Hirdetés

Régóta köztudott, hogy a földi klíma összeomlásáért az ember viseli a legnagyobb felelősséget: hatalmas ökológiai lábnyomával eltapossa a sokszínű természet megannyi szépségét. Ennek kivédésére jött létre a „Ne szülj gyereket!” mozgalom, de ez csak hosszú távon vezethet eredményre, miközben sürgős intézkedésekre van szükség.

A leglogikusabb lépésként az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai úgy döntöttek, hogy a már meglévő emberek egy jelentős részét kiiktatva érik el az optimális létszámot. Mivel a veszély nagy, a megoldásnak is drasztikusnak kell lennie: csökkentsük a világ népességét a felére. A régi receptek – járványok, háborúk – nem működnek megfelelően, ezért a jól bevált kvótarendszert javasolták. Minden kontinens vállalja, hogy megfelezi a lakosságát. Így Ázsia 2,2 milliárd, Afrika 600 millió, Európa közel 400, Amerika 450, Ausztrália pedig 15 millió Homo sapienstől szabadul meg a környezetvédelem érdekében.

Fontos kérdés a végrehajtás módja, ennek kidolgozása a politikusokra vár. Elképzelhető, hogy a földrészek országokra leosztják a rájuk jutó kvótát, ami nem szükségszerűen az adott állam nagyságával lesz összhangban. Nem kizárt, hogy a fejlett nyugati országok soros vezetőiből alakuló úgynevezett „bölcsek tanácsa” határozza meg a létszámokat.

Ázsiában nagy valószínűséggel kormányzati szinten döntenek, és a helyi bürokrácia hajtja majd végre. Afrikában talán nem is lesz szükség az államapparátus beavatkozására, mert amerikai és francia fegyverkereskedők gondoskodnak a törzsi háborúk kiélezéséről.

Nyugat-Európában az öngyilkosságot tartják az üdvözítő megoldásnak, ennek népszerűsítésére civil szervezetek dolgoznak ki programokat. (Saját személyük-fajtájuk-szokásaik-hitük elleni gyűlölet felszításával.) Magyarország már bejelentette, hogy nem hajlandó elfogadni a rá kiszabott kvótát, egyetlen embert sem kíván likvidálni. A kormány a vádakra – különutas, maradi, a közös értékeket tagadó és így tovább – annyit válaszolt: „Mi legalább megmaradunk.”