Szorgoskodik a baloldali média, ha már az egyesült baloldali ellenzék – bocsánat! – olyan töketlen. Azt írja a telex.hu, hogy „Márki-Zay kihívta Orbánt egy nyílt vitára, de a Fidesz egyelőre elkerülő válaszokat ad a felvetésre. A jelenlegi kormányfő Horn Gyulát nagyon fiatalon legyőzte, Medgyessy a torkán akadt, Gyurcsány viszont a 2006-os kampány hajrájában szinte földbe döngölte Orbán Viktort, akit lassan egymillió szavazó nem látott éles vitahelyzetben. Magyarázó arról, hogy miért nem lesz vita – illetve hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy mégis legyen.” (A Telex persze szeretne egy ilyen vitát.)

Hirdetés

Ahogy egy élő klasszikus mondaná erre, a Telex nem bontotta ki az igazság minden részletét. Ami az idézett vitákat illeti, az elsőt valóban megnyerte Orbán Viktor a fiatalságával és az őszinteségével, a másodikat pedig a tapasztaltságával. Medgyessy viszont azzal lett szimpatikus, hogy olyan őszintén alakította a tisztelettudó butát. A Gyurcsány elleni vitáról pedig azt üzenném a telexes tökfejeknek, hogy ne ünnepeljenek nagyon, mert Kutuzov is feladta Moszkvát azért, hogy végül legyőzze Napóleont. Gyurcsánynak a harsány hazudozás ebben a vitában sokba került: négy évvel később ez a pofátlan blöffölés is hozzájárult ahhoz, hogy a jobboldal kétharmados (majd még kétszer kétharmados) győzelmet arasson. Na, ennyit, fiúk, a nagy eszetekről.

Ami pedig a vitát illeti, itt akadna két észrevétel. Az első inkább csak pár kérdés: kicsoda Márki-Zay Péter? Milyen minőségben szeretne a leköszönő kormány miniszterelnökével, egyúttal a választásra készülő legerősebb párt elnökével vitatkozni? Mint hódmezővásárhelyi polgármester? Mint kanadai porszívóügynök? Mint a nagypofájúság nem hivatalos bajnoka? Vagy mint az indiai szemklinikák marketing managere?

Az egyesült ellenzék tényleges vezetője, Gyurcsány Ferenc egy megszólalásában félreérthetetlenül jelezte, hogy mi az ábra: először a választást kell megnyerni, majd ezek után a legerősebb párt frakciója miniszterelnököt választ. Mármost akár győzelemre áll az egyesült ellenzék (vesztésre áll), akár nem, a baloldalon a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt. Ha ők nyernének, a DK választana miniszterelnököt négy évre, és miért választanák meg ezt a szájmenéses őrültet, amikor magát Gyurcsány Ferencet is megválaszthatják, akinek éppen ez a leghőbb vágya? Ha pedig a jobboldal nyer (ami esélyes), akkor Márki-Zay ugyan kit fog érdekelni, hiszen még saját frakciója sem lesz neki.

A másik észrevétel mottója egy klasszikus vicc: megy az elefánt és az egérke a Lánchídon, és az egérke megszólal. Hallod, hogy dübörgünk? A politikai marketing egyik közismert alapigazsága, hogy minden nyilvános vita kiegyenlít. Ha a két vitatkozó között jelentős különbség van ismertségben és elismertségben, akkor a lejjebb lévőt feljebb emeli, a feljebb lévőt pedig lehúzza, függetlenül attól, hogy ki milyen meggyőzően érvel. Az ilyen viták őshazájában, Amerikában az elnökjelöltek nagy nyilvános vitáit nem véletlenül a közvélemény-kutatók többnyire plusz-mínusz 1-2 százalékkal eltérően értékelik, attól függően, hogy melyik oldalhoz húznak.

Vagyis az az igazság, hogy Orbán Viktornak két okból céltalan Márki-Zay-jal vitatkozni. Először is azért, mert Márki-Zay politikai értelemben egy senki. Magyarországon közvetlenül nem választanak miniszterelnököt. Másodszor pedig azért, mert tényleg egy súlytalan senki.

Korábban írtuk