Nagy a baj. Nagyobb, mint eddig hittük! Kivonul a McDonald’s az orosz piacról. Hogy miért? Világnézeti, erkölcsi okokból.

„Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az ebből fakadó kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald’st, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald’s értékeivel.”

Hirdetés

Ízlelgessük ezt a kifejezést. „A McDonald’s értékei.” Ha valami modernizmus, akkor ez az. Az üzletbe szenteskedést vinni. Ilyen a régebbi korokban nem volt. De hogy ma is csak paraván, onnan is látszik, hogy a McDonald’s Oroszország közölte, június 12-től újra megnyitja éttermeit a nagyközönség előtt. Új márkanév alatt – a fő vállalattól elkülönülten működve –, miután a láncot egy helyi licencvevőnek adták el. Szóval átfestik a cégért, és ebből is pénzt szereznek. Na, ez már emlékeztet az emberre. Végre normalitás! Az üzlet, az üzlet.

Látom különböző fórumokon, hogy sokan a híren felbuzdulva hőbörögnek és megjegyzik, hogy a gyorséttermi hálózatok Magyarországról is elmehetnének, mert a hamburger – úgymond – szemét. Olvasom ezeket, és úgy megkérdezném, meg tudná-e mondani a kedves hőbörgő, mi a szemét pontosan a hamburgerben. És ami benne van, ha magyar volna, mitől volna más. Az olaj, a só, és a cukor akkor sem egészséges, ha magyar. „Be kell tiltani a McDonald’st népegészségügyi okokra hivatkozva. Az egészségügyet megterheli, sokan cukorbetegek vagy rákosak attól a szeméttől. Remélem, vállalati különadó nekik is jár!”

Nos, nem a Mekitől betegek az emberek, hanem attól, amit évtizedek óta egész nap esznek. A nagymama bejglijében lévő cukor ugyanúgy megbetegít, mint ami a McFreeze-ben van. A sült oldalas kézműves kenyérrel rohadtul hizlal. A füstölés is káros ilyen alapon, az égéstermék rákkeltő. Mozogni kell, nem ülni a gép előtt.

Az átlagember szeret haragudni valamire. A fő gond, hogy mindig arra haragszik, amire megmondjak neki, hogy haragudni kell.

Korábban írtuk