Az Európai Feminokrata Bizottság Ursula von der Leyen vezetésével nem tűri ölbe tett kézzel Putyin igazságtalan EU-ellenes szankcióit. A „Kreml nácija” meg akarja akadályozni, hogy az EU fogyassza a földgázát és a kőolaját, mielőtt az EU megakadályozza abban, hogy eladja az EU-nak a földgázát és a kőolaját.

Hirdetés

Emlékeztetőül, májusban még teljesen világos volt a fronthelyzet az EU oldalán: „Üdvözlöm az Európai Tanács által ma este megkötött megállapodást az Oroszország elleni kőolajszankciókról. Ennek a megállapodásnak az lesz a hatása, hogy 90 százalékkal csökkenteni fogja az orosz kőolajimportot az EU-ba az év végéig.” (Ursula von der Leyen, Twitter, 2022. 05. 31.) Mostanra árnyaltabbá vált a kép. „Putyin az energiát fegyverként használja, csökkentve a kínálatot és manipulálva az energetikai piacainkat. Meg fog bukni. Európa győzni fog.” (Ursula Von der Leyen, Twitter, 2022. 09. 05.)

Ennek az „erős és független” nőnek olyan egyszerű a Putyin legyőzésére kiagyalt haditerve, mint az agya, amiből kipattant: ezentúl az EU fogja megszabni az orosz földgáz árát, és punktum. Egyetlen fehér férfi sem találhatott volna ki ilyen zseniális stratégiát, mint ez a felelős pozícióban lévő nő, aki szerint ad 1) bojkottálni kell az orosz földgázt, ad 2) az orosz földgázellátás biztosítására kell kényszeríteni Putyint, és ad 3) meg kell szabni az orosz földgáz árát – Putyin helyett.

Ahol minden fehér férfi szánalmasan megbukott volna az orosz elnök zsarolásának semlegesítésében, ott Ursula két tweettel megoldotta a problémát. Az eredmények ugyan még váratnak magukra, de Európa szerinte győzni fog, és ez a fontos.

Addig is Franciaországban az elektromos áram nagykereskedelmi ára meghaladja az ezer eurót megawattóránként az egy évvel ezelőtti 85 euróval szemben, és a téli hónapokban az ár akár 1500 euróig emelkedhet, amely az utóbbi ötéves átlag­ár harmincszorosa. Sajnálatos módon a legutóbbi felmérések szerint a franciák kétharmada kétli, hogy fagyoskodással térdre kényszeríthetik a Kreml urát, annál inkább a francia gazdaságot, amelynek külkereskedelmi deficitje júliusban történelmi rekordot döntve 14,4 milliárd euróra növekedett.

Szerencsére az ugyancsak „erős és független” Élisabeth Borne példát mutat nekik eltökéltségből jól fűtött miniszterelnöki rezidenciájában dekkolva: „A gáz­ínség (sic) valóságos kockázata megmutatja nekünk, hogy értékeink védelmének, az ukrán népet támogatva, ára van.” Címzetes főnöke, Emmanuel Macron mint mindig, most is fején találta a szöget, amikor leszögezte, hogy a legjobb energia, ami a franciák rendelkezésére áll, az az energia, amit nem használnak fel.

Mivel a legjobb energia, amit a franciák nem használnak fel, az az energia, amivel nem rendelkeznek, Franciaország egyetlen elnöki nyilatkozattal energetikai szuperhatalommá vált. Elvileg ugyanis korlátlan mennyiségű olyan energiával rendel­kezik, amivel gyakorlatilag nem rendelke­zik. Bármit is mondanak a fanyalgók, egy olyan stratégával, mint Macron, senki sem versenyezhet.

Folytatnia kellene villámoffenzíváját az asztaltáncoltatásban, új területekre is kiterjesztve ezt a forradalmi koncepciót. Például: a legjobb pénz az a pénz, amit az ember nem használ fel… Még néhány hét, és a franciák kénytelenek lesznek megállapítani, hogy még soha nem voltak ilyen gazdagok, mint Macron elnöksége alatt mindazzal a pénzzel, amivel nem rendelkeznek, és amit értelemszerűen nem kell fűtésre költeniük.

Azért, pusztán a biztonság kedvéért, a francia vezetők fejében felmerült egy „hőfokrendőrség” felállításának az ötlete, amelyért csak a szomszédba kellett menniük. Svájcban ugyanis, a világ leggazdagabb országában az energiatakarékosság jegyében folytatott kampány keretében 3 évig terjedő börtönnel fenyegetik azokat, akik 19 foknál melegebbre fűtik gázfűtéses otthonaikat. A hatóságok ígérete szerint nem lesz szervezett rendőrségi embervadászat az energiapazarló bűnözőkre, és csak azok számíthatnak retorziókra, akiket a szomszédaik feljelentenek. Ez a feljelentések hazájában nem túl megnyugtató.

Lengyel barátaink ugyanakkor – akik már újra a barátaink, miután hiába próbáltak Brüsszelhez dörgölőzni azzal, hogy átmenetileg nem voltak a barátaink – egy virtigli lengyeles-lejmolós megoldást találtak ki fűtésszámláik fedezésére. „Lengyelország jelentést bocsátott ki a náci Németország inváziójának költségeiről. A lengyelek szerint a németek 1300 milliárd dollár kárt okoztak nekik. Lengyelország hajlandó megosztani a német háborús jóvátételt Izraellel.” (zerohedge, Twitter, 2022. 09. 01.) Kétségtelenül ügyes. Minden szempontból.

Mindeközben Britanniában egyesek nem átallnak azzal a rémhírrel riogatni, hogy „Putyin olyan sokkoló győzelmet aratott, amely tönkreteheti a szabad világot, [mert] a Kreml energiaháborúja gazdasági összeomlás és szocializmus felé taszítja Európát és az Egyesült Királyságot”. (telegraph.co.uk, 2022. 09. 01.). Szerencsére a brit kormány élére a tökkelütött bétahím Johnson helyére ejtőernyőzött kompetens kvótanő csírájában elfojtja az efféle fals hangokat, és prevenciós jelleggel kíméletlenül kipur­gálja a potenciális defetistákat kormányának összes kulcsminisztériumából.

Liz Truss a brit történelemben először egy olyan kabinetet vezet majd, amelyben a jelentős posztok egyikét sem fehér férfi foglalja el. Így az „erős és független” nők eme díszpéldánya nyilvánvalóan a minimális lehetőségét is kizárja annak, hogy a kormányán belül valaki netán szabotázzsal akadályozza a kormányfőként várható erőfitogtató ámokfutást. A konzervatív párt üdvöskéje ugyanis, akit – pártbeli politikai példaképét, Margaret Thatchert imitáló – betonfejűsége miatt gyakran „új Vasladynek” neveznek, pártjának miniszterelnök-jelölti versenyében habozás nélkül kijelentette, hogy ha kell, kész a „globális nukleáris megsemmisítés” kirobbantására is, amit a jelen lévő konzervatív tagtársai vastapssal és hangos üdvrivalgással honoráltak.

Teljesen érthető a lelkesedésük. Ha Truss valóban foganatosítja ezt a kampány­ígéretét, azzal befűthet az egész bolygónak, és akkor legalább senki sem fog fagyoskodni Putyin miatt. Logikus, nemde? Sakk-matt a szexista hímsovinisztáknak.

Korábban írtuk