A baloldalon sokat foglalkoztak azzal, hogy a pápa mindössze három órát tartózkodik Pesten, és azonnal három napra Szlovákiába utazik. Eleinte még azt is írták, hogy nem hajlandó találkozni Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal, ballibityenkó indokolások szerint azért, mert nem keresztényi szeretettel kezelik a migránsokat.

Hirdetés

Arról nem szól a fáma, a szlovákok hogyan kezelik őket. De nem ez a fontos. A lényeg, hogy szerintük a pápa megalázza a magyar vezetőket, s ürügyet ad arra, hogy a nehezen összebékülgető magyarok és szlovákok között irigységi alapon megrontsa a megbékélést. És ezenközben, csak úgy mellékesen, a magyarok és a Vatikán közti viszonyt is. Ami nem nehéz, mert a Vatikánnak valóban volt néhány szerencsétlen húzása az elmúlt évszázadokban.

A Habsburgok idején elhanyagolták a Kárpát-medencéből a Kárpátokon túlra menekült katolikus erdélyiek sorsát, s elkövették azt a szörnyű hibát is, hogy a pápa Romániába látogatva nem kereste föl a székelyeket. Amikor pedig megszűnt halálozási alapon a felvidéki magyar katolikus püspökség, az éppen aktuális pápa nem nevezett ki új magyar püspököt.

A kádári időkben még a szombathelyi püspök járta az elszakított nyugat-magyarországi területeket, mert az érvényes osztrák püspökségi terület is 1918 előtt Szombathelyhez tartozott. Kuriózum, de tény, hogy a keresztényüldözések idején, Rákosi és Kádár korában a szombathelyi püspök rendszeresen átjárhatott a híveihez – az osztrákokhoz éppúgy, mint a magyarokhoz. Ezt onnét tudom, hogy apám Kovács Sándor püspök barátjaként néha elkísérte ezekre az utakra, még a legszigorúbb határsáv korában is.

Vagyis Trianon után sokáig megmaradtak a történelmi egyházkerületek, függetlenül a politikai határváltozásoktól.

Mindezek ismeretében hihetőnek tűnhetett, hogy a pápa valóban negligálhatja őszi látogatásakor a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt. Gondoljanak bele! Milyen ravaszul ki lett találva ez az álhír, amit a föntebb éppen csak vázlatosan ismertetett előtörténetek alapján könnyű lehetett elhinni.

Az ellenzéket zavarja, hogy a katolikus világ legnagyobb ünnepe, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Magyarországon van. Kellemetlen motívum az ellenzék régen folyó választási mozgalmában. Mert mint minden, ez is erről szól.

Persze az ellenzék pápaellenes is. Ezt a pápát azonban kivételesen, nehezen, de elviseli, mert liberálisnak véli. És a pápát mint valami tótumfaktumot játszaná ki a mai magyar kormány ellen.

Alantas sunyiság, hogy a szegény, Dél-Amerikából ideszakadt, voltaképpen kiszolgáltatott, tájékozatlan, jóhiszemű, naiv embert fölhasználja otromba céljaira a balliberális oldal. A pápát szörnyűséges módon azonosítja azzal az ideológiával, amit Gy. Németh Erzsébet, Vadai Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Donáth Anna, Varju László, Cseh Katalin, Bősz Anett, Niedermüller Péter, vagy akár még Burány Sándor is képvisel. Vagyis a rémpofák.

Itt már régen nincsenek elvek. Ha a DK összeáll Jakab Péterrel, megszűnt a politikai tisztesség. Szálasi Rákosival. De hát ezen nem kell csodálkozni. Sem elvszerűség, sem ideológia, sem világnézet, sem valamiféle erkölcsi elkötelezettség nem számít már. Havas Henriket kiüldözték a világból ugyanazért, amiért Gréczy Zsolt mostanság rendszeres megmondóembere, igazságosztója az ATV-nek.

Korábban írtuk