Hirdetés

„Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – mondja Lucifer Az ember tragédiájában. Így foglalható össze leginkább a magyar ellenzék krédója a vészhelyzet alatt. A magyar kormány kiterjesztette politikai cselekvőképességét, hogy kezelhesse a járványt, közben pedig az ellenzék, a Soros György által pénzelt civilek és a liberális sajtó ahol tudja, gáncsolja a kormányzati intézkedéseket, miközben az Európai Unió segítség helyett ismét leckéztetni próbálja a keleti tagállamokat.

Sem az ellenzék, sem az EU vezetése, sem a liberális sajtó nem értette meg, hogy egy ilyen kivételes szituációban egészen máshogy kellene viselkedniük és fellépniük, mint „békeidőben”. A kormány/kormányok döntéseinek ellehetetlenítése, cselekvőképességük elgáncsolása ugyanis most nemcsak járvány szempontjából káros, de hosszú távú politikai érdekük sem ezt diktálja. Ehhez a belátáshoz meg kellene tagadniuk saját valójukat, szűklátókörűségüket és kisszerűségüket, amire láthatóan, sajnálatos módon képtelenek. Az alábbiakban kísérletet teszünk rá, hogy öt pontban foglaljuk össze a legfontosabb politikai tanulságokat.

1. A vírus ellen az erős állam az egyik leghatékonyabb ellenszer

Korábban írtuk

Az eddigi tapasztalatok szerint az erős államok cselekvésre képes vezetői voltak azok, akik hatékonyan tudták felvenni a harcot a koronavírussal. Ma azok az országok állnak jól a védekezés szempontjából, melyek idejében és kellő határozottsággal meghozták a járvány ellen a szükséges intézkedéseket, és amelyeknek állampolgárai ezeket be is tartják. Ezzel szemben a dezintegrált, gyenge államszervezetű országok elveszteni látszanak a csatát a járvány ellen. Előbbire jó példa Dél-Korea vagy Magyarország, míg az utóbbiak közé soroljuk Olaszországot és Spanyolországot. Vannak továbbá olyan alakulatok is, mint a liberálisok által mindig piedesztálra emelt Svédország, amely egyenesen feladta a küzdelmet, és magára hagyta polgárait a bajban.

2. Magyarországon az ellenzékre a súlyos járványveszély idején sem lehet számítani

A magyarországi ellenzék most sem hazudtolta meg önmagát. Ha a magyar kormány bankadót vezet be, akkor a bankok oldalára áll. Ha rezsicsökkentést hajt végre, akkor az energiaszolgáltatókat veszi védelmébe. Ha a migrációs krízist kerítéssel akarja megoldani, akkor kerítést bontana. Az ellenzék ezt a szériát most sem törte meg. Bár korábban azt ígérték, hogy a kormányt a válsághelyzet elhárításában mindenben támogatni fogják, ezt a fogadalmukat nem tartották meg. Az Országgyűlésben nem szavazták meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, holott a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy azt még saját szavazóik többsége is támogatja. Normális politikai küzdelemben az ellenzék feladata természetesen az, hogy a kormány ne legyen sikeres, és az ellenzék jobb alternatívát kínáljon vele szemben. Ez azonban most nem „békeidő”, hanem válsághelyzet.

3. Az EU továbbra is ideológiai vitákat folytat, válságkezelés helyett

Miközben Európa vált a világ egyik leginkább fertőzött járványgócpontjává, az EU vezetői továbbra is ideológiai vitákkal vannak elfoglalva. Eddig semmilyen hathatós segítséget sem nyújtottak az uniós tagállamoknak. Ehelyett jogállamisági eljárások megindításával fenyegetik azon tagországokat, melyek hathatós intézkedéseket vezettek be. A két kipécézett delikvens ismét Lengyelország és Magyarország. Míg a nyugat-európai országok ismét felsőbbrendűségüket bizonygatják, demokráciából és jogállamiságból oktatják ki a keletieket, Kínából és Oroszországból sorban szállnak le repülőgépek segélyszállítmányokkal és orvosi szakemberekkel.

4. Soros civil szervezeteinek fontosabb a nyílt társadalom eszméje, mint az emberéletek

A Soros György által finanszírozott szervezetek összehangoltan és tudatosan lépnek fel a magyar kormány intézkedéseinek aláásására. Nemzetközi sajtóhadjáratot indítottak, hogy Magyarországot egyfajta katonai juntának állítsák be, ahol megszűnt a demokrácia, a joguralom és a sajtószabadság. A Nyílt Társadalom Alapítvány pedig egyenesen odáig ment, hogy az Európai Uniótól kéri, ítéljék el hazánkat, miközben az Európai Néppártnál a Fidesz kizárásáért lobbiznak. Céljuk, hogy az embereket bizalmatlanná tegyék saját kormányukkal szemben, ezáltal pedig a jogkövető magatartás feladására biztatják őket, mondván, ha a kormány sem tartja magát a törvényhez, akkor az egyes embernek miért kellene?

A liberális propagandagyártásban is maximális fokozatra kapcsoltak. A Soros-féle civil szervezetek szerint eleve nem lett volna szabad rendkívüli állapotot hirdetni, mivel korlátozza az emberi szabadságjogokat. Nem lenne szabad lezárni a határokat. A börtönökből ki kellene engedni az elítélteket, és meg kellene nyitni a migránstáborokat.

5. A „független” liberális sajtóról bebizonyosodott, hogy valójában „fake news”-gyár

A liberális sajtó – átvéve az ellenzék szerepét – folyamatosan félretájékoztatja az embereket. Tudatosan relativizálnak adatokat, tényeket, és keltenek hamis látszatot. Ha a kormány nem adja ki részleteiben az elhunytak adatait, akkor a kormány titkolózik. Ha kiadja őket, akkor a kormány személyiségi jogokat sért. Ha nincs elég szájmaszk, miért nincs elég szájmaszk. Ha több millió érkezik, akkor a szájmaszk már egyáltalán nem biztos, hogy védelmet nyújt. Ha nincs elég lélegeztetőgép, az a kormány hibája. Ha mégis van elég, akkor miért nincs elég CT. Hazudnak az európai országok járványkezeléséről is, mintaországuk most is Románia. Az az állam, ahol gyakorlatilag az összeomlás szélén áll az egészségügy. Ahonnan naponta érkeznek olyan hírek, hogy komplett kórházi osztályok szűnnek meg, mert felmondanak az orvosok a járványügyi terheltség kezdetén. Ünneplik, hogy Romániában az egészségügyi dolgozók pluszpénzt kapnak. Igaz, azt már nem teszik hozzá, hogy ugyanez a román kormány már most az IMF-hez fordult hitelért. Ezenfelül mindent megtesznek azért, hogy demoralizálják a járvány ellen küzdőket, felhergeljék a járvány miatt aggódókat, és félretájékoztassák az egyszerű olvasót. Normális esetben a sajtó felelőssége tudatában felfogná, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben minden kimondott szónak, leírt betűnek hatványozottan nagyobb súlya van. A liberális média azonban most is politikai szerepet játszik.

A szerző az Alapjogokért Központ politikai elemzője