„Öt örök vesztes lesz képviselő most is” – erre az óriási felismerésre ébredt hétfőn, nyolc nappal a sorozatban negyedik kétharmados Fidesz-győzelmet hozó választás után Magyari Péter, a részben Soros-pénzből finanszírozott 444 propagandistája. Majd fel is sorolta azokat a politikusokat, akik zsinórban legalább a negyedik ciklusukat kezdhetik meg az Országgyűlésben, de egyéni körzetben se önkormányzati, sem parlamenti választáson nem nyertek még.

Hirdetés

A lista élén ott van a lassan baloldalon is mumussá váló Gyurcsány Ferenc, aztán őt követi az MSZP-s Harangozó Tamás és Molnár Zsolt, a DK-s Vadai Ágnes és a jobbikos karlendítő, Zsiga-Kárpát Dániel.

„Ők a szimbólumai a megújulásra képtelen, 12 éve csak kétharmados Fidesz-többséget összehozni képes ellenzéknek. Ők azok, akikkel biztosan nem lehet jobb eredményt elérni, ez elég sokszor kipróbáltatott” – írta Magyari.

A csalódott szerző cikkében van egy hangyányi igazság, de a probléma gyökerét illetően éppúgy tévúton jár, mint a választás óta hol a rendszert okoló, hol egymásra mutogató baloldali politikusok.

„Nagyon örülnék, ha azt mondhatnám, hogy a hibáink miatt szenvedtünk vereséget, mert ebben az esetben csupán ki kellene javítani azokat a hibákat, és négy év múlva győznénk. De ennél sokkal rosszabb a helyzet: nem a hibáink, nem a félremagyarázható mondataim, a hadarásom vagy a túl intellektuális monológjaim miatt buktunk. Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz. Orbánt a saját pályáján, ahol az ő szabályai érvényesek, lehetetlen megverni. Megdöbbentő, hogy a leuralt nyilvánosságban mennyire működik az agymosás” – jelentette ki például Márki-Zay Péter a 24.hu-nak adott interjújában, majd azt is közölte, hogy Gyurcsány Ferenc – aki „súlyos tehertétel az ellenzéken, milliók rettegnek tőle” – alig várta az ő vereségét. Sőt, a beszélgetésből az is kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester saját magáról még mindig azt gondolja, jobb jelölt volt, mint Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely lett volna. „Velük Budapestet is elbuktuk volna, mert azok a fiatalok és azok a konzervatívok, akik rám hajlandóak szavazni, baloldali jelölt hívószavára nem hallgatnak. Egy Dobrev vagy Karácsony vezette összefogásnál csak az lett volna rosszabb, ha nincs is összefogás” – mondta Márki-Zay.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

És hogy mit gondol a vereség okairól Gyurcsány Ferenc? A DK-elnök pártja múlt szombati gyűlésén Márki-Zayt és a gyurcsányozókat okolta a kudarcért.

„Olyan a Földön nincsen, hogy egy alapvetően baloldali politikai centrumú közösség magának jobboldali jelöltet választ. […] Választunk egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akinek egy, azaz egy mandátuma lenne a parlamentben, és nincsen mögötte szervezett politikai parlamenti háttér. Mi ez? Ez olyan, minthogyha egy toronyházat egy darab tízszer tíz centiméteres fahusángra akarnánk felépíteni mint alapra” – magyarázta az ellenzék első számú vezetője. „Legyen világos: a gyurcsányozás a Fidesz narratívája. Mert miről szól valójában a gyurcsányozás? […] A gyurcsány valójában egy jelző, egy magatartást, viselkedést leíró jelző. Az a magatartás, hogy az istennek nem akar elmenni, itt van és küzd és csinálja. […] Hogy megölhetetlen, hogy kitartó, hogy küzd. Ahelyett, hogy eltűnt volna, még a saját világában egy viszonylag sikeres pártot is szervezett. […] Csapatot épít és pártot épít ez a fickó. Én azt mondom, hogy ne védekezzetek! Mást ajánlok. Akarjatok gyurcsányok lenni! Higgyétek el, a politikában többre megyünk ezzel!” – jelentette ki Gyurcsány, kijelölve ezzel a baloldal útját a következő évekre.

Az elmúlt másfél hét legfontosabb tanulsága az, hogy legyen szó baloldali politikusokról vagy propagandistákról, még csak nem is kapiskálják a súlyos vereség legfontosabb okait. A baloldali blamázs ugyanis nem Márki-Zay Péternek vagy Gyurcsány Ferencnek köszönhető. Persze igaz, hogy bizonyára rettentett el szavazókat az összevissza beszélő kormányfőjelölt azzal, hogy lényegében minden társadalmi csoportot vérig sértett, és háborúba akarta sodorni az országot. És az is vitathatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc nem véletlenül a legelutasítottabb magyar politikus jó másfél évtizede. Ám az ellenzék nem miattuk, hanem elsősorban azért volt esélytelen, mert míg Horn Gyula vagy Kovács László idejében a baloldal még legalább be tudta csomagolni hatalomvágyát csábító ígéretekbe, a mostani balos politikusokról azonban messziről látszik: egyedül a saját jövőjük foglalkoztatja őket. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: ez egy „csak a hatalomért” koalíció volt, amely nem tudta becsapni az általa mélységesen lenézett választókat.

Magyari Péternek igaza van abban, hogy ezekkel a politikusokkal a baloldal soha nem fog győzni. De nem azért, mert többször is buktak már egyéni körzetben. Hanem azért, mert miközben a Fidesz alatt folyamatosan fejlődik az ország, a baloldalon újra és újra bebizonyítják: nem a választók, csak a voksuk érdekli őket.

Korábban írtuk