A Bajnai-kormány elutasítottsága még jól is jön majd egy ilyen jelöltnek. Személyét a most csigaházába visszahúzódó szocialista szavazó mint a baloldaliság megújulását fogja értelmezni. Elhitetik vele, hogy nem kell szégyellnie szocialista szimpátiáját, sőt Szili Katalin vállalása egyszerre biztos garancia az igazi baloldali értékek képviseletére és a jobboldali veszély megfékezésének.” (Demokrata, április 29.)

Ezen új MSZP-stratégia kapcsán jeleztem, hogy „A pécsi polgármester-választás választ ad arra a kérdéskörre is, hogy van-e egyáltalán jó jelöltje ma a szocialistáknak? Lehet-e egyáltalán egy szocialista jelöltet függetleníteni az elmúlt hét év tragikus kormányzásától? És van-e felhajtó ereje annak, ha nyíltan MSZP–SZDSZ–MDF-jelölés történik?” A Szili-támogatók köre azóta bővült a Tamás Gáspár Miklós nevével fémjelzett Zöld Demokratákkal, a Szociáldemokrata Párttal, valamint a Hello, Pécs! mozgalmi csapatával.

A házelnök asszony pedig a héten tovább vitte az MSZP új stratégiáját. A Tubes hegyre tervezett radarállomás ügyében azt nyilatkozta a Vasárnapi Újságnak, hogy „nem lesz radar a Tubesen; ha kell, ezért szembeszállok a kormánnyal – legyen az bármilyen színezetű –, mint ahogy az elmúlt években is számos alkalommal felemeltem a hangom a lokátorral szemben.”

Szili Katalin elmondta, hogy minden erejével megakadályozza, hogy Pécs közelében radar létesüljön, és jelezte, hogy az ügyben már korábban Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, és házelnökként többször is felszólalt a parlamentben a radar ellen.

És miután világossá tette ezen álláspontját, mondhatni semmilyen közösséget nem vállalt azzal a párttal, amelynek jelenleg első számú közméltósága, jöhetett a jól bevált balegyenes jobbra, amely szerint: „2001-ben a Fidesz-kormány döntött úgy, hogy a Mecsekben helyezné el a lokátort. Akkor a Bükk és a Mecsek között lehetett dönteni, igenis volt más alternatíva” – fűzte hozzá Szili. Úgy vélte, ma éppen azok szóban a leghangosabb ellenzők, akik akkor mélyen hallgattak a Fidesz döntésénél. Majd a balegyenes után jött a széles támogatottságot, közméltóságot, egykori Gyurcsány-ellenességet tükröző Szili Katalin és azt mondta: „ez olyan kérdés, amelyet teljesen felesleges pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezni.”

A tézis, antitézis után jöhet a szintézis: „Ha kell, akkor jelölttársammal együtt megyek fel a Tubesre, és közösen sátrazunk ott annak érdekében, hogy a lokátor ne valósulhasson meg” – közölte a politikus, arra utalva, hogy Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje is ellenzi a beruházást.

Ebben a politikamentes össznépi idillben már csak Sólyom Lászlót kellene valahogy rávenni egy ilyen közös sátorozásra – ő adná a nemzet végső egységének díszletét a házelnök asszony mellett –, és az lenne a legszebb, ha a politikus celebek tubesi sátorozásának esti takarodóját Tamás Gáspár Miklós fújná el egy régi kisdobos trombitán. Szili Katalin a május 10-i polgármester-választással összefüggésben elmondta azt is, hogy ilyen széles körű összefogás még egyetlen politikus mögött sem állt Magyarországon, mint mögötte, hiszen a konzervatív középtől a baloldalig összesen hét párt, illetve a Helló, Pécs! mozgalomhoz csatlakozott több mint ötezer pécsi biztosította támogatásáról.

Vagyis megállapíthatjuk, hogy megvalósult a jelölt totális kommunikációs leválasztása a népszerűtlen pártjáról – amelynek mégiscsak formális jelöltje. Ugyanezt hajtják végre kormányzati szinten is. Az MSZP-jelölt Szilit eladják, mint az MSZP-kormánnyal végsőkig szembemenő politikust, az MSZP-kormányt pedig eladják Bajnai cégére alatt olyan szakértői kormánynak, amelyhez semmi köze nincs a jóságos MSZP-nek.

Eközben Gyurcsány nevét letiltják a médiában, nehogy bárkinek is eszébe jusson, hogy egy hónappal ezelőtt mind, ahányan vannak, Szilistől, Lendvaistól, mindenestől felállva tapsolták a bukott miniszterelnöküket.

A Szili-lap mindezek mellett, ahogy már jeleztem, jól tükrözi az MSZP új stratégiáját. Az MSZP-kormány érdemben egyetlen honvédelmi tárcához kapcsolódó botránya – azon kívül, hogy minisztere egyszer totálrészegen alpárian viselkedett egy nyilvános rendezvényen – a Tubesre tervezett lokátor ügye volt. Emlékezetes, hogy több tucat pécsi polgár és a városi önkormányzat a Fidesz támogatásával 2007 júliusában felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Tubesre tervezett NATO-lokátorra vonatkozó másodfokú építési engedély ellen a Fővárosi Bírósághoz. A kereseteket beadó magánszemélyek és szervezetek azt kérték a bíróságtól, hogy függessze fel a határozat végrehajtását, és az engedélyt helyezze hatályon kívül. A beadvány célja az volt, hogy az ügyben a Honvédelmi Minisztériumot a bíróság kötelezze új eljárás lefolytatására.

A Fővárosi Bíróság nem, a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla azonban 2008. februárban jogerősen felfüggesztette az építési engedély végrehajtását. A döntés azt jelentette, hogy mindaddig nem kezdődhet meg beruházás, amíg határozat nem születik az építési engedély hatályon kívül helyezésére és az ügyben új eljárás lefolytatására vonatkozó alapbeadványokban.

Ez a per még folyamatban van, abba tavaly nyáron a felperes civilek oldalán a jövő nemzedékek biztosa is belépett. Vagyis, hogy világos legyen a kép: mindazt, amit a civilek és kezdeményező szervezetek eddig elértek, Szili egy közös sátorozással magának akarja tudni. Azzal kampányol, hogy ő, az MSZP első számú celebje a biztos garancia arra, hogy saját pártjának honvédelmi programja nem lesz végrehajtva Pécs területén. Ezért még törvényt is kezdeményezett a házelnök: a területrendezési tervről szóló törvény módosításával akadályozná meg a Pécs mellett Tubes hegyre tervezett NATO-lokátor építését. A javaslat értelmében Pécs önkormányzata vétót emelhetne az ellen, hogy egész területét kiemelt honvédelmi célú területté nyilvánították, és így megakadályozhatná a radarállomás felépítését. A Szili által benyújtott módosítás alapján a jövőben a települési és megyei önkormányzatok jelölhetnék ki, módosíthatnák és minősíthetnék át a kiemelt honvédelmi célú területeket.

Az előterjesztés szerint a törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül a kiemelt fontosságú honvédelmi területtel rendelkező önkormányzat kezdeményezheti a rendezési tervek felülvizsgálatát. Csakhogy a házelnök asszony itt is már meglévő kezdeményezés élére állt.

Ugyanis javaslatával párhuzamosan már az Alkotmánybíróság előtt van a Tubes hegyre tervezett lokátor ellen küzdő Civilek a Mecsekért Mozgalom beadványa, amelyben megtámadták az Országos Területrendezési Tervről szóló törvényt.

Azt kifogásolják, hogy a 2008 nyarán módosított jogszabály értelmében Pécs város egész közigazgatási területe kiemelt fontosságú honvédelmi terület lett, amivel a civilek szerint a törvényalkotó korlátozta az önkormányzatok rendelkezési jogosultságát. És hogy ki volt a törvényalkotó?

Szili Katalin pártja, az MSZP! Vagyis a forgatókönyv világos: minden társadalmilag népszerű kérdésnek állj az élére, úgy, hogy válaszd le személyedet a népszerűtlen párt intézkedéseinek terhe alól. Tégy úgy, mintha nem is értenéd, miért vagy ebben a pártban, de ezt is add el a hűség pozitív eszményének jegyében, hogy végül annak a pártnak hozzál eredményt, amellyel szemben megfogalmaztad credódat.

A házelnök asszony választási honlapján így fogalmazza meg ars poeticáját: „Én egy olyan szociáldemokrata politikusnak tartom magam, akinek tényleg feladata az, hogy a társadalmi különbségeket csökkentse. Hogy a maga elveit ne a tőke logikáján határozza meg, hanem azon, ami az igazságosságot és a közösségvállalást jelenti. És itt hangsúlyozom, a közösségvállalás másokkal. Tudom azt, hogy nem könnyű időszakot élünk, ugyanakkor bármilyen intézkedésünkben meg kell tartanunk azt az alapvető elvet, ahogy ez többször elhangzott több politikusunktól, hogy oda tesszük a nagyobb felelősséget, ahol nagyobb a lehetőség. És ettől nem tekinthetünk el.”

Néhány tényszerű megjegyzés ehhez:

1. A társadalmi különbségek a házelnök asszony pártjának hétéves kormányzása alatt az elmúlt ötven év legnagyobb növekedését mutatta.

2. A házelnök asszony pártja és kormánya a tőke szinte kizárólagos logikáját érvényesítette hétéves kormányzata alatt, és a jelenleg pártja által támogatott kormány végletesen ezt teszi.

3. A házelnök asszony pártja az elmúlt hét évben kormányzása során soha nem érvényesítette azt az elvet, hogy oda tették a nagyobb felelősséget, ahol nagyobb volt a lehetőség. Ettől mindig eltekintettek.

Végül megválaszolom kérdéseimet:

„…hogy van-e egyáltalán jó jelöltje ma a szocialistáknak? Lehet-e egyáltalán egy szocialista jelöltet függetleníteni az elmúlt hét év tragikus kormányzásától? És van-e felhajtó ereje annak, ha nyíltan MSZP–SZDSZ–MDF-jelölés történik?”

A válaszom: igen.

És hogy mindez a trükkök százainak a része? Igen.

A szerző politológus