„Mi az oka annak, hogy Köztes-Európában Szerbia mellett Magyarországon a legkisebb a lelkesedés az ukrán ügy mellett?” Ezt dobta fel a Facebook a kávé mellett.

A kávé innentől nem is kellett, kár volt főzni, amúgy is spórolni kell, Timmermans szerint nemcsak fürödni, de ruhát mosni is luxus, a kávé talán már háborús bűncselekmény.

Szóval ezt a címet olvastam, és beugrott édesanyám – Isten nyugosztalja szegényt – egyik élménymesélése.

Hirdetés

Valamikor az ötvenes években, amikor a május 1-jei felvonuláson mentek a dolgozók a kapitalizmus ellen vörös zászlókkal, a sorfelelős – mert ilyen tisztség is volt – végighaladt a vállalat hadrendbe sorakozott sorfala mellett, majd ennyit mondott: „Elvtársak! Aztán lelkesedjenek ám!”

Az Azonnalin egy fickó fejtegeti, hogy miért nem egyenes az a sor, és a dolgozók hogyhogy nem dúdolják elég hangosan a DIVSZ-indulót. „A Nyugathoz (vagy másképp: a globális északhoz) tartozó országok nemcsak elítélték, illetve szankcionálták Oroszországot, de többségük anyagilag, illetve kifejezetten hadianyaggal, fegyverekkel támogatja az ukrán védekezést.” Ezt lefordítom. „Elvtársak, a Fésűsfonó nagyvállalat meg a Ganz munkásai bezzeg tudják egyszerre kiáltani, hogy Tito láncos kutya, csak maguk sunnyognak kussban a sor végén!”

Hát, igen. Nem üvöltjük elég hangosan. Ez most az ellenzéki alaphangütés. Jobban be kéne állni abba a sorba. Pontosabban kórusba. Nem tűnt fel senkinek, hogy amikor a Meta engedélyezte, hogy a Facebookon Putyin meggyilkolásáról is lehessen posztolni, akkor az nem minden országra terjedt ki? Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Grúzia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna került a listára. „Ti ott öljétek csak egymást. Gyűlöljétek, fröcsögjetek!” Ez az általános haladó narratíva.

„A mexikóiakat, az argentinokat, a peruiakat, a kolumbiaiakat vagy például a chileieket is jobban érdekli, hogy mi történik a megtámadott országban, mint a magyarokat” – sopánkodik a baloldal egyik sorfelelőse. Indul a munkaverseny. Elvtársak, aztán lelkesedjenek ám!

Korábban írtuk