Hirdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Sátoraljaújhelyen történelmi jelentőségű beszédet mondott. Szavainak súlyát nagymértékben megnövelte szlovák kollégájának, Igor Matovič miniszterelnöknek pár nappal korábban a pozsonyi várban tartott beszéde, amelyet száz meghívott szlovákiai magyar előtt mondott el.

Adja a Mindenható, hogy az a folyamat, ami ezzel elkezdődött, töretlenül elérje célját. Idézetek következnek.

„Végül az ezeréves történelmi Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték. Hadseregét megbénították és szét­züllesztették, az egyetlen honmentésre alkalmas államférfit meggyilkolták, az országot az ellenségeink, a kormányt a bolsevikok kezére adták.”

Korábban írtuk

„Talpon maradtunk és kibírtuk. Kibírtuk a vagonvárosokat, a náci lágereket, a szovjet Gulagot, a kitelepítéseket, Csehszlovákiát, Jugoszláviát és Ceauşescut. Ma már nincs se Csehszlovákia, se Jugoszlávia, se Szovjetunió. Nincs már se brit, se francia birodalom. S ami megmaradt belőlük, az éppen most vergődik bosszút álló gyarmataik multikulturális szorításában.”

„Csehszlovákia és Jugoszlávia helyett kaptunk szlovákokat, szlovénokat, horvátokat, szerbeket. Azzal a Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával, amely büszke nemzeti mivoltára, örömmel építjük a közös jövőt.”

„Nagy nemzetté válni csak az tud, aki megjárja a maga kálváriáját. Aki kiismeri a megpróbáltatások útját. Aki kiállja a próbatételeket. Aki megérti, hogy az igazság erő nélkül keveset ér. A történelem nem könyörületes. Nem bocsátja meg a gyengeségeket. Ha nincs legény a gáton, elveszünk. Ha a vértelen szépelgőkre hallgatunk, elveszünk. Ha engedünk a széthúzás erőinek, elveszünk. A magyarok soha többé nem engedhetik meg maguknak a gyöngeség luxusát. Mindig csak az lehet a miénk, amit meg tudunk védeni. Ez a törvény, és ez a mi sorsunk.”

Mindez miért? Ezért:

„Új rend van születőben. A mi világunkban, a mi életünkben is nagy változások dörömbölnek a kapunkon. Országvesztéseinket kivédhetetlen sors­csapásoknak láttuk évszázadokon át. Az utolsó száz évben is. Saját erő híján vártuk, hogy a legendák ködéből érkezik egy csodálatos felmentő sereg, amely fordít egyet a magyarok sorsán. Tekintsünk végig a száz év történelmén. Értsük meg az elmúlt tíz év változásának mélységeit. Ne ijedjünk meg attól, amit látunk: mi vagyunk azok, akikre vártunk. Igen, mi vagyunk azok, akik megfordítják Magyarország sorsát.”

Igor Matovič szlovák miniszterelnök pedig június 2-án a pozsonyi várban száz meghívott felvidéki magyar előtt mondta ki a megváltó szavakat. Innentől lehet együtt építeni a jövőt.

„A történelmi Magyarország a miénk is volt. A szlovákok, a magyarok és a többi nemzetiség együtt harcoltak a török hódítás ellen. A magyar királyok nemcsak a magyarok életéről és sorsáról döntöttek, hanem a szlovákokéról és mindenkiéről, akik a történelmi Magyarország területén éltek. Ezen uralkodók zászlaja alatt évszázadokon át együtt harcoltak a szlovákok és a magyarok. A mai szlovákiai városok a magyar királyoktól kaptak privilégiumokat, a földesuraktól szabadságot, és fejlődhettek egyfajta helyi demokrácia keretén belül. Legyen hát merszünk kimondani, hogy a magyar történelem a mi közös történelmünk. Hogy a magyar királyok a mi közös királyaink voltak.”

A gondolatainkban megértés, a szívünkben szeretet, a kezünkben erő. Figyelmes olvasásra ajánlom a két államférfi szavait, melyek az ön kedvenc lapjában megtalálhatók.