Zajongás, szófoszlányok, indulatos fel­kiál­tások töltötték be a termet. „Ez a csicska momentumos mit keres itt?” „Megjöttek a szocik, hozzon valaki Unicumot!” „Na, a Böszme, nélküle el se kezdenénk.” „Vigyázz a szádra, haveromról beszélsz!” „Már a fasiszták is dumálhatnak?” „Nini, az LMP, ne szívass, ti még léteztek?”

Hirdetés

– Emberek, elvtársak, szövetségesek! – tapsolt kettőt a rendező. – Ne essünk szét! Találtunk egy közjogi esélyt. Ádernek 2022-ben lejár a mandátuma. Ne válasszanak elnököt a parlamenti voksolás előtt! Bármit is ír az a tetves alkotmány.

– És maradjon Áder tovább hivatalban?

– Válasszon a nép!

– Ahhoz át kéne írni az alkotmányt. A törvényesség alapján…

– Sose tököltünk a törvényességgel. Vagy változtassák meg a fideszes többségükkel az elnökválasztás szabályait.

– Miért tennének ilyet? Annak idején mi harcoltunk azért, hogy a parlament válassza meg. Nem emlékeztek? Így tudtuk Árpi bácsit bepaktumozni…

– Az az SZDSZ volt.

– Hát nem mi vagyunk az SZDSZ?

– Dehogynem, csak most már úgy hívnak minket, hogy Momentum, DK, LMP meg ilyenek.

Váratlanul a jobbikos Brenner Koloman szólalt meg:

– Döntsön a nép, aztán amelyik törvényt a köztársasági elnök visszautalja az Országgyűlés elé, azt csak kétharmados többséggel lehetne elfogadni újra.

– Ez jó. Beletörne a fideszesek bicskája az elnökünkbe.

– Marhaságot beszélsz, Koloman – feddte meg pápai Ferenc. – És ha valami fideszest választanak meg? Semmilyen törvényt nem lehetne többé elfogadni, ha nincs kétharmadunk. Ha pedig lenne, nyugodtan átírnánk az alkotmányt, s akkor kár lenne egy erős elnök a nyakunkba, kivéve ha Klárikámat élethossziglani korlátlan hatalmú feleséggé neveznénk ki.

– Megette a fene ezt a sok törvényt meg közjogi marhaságot – riadt fel Molnár Gyula álmából.

Korábban írtuk