1. Olyan anyag, ami úgy gyorsít fel egy kémiai reakciót, hogy ő maga annak során változatlan marad. Kis mennyiségű katalizátor is elég nagy mennyiségű átalakulás felgyorsításához.

2. Általánosságban valamilyen folyamatot, ami lehet vegyi, biológiai, társadalmi, történelmi vagy más, felgyorsítani képes tényező.

3. Orbán Viktor.

Hirdetés

Nézzük a harmadik pontot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök dallasi felszólalása a CPAC-kongresszuson katalizálta az amerikai konzervatívok ébredését, ami elengedhetetlen a választási sikerhez.

Most a jobboldali és baloldali véleményvezérek a miniszterelnök szavait idézgetik, jobbról elismerő áhítattal, balról kritikus elutasítással, pedig a valóban fontos üzenet elemeinek ismételgetésével nem jutunk közelebb a titokhoz, hogy mi történt és miért.

Próbáljuk meg mi.

A magyarországi – nevezzük így – organikus (természetelvű, Istenhez igazodó) demokrácia nem talál szövetségeseket az egyre súlyosabb válságba süllyedő Európában. Olasz partnereink vagy már, vagy még nem elég erősek, lengyel barátaink, akikhez évezredes rokoni szeretet fűz, rácsavarodtak az ukrán kalandra, szemük előtt csak a zsákmány lebeg. Magunkra maradtunk. Az az igazság, hogy az organikus magyar demokrácia Európában immár egyedül van. Itt nincs segítség, és a káosz előbb vagy utóbb elnyel bennünket is.

Az Amerikai Egyesült Államok uralkodó elitjének kapzsisága és dühe sodorta válságba a világot, és ennek a válságnak Európa a vesztese. Mivel Európa már nem képes magán segíteni, a túlélés egyetlen esélye, ha Amerika jobbik énje kerül hatalomra. Az az amerikai jobboldal, amelyik méltatlan vereséget szenvedett a legutóbbi elnökválasztáson, és ezt máig nem volt képes kellően feldolgozni.

A gyógyulás folyamatát katalizálni, azaz gyorsítani és megerősíteni volt hivatott a konzervatívok legnagyobb seregszemléje, a CPAC, amely a lendületet budapesti kihelyezett kongresszusán vette fel, hogy a mostanin érje el a maximális fordulatszámot. Ehhez kellett Orbán Viktor.

Tekintsünk vissza az első pont második megállapítására: kis mennyiségű katalizátor is elég nagy mennyiségű átalakulás meggyorsításához. A tízmilliós Magyarország példája, az alapvetően Istentől eredő szeretet és összefogás ereje, az egyénnel szemben a családot piedesztálra emelő stratégia megbonthatatlanul erős társadalmi fundamentumot hozott létre.

E stratégia nagyobb léptékben is hasonló eredményt hoz, amennyiben képes az adott – nagyobb lélekszámú – közösség hinni ebben és akarni a sikert. Ezt katalizálta a magyar miniszterelnök Dallasban, amit visszaigazoltak Donald Trump volt és leendő amerikai elnök záró szavai is.

Ha az Amerikai Egyesült Államokban megindul és beteljesedik az a gyógyulási folyamat, ami nálunk 2002-ben vette kezdetét és 2010-ben érte el beteljesülését, hogy azóta töretlenül fennmaradjon, akkor legkésőbb 2024-re a világ megváltozik, mert ha Amerika meggyógyul, akkor ez a gyógyhatás képes lesz Európát is a gyógyulás útján elindítani.

Ha nem, akkor a háborús tűzfészkek szerte Európában és a világban előbb vagy utóbb földrészméretű vagy akár globális világháborút robbantanak ki, ami az emberi civilizáció megroskadását eredményezheti. Tajvan és Koszovó…

De ami igaz kicsiben, annak igaznak kell lennie nagyban is: a szeretet és összefogás ereje képes az egész világot megmenteni, csak hinni kell benne, és akarni kell. Ez a dallasi kísérlet lényege. Sikerült? Szerintem igen. Reménykedjünk.

Korábban írtuk