Hirdetés

2019. december 2-án furcsa dolog történt. Esett a hó. Hogy ez télen nem furcsa? Nos, a kedves olvasónak lehet, hogy nem, de Karácsony Gergelyt minden bizonnyal nagyon meglepte.

Főpolgármestersége első érdemi havazása miatt ugyanis óriási káosz alakult ki Budapesten. A problémát Facebook-bejegyzésekkel próbálta orvosolni: délelőtt fél 11-kor például közölte, hogy tájékoztatást kért a közterület-fenntartótól a hóeltakarítási munkákról.

„Az előrejelzések szerint dél körül eláll a havazás Budapesten, így a délutáni csúcsra már a főbb útvonalakat meg lehet tisztítani. A sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd” – próbálta nyugtatni a budapestieket. Ám mivel ez valószínűleg kevéssé sikerült, a délutáni csúcs közepén újabb bejegyzést írt közösségi oldalára: „Elfogadhatatlan, hogy a hóesés lebénítsa a várost, küzd is a BKK és az FKF, hogy minél gyorsabban helyreálljon a rend. […] Gyorsított tempóban állítjuk helyre a rendet Budapesten.”

Karácsonynak tehát alig néhány hét kellett ahhoz, hogy az első elé kerülő – nem is túl jelentős – akadályban elbukjon, ráadásul ezért mindenki hibás volt, csak ő és sleppje nem, és az említett két bejegyzésben még véletlenül sem írt olyasmit, hogy „bocsánat” vagy „elnézést kérek”.

Mindebből már sejteni lehetett, hogy amennyiben valamilyen komolyabb problémát kell megoldani, Karácsonyék újra elbuknak. És ez sajnos most, a koronavírus-járvány idején be is igazolódott. Kezdődött a tömegközlekedési járatok teljesen logikátlan és elképesztően felelőtlen ritkításával, ami miatt április első napjaiban számos vonalon zsúfoltság alakult ki – talán nem kell részletezni, hogy ez ebben a helyzetben milyen veszélyekkel jár. Majd jött a Pesti úti idősek otthona ügye. Az intézményben a hétfői adatok szerint 223 gondozott és 19 dolgozó volt fertőzött, 23-an elhunytak.

A Pesti úti idősek otthona kapcsán számos hír jelent meg a közelmúltban. A Mandiner például arról írt, hogy az intézményben hónapok óta terjed a rüh. Válaszul a Facebookon – hol máshol? – Karácsony Gergely politikai támadásról, lakájmédiáról, csúsztatásokról értekezett, és arról, hogy „hazudtak az intézmény higiéniai állapotáról”. Csakhogy a Mandiner megkereste dr. Sásdi Antalt, a Péterfy-kórház főigazgatóját, aki azt írta: az igazgatói értekezleten „az Országos Traumatológiai Intézet igazgatójától azt a választ kaptam, hogy a Pesti úti szocotthonból beérkező betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel, ilyen eset volt tegnap is, és becslés szerint harmaduknál észlehető rühesedés”.

De felmerültek más problémák is. Múlt héten az Origo írt arról, hogy információik szerint „március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában, pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, amelyek a koronavírus megbetegedés első tünetei”. A hírrel kapcsolatban a Fidesz is kérdésekkel fordult Karácsony Gergelyhez. A főváros csak két nappal később reagált: azt írták, „a Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal”, akinek „kötelessége volt – sok egyéb mellett – az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete”. Vajon mi tartott két napig a válasz megírásán? – merülhetett fel az emberben már ekkor, hogy aztán hétfőn, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos is kitérjen az intézményre. Müller Cecília elmondta, a rendelkezésre bocsátott dokumentációk alapján kiderült, hogy „legalább egy hétig fizikailag nem volt” jelen orvos a Pesti úti intézményben, „bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni”. A vizsgálatok tehát ellentmondanak a nagy nehezen megszületett fővárosi válasznak…

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)

„Bárki legyen is a mindenkori főpolgármester, ha az az ég világán mindenre azt mondja, hogy mindenki hibás, csak én nem, az nem biztos, hogy szerencsésen értelmezi ezt a pozíciót. A politikai felelősség terhét egy főpolgármesternek viselnie kell, ha tetszik, ha nem. […] Ha valami a főpolgármester háta mögött történt, akkor is ki kell állni, és elmondhatja a széles nyilvánosságnak, hogy az adott esetnek ki a közvetlen felelőse, a történteket hogyan és mikor vizsgálja ki. Visszatérő módon, folyamatosan másra mutogatni, az egy idő után unalmas és hiteltelen” – nyilatkozta múlt heti, Magyar Nemzetnek adott interjújában Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere, és szavaival csak egyetérteni lehet. Nem elég, hogy Karácsony Gergely eddig annyiszor bukott el, ahányszor valamilyen nagyobb feladatot kellett volna megoldania, ezt ráadásul tetézi azzal, hogy folyamatosan menekül a felelősség elől. Lapzártánkig nem kereste fel az általa vezetett főváros fenntartotta Pesti úti intézményt, és nem is kért bocsánatot. Pedig legalább a 23 áldozat családjától illett volna…