Hirdetés

„Áthajtott a piroson, majd rendőrautóra tepertek egy biciklis nőt Budapesten” – hirdette a múlt hét végén az Index cikkének címe. Hogy pontosan hányan olvasták az írást, nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy egy nap alatt közel 64 ezren osztották meg a legnagyobb közösségi oldalon, ami mindenképpen százezres nagyságrendű, vélhetően több százezres olvasottságot feltételez – csak az esetről elsőként beszámoló Indexen.

„Szombaton dél körül Budapesten, a Bartók Béla úton figyelt fel egy olvasónk arra, hogy rendőrök intézkednek egy piroson biciklivel áthajtó nővel szemben. Az intézkedésről videót is készítettek, miután a láthatóan sokkos állapotba került nőt a motorháztetőn bilincselik meg azután, hogy nem igazolta magát” – kezdődött az írás, majd jött maga a felvétel.

A videón egy biciklis ruhás nőt és két magas, jó fizikumú rendőrt látunk, utóbbiak közül az egyik egy kézzel összefogja hátul a motorháztetőre boruló nő kezeit. A nő folyamatosan azt kiabálja, hogy „engedjen el”, illetve „segítség”, mire az egyik rendőr emeltebb hangon közli vele, hogy elő fogja állítani, és hogy „ne a hatósággal szórakozzon”. A videót készítő és azt az Indexnek beküldő nő sem tekinthető objektívnek, hiszen miután azt mondja a rendőröknek, hogy „kicsit azért finomabban, emberségesebben kéne”, még arra is utasítja az utcán bámészkodókat, hogy „legyenek kedvesek jönni tanúskodni, ha a hölgynek szüksége lenne rá”.

Az Index megkeresésére a rendőrség azt írta: 2020. május 16-án 11 óra 35 perckor a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitányságának járőrei intézkedtek egy kerékpáros nővel szemben, mert a kerékpáros áthajtott a piros jelzésen.

„A nő nem állt meg a rendőri felszólításra, és tovább akart hajtani” – idézi a rendőrség válaszát az Index. „Nem volt hajlandó igazolni magát, majd valótlan adatokat diktált be. Elmondásuk szerint a nő az intézkedésnek többször ellenállt, kiabált, és az egyik intézkedő járőrt megrúgta. A rendőrök az erőszakosan fellépő nővel szemben testi kényszert és bilincset alkalmaztak. Az intézkedés alá vont nő a valódi személyazonosságát csak a rendőrautóban közölte. Az intézkedés során a nőnek személyi sérülése nem keletkezett. A rendőrök a nőt hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányságra előállították és tájékoztatták az illetékes ügyészséget, továbbá feljelentést tettek ellene a tilos jelzésen való áthaladás szabályszegése miatt.”

Bár az ártatlanság vélelme természetesen mindenkit megillet, mindenesetre a rendőrség válaszának fényében teljesen érthetővé válik, amit a másfél perces felvételen látunk. Ha valaki ellenáll a rendőri intézkedésnek, valótlan adatokat ad meg, sőt, megrúgja a rendőrt, azzal a világ minden táján legalább ilyen határozottan lépnek fel. Kivéve a liberálisok álomvilágát, ahol egy civil, pláne egy törékeny nő csakis áldozat lehet két férfi rendőrrel szemben.

Ez a hozzáállás már az Index cikkénél is érezhető, de még inkább igaz az ATV-re, amely „Brutálisan letepertek a rendőrök egy piroson áthajtó biciklis nőt – a rendőrség vizsgálja az esetet” címmel tette közzé a cikket az internetes oldalán, a híradós riportjukban pedig a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét is megkérdezték, aki szerint „van olyan ügy a strasbourgi bíróság előtt, amely egy hasonló szituáció nyomán vállcsonttöréssel végződött”.

Korábban írtuk

Túl azon, hogy ismerjük a liberálisok hozzáállását a szabályokhoz és a rendhez, az ilyen álbotrányoknak természetesen politikai céljuk is van, hiszen ezekkel azt erősíthetik az ellenzéki szavazókban, hogy a mai Magyarországon félni kell az államtól, tartani kell a rendőröktől. Ami persze egyáltalán nincs így. De nem lenne meglepő, ha – függetlenül a tényektől – a videó hamarosan valamelyik kormányellenes civil szervezet összeállításában bukkanna fel.

A liberálisok álvalósága és a valóság között éles különbség van Karácsony Gergely kapcsán is. A liberális narratíva szerint a főpolgármester áldozat, akit a kormány folyamatosan hátrányos helyzetbe hoz. Erre maga a főpolgármester is utalt már többször, például múlt csütörtöki Facebook-bejegyzésében, ahol azt írta: „A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány minden olyan feltételt biztosít Karácsony Gergelynek, mint amit Tarlós Istvánnak is biztosítottak volna. A valósághoz tartozik az is, hogy Karácsony megbukott a mostani veszélyhelyzetben, gondoljunk csak a BKK által bevezetett járatszámcsökkentésre, amelynek következtében megnőtt a zsúfoltság a tömegközlekedési járatokon, vagy a fővárosi fenntartású idősotthonokban uralkodó állapotokra. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő nyolc otthonban a múlt pénteki adatok szerint 408 gondozott és 62 dolgozó volt fertőzött, és 68 idős ember halt meg, közülük 44-en a Pesti úti idős­otthonban. A valósághoz tartozik az is, hogy Karácsony Gergely április eleje, a fertőzés ottani megjelenése óta nem kereste fel a Pesti úti otthont (sem), miközben csak a múlt héten harmincegy darab Facebook-bejegyzést tett közzé. És a teljes képhez ugyancsak hozzátartozik, hogy a magát folyamatosan áldozatként beállító főpolgármester ír-mond olyanokat a kormányról, hogy a kormány „hazudik, mint állat”, „tökörészik”, és így tovább, nem pedig fordítva. 

A valóságban tehát a budapestiek tényleg áldozatok. De nem a kormány, hanem Karácsony Gergely és társainak áldo­zatai.