Hirdetés

Elképesztő, hogy egyesek mire nem képesek. Konkrétan az összeesküvés-elméletek kiötlői, terjesztői és hívei. Magától értetődően a mostani koronavírus-járvány is kitermelte a maga konspiracionista szubkultúráját.

Az ehhez tartozók makacsul tagadják, hogy itt volna az Armageddon, miután a Föld 7,7 milliárdos népességéből öt hónap alatt megfertőződött 3,5 millió fő, vagyis az emberiség mintegy 0,05 százaléka, és bagatellizálni próbálják a vírus veszélyességét, jórészt a fősodrú (tehát abszolút hitelt érdemlő) média információi és tudományos kutatások eredményei alapján. Példának okáért…

Neil Ferguson, a londoni Imperial College epidemiológusa drasztikus karantén életbe léptetése esetében is milliók kórházi kezelését és Britanniában félmillió, az Egyesült Államokban pedig kétmillió halottat valószínűsített, azzal a kitétellel, hogy legalább 18 hónapig tartó, rendkívül szigorú vesztegzárral a halottak száma korlátozható. Utóbb kissé revideálta álláspontját, és Britanniában már csak húszezer halottra számított, vagy akár sokkal kevesebbre. (Neil Ferguson, Doctor Behind Coronavirus Imperial College Study, Revises Predictions, dailycaller.com, 2020. március 26.) Ugyanakkor kikottyantotta, hogy a koronavírus-áldozatok kétharmada valószínűleg mindenképpen meghalt volna az év folyamán. (Two thirds of coronavirus victims may have died this year anyway, government adviser says, telegraph.co.uk, 2020. március 25.) Britanniában a koronavírus halálozási rátája 0,66–1,38 százalékos. (Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis, thelancet.com, 2020. március 30.)

Korábban írtuk

Britanniában „a koronavírus 70-szer kevesebb pácienst ölhet meg, mint a hivatalos számok sugallják”. Los Angelesben a halálozási ráta 0,18 százalékos, Bostonban 0,31, a németországi Gangeltben 0,37, Hollandiában 0,63, Helsinkiben 0,19, a kaliforniai Santa Clara megyében 0,12 százalékos. (What is the REAL death rate of COVID-19? Antibody testing studies suggest mortality rate is up to 70 TIMES lower than official figures, dailymail.co.uk, 2020. április 22.)

Az USA halálozási rátája 0,1–0,2 százalékos, a járvány epicentrumának számító New York Cityben a 18–45 évesek körében 0,01, a 75 évesnél idősebbek körében ennél 80-szor magasabb, átlagosan 0,89 százalékos. A városban koronavírussal kezelt páciensek csaknem mindegyikének van valami alapbetegsége, 42 százalékuk túlsúlyos, 53 százalékuknak magas a vérnyomása. (COVID-19 turning out to be huge hoax perpetrated by media, washingtontimes.com, 2020. április 28.) Ferguson számmisztikája láttán egyes elvetemült konspiracionisták arra a következtetésre jutottak, hogy az Imperial College modellezései és szimulációi kb. annyira megbízhatóak, mint a Haiti Meteorológiai Szakszolgálat egy hónapos időjárás-előrejelzései.

Apropó, Haiti. Vajon a franciák is ugyanúgy elgaloppírozták magukat a járvány dramatizálása terén, mint a britek? Ami azt illeti, még jobban. Miután három hónap alatt 21 ezren meghaltak, a francia közegészségügyi főguru, Jérôme Salomon „rendkívüli válságról” beszélt, egyenesen az 1347-es pestisjárványhoz és az 1917-es spanyolnáthához hasonlítva a koronavírus pusztítását. („Une crise exceptionnelle”: Salomon compare la pandémie de coronavirus á la peste et la grippe espagnole, bfmtv.com, 2020. április 23.) A gyöngébbek – köztük Salomon – kedvéért: a pestis öt év alatt az akkori Európa 50 milliós népességének csaknem felével végzett, míg a spanyolnátha két év alatt 20-50 millió áldozatot követelt, csak Európában legalább kétmilliót.

A pestis 30-60 százalékos halálozási rátájával szemben a koronavírusé Franciaországban fél, azaz 0,5 százalékos, a párizsi Pasteur Intézet szerint „a letalitás az életkor és a nem függvényében változik”, a megfertőződött férfiak 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg, mint a nők, a 80 évesnél idősebb férfiak halálozási arányszáma 13 százalékos. (Trop peu de Français infectés par le covid-19, l’institut Pasteur craint une seconde vague, huffingtonpost.fr, 2020. április 21.) A franciaországi halottak 75 százaléka túlsúlyos volt. (Coronavirus. Pourquoi les hommes et obéses sont particuliérement touchés ?, ouest-france.fr, 2020. április 10.) Átlagéletkoruk pedig 84 év. (Victimes du coronavirus en France: qui en meurt le plus ?, journaldesfemmes.fr, 2020. május 4.) Ugyanakkor a járvány Pasteur Intézet által prognosztizált „második hullámát” a nemzetközi hírű francia infek­tológus, Didier Raoult professzor „mítosznak” tartja. (Didier Raoult : MYTHE de la deuxiéme vague, youtube.com, 2020. április 29.)

Johan Giesecke neves svéd epidemiológusprofesszor, a svéd kormány és a WHO tanácsadója szerint a koronavírus tényleges halálozási rátája 0,1 százalék körüli. (Why lockdowns are the wrong policy – Swedish expert Prof. Johan Giesecke, youtube.com, 2020. április 30.) Németországban a koronavírus halálozási arányszáma 0,8 százalékos. (Coronavirus en Allemagne: 2.016 morts, déconfinement… Le point sur la situation, rt.fr, 2020. április 8.) Az olasz egészségügyi miniszter tudományos tanácsadója, Walter Ricciardi professzor szerint valójában a koronavírus csak az elhunytak kisebbségének okozta a halálát. (Coronavirus, Walter Ricciardi: „Perché così tanti morti in Italia? Solo per una minoranza il virus é la vera causa”, liberoquotidiano.it, 2020. március 21.)

Az olasz halotti bizonyítványok 12 százaléka mutatott közvetlen ok-okozati összefüggést a koronavírussal, az elhunyt páciensek 88 százaléka legalább egy „halálos betegségben” szenvedett, 87 százalékuk 70 éven felüli volt. (Why have so many coronavirus patients died in Italy?, telegraph.co.uk, 2020. március 23.)

Dániában a 70 évesnél fiatalabbak körében a halálozási ráta 0,082 százalékos. (Estimation of SARS-CoV-2 infection fatality rate by real-time antibody screening of blood donors, medrxiv.org, 2020. április 28.) Izlandon a halálozási arányszám 0,4 százalékos. (Iceland has tested one-tenth of its population for coronavirus at random – with only seven deaths in 1,600 cases, dailymail.co.uk, 2020. április 17.) És így tovább, és így tovább…

Ha ez sem elég ahhoz, hogy a konspiracionisták elkezdjenek rettegni, akkor semmi sem fogja észhez téríteni őket. Akkor tényleg menthetetlenek. A „tudományos járványmodellezések” készítői számára mindenképpen.