Nem rangsor szerint, csak úgy. Max Verstappen a kilencedik helyről rajtolva is magabiztosan nyerte meg a Forma–1-es Miami Nagydíjat, megelőzve Red Bull-os csapattársát, Sergio Pérezt. A harmadik Fernando Alonso lett. Ugyanekkor a londoni Westminster apátságban megkoronázták III. Károly királyt a XI. században élt Szent Hitvalló Eduárd koronájának egy XVII. században készített másolatával, mivel 1649-ben Oliver Cromwell beolvasztatta az eredetit, mondván, a királyságnak vége, éljen a köztársaság, aztán mégsem lett igaza, de az eredeti koronát sajnos már nem lehetett föltámasztani.

Hirdetés

A magyar családokban csekély, de szerencsére kezelhető feszültséget okozott az egybeesés, mert ahol a férfiak akarata dominált, ott az autóverseny időmérőjét közvetítette a televízió, ahol a nők győztek, ott viszont a királyi szappanopera legújabb és vitathatatlanul leglátványosabb epizódja zajlott a képernyőn. Nem hivatalos felmérések szerint a koronázás című rész messze a legnézettebb volt az egész világon, nem kis mértékben azért is, mert ellentétben a Forma–1-es versenyzőkkel, a királyi família tagjait nem csupán ismerik a televíziónézők százmilliói, de kedvelik is.

Erzsébet, Károly, Diána, Kamilla, Vilmos, Harry, Katalin, Meghan, András és a többiek… mind egy-egy jól kidolgozott karakter, akik hétről hétre szállították az éhes közönségnek a fordulatos történet újabb csavarjait. Miért nem jött el a fekete ősökkel is rendelkező amerikai Me­ghan Markle a koronázásra? Nem akart jönni, vagy nem is jöhetett? Miért nem került be a protokollba Harry? Hol volt a pedofilügyekbe belebukó András herceg? Miért puszilta meg édesapja arcát a hűségesküt tevő Vilmos herceg? Tényleg az egyik kis unoka, György herceg fogta hátul a királyi nagypapa palástját? Igaz, hogy több ezer milliárd forintot érnek a királyi ékszerek? Mi az a végzet köve? Tényleg Hitvalló Eduárd ezeréves trónusára ült III. Károly a koronázáskor? Hogy került a koronázó szentmisébe a hindu miniszterelnök? Mennyibe került az aranyhintó? Teljesen színaranyból van? Hogyan látnak ki a medvebőr kucsma alól a vörös kabátos gárdisták? És így tovább. Seregnyi kérdés.

Feltűnő, hogy bár a világban számos országban van király és királynő, ezek egyike sem élvez olyan médiasikert, mint a Windsor-ház, amely egyébiránt nem túl hosszú múltra tekint vissza, mivel 1917-ben V. György király az első világháborús németellenes érzésekre tekintettel változtatta családja nevét a Szász-Coburg-Gotháról a király kedvenc rezidenciája, a windsori kastély után Windsorra, ami olyan, mintha az utolsó magyar király, IV. Károly a család vitathatatlanul ősi nevét a gödöllői kastély után Habsburg-Lotaringiairól mondjuk Gödöllőire változtatta volna. De ez nem ugyanaz. Anglia az Anglia, ott minden másképpen hangzik, és másképpen látszik.

A japán a világ legősibb monarchiája. A ma is fennálló császári ház 126 uralkodót ismer el hivatalosan, kezdve a legendás Dzsinmu császárral, aki kevés híján 2700 éve uralkodott, és akit ma 125. utóda, Naruhitó császár követ. Tudományosan is bizonyított, hogy a császári ház vérvonala az 1500 évvel ezelőtt, 539 és 571 között uralkodó Kinmei császár óta töretlen. Van sajtójuk? Nincs. Ismerünk bárkit is a császári családból? Nem ismerünk senkit. Miért nem? Mert közülünk a műveltebbek is legföljebb csak Szu-Csong herceget és Csocsoszán kisasszonyt ismerik. Fájdalom, az előbbi nem is japán volt, hanem kínai.

Korábban írtuk