Tudatos a cím. Nem Karácsony vagy Dobrev, hanem Karácsony és Dobrev. Alaposan átgondolva a dolgot, csekély a valószínűsége annak, hogy Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-klán el merje mozdítani a főpolgármesteri székből, hogy elindítsa a 2022-es országgyűlési választásokon a Vörös Horda (Egyesült Ellenzék) listavezetőjeként, mert ehhez le kéne mondania a főpolgármesteri tisztségről, amit csak közvetlen választás útján lehet betölteni, és a jelen állás szerint már erősen kétséges, hogy a horda utódjelöltjének ez sikerül. Márpedig akkor számos tanácsadói tisztség és a vele járó látható és láthatatlan jövedelmek is veszélybe kerülnének. Karácsonyt a horda aligha meri elmozdítani.

Hirdetés

Tehát Dobrev Klára tűnik befutónak. Azt pedig felejtsük el, hogy abban a táborban, ahol a fifika- és aljasságügyi szakértelmet az alvilág legdörzsöltebb ügyvédei képviselik, ott bármit is számít a definiálatlan kamuválasztás eredménye. Van azonban egy kis gond. Klára az általános közutálatnak örvendő Gyurcsány felesége. Annyira azért a Vörös Horda szavazói sem hülyék, vagy ha mégis (ami magyarázat lenne kitartásukra), akkor sem szeretnék, hogy az asszony hordja a kalapot. Dobrevet nem lehet eladni a Vörös Horda választóinak úgy, hogy azok ne tudják, a biztos bukásra specializálódott Gyurcsány lesz a háttérben a főnök… és majd jönnek a trükkök százai, az egyéb disznóságokról már nem is beszélve. Ezt a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és társaik finnyás liberálisai sem szívesen nyelnék le, mert lehet, hogy arra gondolnak, még ha nyernek is, és talán meg is tudnak kapaszkodni a hatalomban, végül úgy fogják őket elkergetni a hatalom közeléből, ahogy 2010-ben történt. És ez a jobbik eset, mert van rosszabbik is, egy újabb házon belüli Gyurcsány-puccs.

A Vörös Hordánál alkalmazott consiglierék, az alaposan képzett, mindenről tudó és mindennek falazó profi ügyvédek azonban feltehetően kidolgoztak néhány olyan forgatókönyvet, amelynek alkalmazásával a probléma megoldható. Azt már tudjuk, hogy a képviselőjelölti helyekért folyó harc elmarad, ugyanis a legtöbb és legesélyesebb helyeket a belső erősorrend alapján már szépen szétosztották egymás között a legerősebbek. Már csupán a miniszterelnök-jelölt személye a kérdés. 

Vajon mit találhattak ki nekünk a horda jogászai? Karácsony esélytelenségét már megbeszéltük. Dobrev problémáját is. Mégis van megoldás. Az egyik kézenfekvő lehetőség az 1994-es minta követése, a lebegtetés. Akkor az MSZP (van, aki erre a pártra még emlékszik?) nem nevezte meg miniszterelnök-jelöltjét, de azt sugallta, hogy Horn Gyula lesz az. És az lett. Jól jött a szerencsétlen, a teljes igazságot erről máig eltitkolt közúti baleset, aminek következtében Horn Gyula vaskoronát kapott, mint egy kommunista acélmártír. És a választási győzelmet követően Horn egyik pillanatról a másikra miniszterelnök lett.

Ezt most is el lehetne játszani. Karácsony és Dobrev. Dobrev és Karácsony. Lehetne akár fej-fej melletti küzdelemsorozat. Lehetne elhalasztani a végleges döntést, és folyamatosan húzni az időt, hogy csak a választási eredmény ismeretében kelljen kimondani a befutó nevét. De lehetne mégis Dobrev a győztes, vállalva minden következményt, mert Karácsony ekkor magával rántaná a nihilbe a morzsapártokat. Ám lehetne Karácsony is a győztes, hadd üsse mindenki, aztán az utolsó pillanatban mégis visszalépne. Dobrev javára… Körülbelül ennyi.

Korábban írtuk