek, az eldobhatatlan szívószálak, az égitestek – a Föld, a Jupiter, a Betelgeuze és a Proxima Centauri –, valamint az emberiség érdekében így kell döntenünk. Akinek ez nem tetszik, azt kirúgjuk a munkahelyéről, elvesszük a vagyonát – egyre jobban belelovalja magát –, börtönbe zárjuk, megalázzuk; ha kell, háborút vívunk az eszme sikeréért. Ránk ne mondhassa az utókor, hogy nem tettünk meg mindent Németország és Európa jövőjéért; a vegán étrendért és a globális felmelegedés ellen. Nálunk első a klíma, második az állat, harmadik a szélerőmű és negyedik az ember (ha etnikai vagy szexuális kisebbség). Ehhez tartsa magát minden reakciós, kirekesztő, viszályt szító, megosztó, gyűlölködő dehumanizált gazfickó!

Korábban írtuk