Hirdetés

Van egy netes oldal – worldometers.info/hu –, ami statisztikákat közöl napi frissességgel. Napi? Ugyan, mit is beszélek, másodpercnyi frissességgel.

Véletlenül bukkantam rá, amikor a Covid–19-hez kapcsolódó halálozási statisztikákat kerestem. Különleges oldal. Nemcsak hogy érdekes, hanem egyenesen mágikus. Engem legalábbis megbabonázott. Ha beüti az ember, feljön a felület, és adatok olvashatók a világ népességével, születések számával, halálozással kapcsolatban, köztük külön feltüntetve a népességnövekedés, durvább kifejezéssel élve a népességfelesleg pillanatnyi állása.

Érdemes nézni, ahogy a kék színű, apró számok pörögnek. Mert a számok, azok mennek megállás nélkül, hisz minden másodpercben születik és meghal valaki a földön. Az ember meg csak bámulja. Még, még, még! Csak ámul és néz, hogyan nő továbbra is a népesség a világon. Mármint a fölös népesség. Nézi az ember a túlnépesedést. A vírus, ami miatt megállt a fél világ, még csak a felszínt sem karcolja. Semennyire nem látszik a hatása. Ebből is nyilvánvaló az örök tanulság. Az ember képtelen nagyban számolni. Nem tud mit kezdeni a végtelennel. Se a milliárd évek, se a végtelen távolság nem érthető és nem kezelhető számára. Igazság szerint foglalkozni is felesleges vele. A száz halott borzalmas annak, akinek apja, anyja, testvére. De messziről nézve ez észre sem vehető.

Korábban írtuk

Külön érdekesség az a kategória, ami a világ élelmezésével foglalkozik. Alultáplált emberek a világban: 842 471 210 fő – amikor ezt írom, mert mire már leadom, nem itt tart a számláló –, túlsúlyos emberek 1 692 189 743. Mai éhen haltak száma 25 703, kövérséggel kapcsolatos betegségekre elköltött pénz csak az USA-ban: kb. 600 000 000 dollár. Úgy hiszem, nem kell magyaráznom.

Túl jó dolgunk volt és van bizonyos szempontból. Azt, hogy az átlag bolti eladó is évente kétszer külföldön nyaral, meg a haverom kimegy fapadossal Londonba kocsmázni, ezt be kell fejeznünk. Ha másra nem jó a Covid, hát arra, hogy otthon egy kicsit eltöprengjünk ezen.