Hallott a tisztelt olvasó egy bizonyos noÁr nevű ürgéről? Ne szégyellje magát, ha nem. Én se hallottam eddig. Kultúrkörökben mozgok, így az ilyesmi elkerüli az ember figyelmét. Schilling Árpád és Sárosdi Lilla művészetéről is csak onnan értesültem, hogy egy ismerős úr átküldte elektronikusan: „Nézd már, mennyi beteg libsi van. Hányinger. De ne izgulj, ezek biztos hamarabb kapnak díjat, mint te.”

Szóval az ürgéről (noÁr) hasonló körülmények közt értesültem. Mutatták, hogy dala van. Biztos több is, de én a Levegőt című opusszal találkoztam csak. A Levegőt című dalműben noÁr kamerába mutogatások közepette agitál: „Az a fontos, hogy meg vagyunk-e keresztelve / vagy hogy melyik hulladék lehet komposztálva? / a klímára kitér-e az oktatás keretterve? […] / Itt fiatalok, idősek a bolygóért tüntetnek / »Miért nem mentek suliba?« Kérdezd Greta Thunberget!” stb.

Hirdetés

Elgondolkodtató. Mély. Szomorú valóság. A 24. órában vagyunk. Földanya. Segélykiáltás. Ezek a hívószavak.

A lényeg: vészhelyzet van. És bevágva fiatalok kórusa: „Elég volt!” „Döntéshozók, öltönyösök, halljatok meg minket.” Tehát a felnőttek társadalma az ellenség, a korábbi generáció, amelyik elrontotta a bolygót, amelyik rossz. És a nép szomjúhozza az igazságot! „Hidegkirázós és rengeteg igazsággal teli klip lett!”

Egyébként hatásos uszítás. Egy pattogni vágyó 16 éves nulla tudással simán beszopja, mert valakire haragudni akar. Eddig volt faji meg osztálygyűlölet, most majd jön, hogy „ti b…tátok el a bolygót, ti vagytok a hibásak, előző generációk. Kötelet!” És a maszkos megjelenés is olyan, mint egy Klímajugend-tag.

Már régóta vallom, a választási korhatárt simán 22-re kéne emelni. Aki már életében dolgozott pár hónapot, nem csak előadásokat hallgatott, és ha nem is szenvedett, de legalább volt pár kellemetlen tapasztalata a valóság talaján, az nehezebben hiszi el a mindenki egyenlő meg nem kellenek korlátok hülyeségeket. Jó pár ismerősöm beszélt húszévesen vadbaromságokat, aztán évekkel később magán is röhögött. Bár ma nagyjából 30 alatt mindenki gyerek.