Amíg nincsen közös európai hadsereg és közös tudományos potenciál, addig nem leszünk olyan fontos szereplők a világban, mint az Egyesült Államok és Kína, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn a szlovéniai Bledben tartott stratégiai fórumon.

Hirdetés

Mint kifejtette, Európa továbbra sem képes meghatározni magát a világban, ezért nem is tud olyan kulcsszerepet betölteni, mint az Egyesült Államok vagy Kína. Miközben az ember növekvő aggodalommal és fenntartással figyeli az Európai Unió névre keresztelt jelenség végnapjait, nem kevés meglepetéssel észleli, hogy a magyar miniszterelnök az európai integráció egy magasabb szintjét tartja fontosnak és erről beszél.

Közös hadsereg, közös tudományos potenciál, közös távlati stratégiák a földrészek versenyében… ezek nem egy halódó kultúra intézményei. Úgy tetszik tehát, hogy miközben vitathatatlan, hogy a Nyugat elveszítette varázsát a Kelet szemében és a volt kelet-európai országok egyre kevésbé szeretnének hasonlítani a volt nyugat-európai országokra, sőt a nyugati részeket fenyegető demográfiai hanyatlás, valamint a vele együtt járó egyre intenzívebb migráció okozta identitásváltás miatt növekvő aggodalommal tekintenek tegnapi példaképekre, aközben a magyar miniszterelnök egy magasabb szintű és intenzívebb európai együttműködést, sőt összefogást sürget.

Az ellentmondás feloldásának kulcsa egyetlen szó: nemzet. Idézzük megint a miniszterelnököt. A fő kérdés az, hogyan lehetne Európa ismételten a világ legversenyképesebb régiója és nem az, hogy az egyes tagállamok hogyan szabályozzák belső ügyeiket, mondta a kormányfő. Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc. Azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata–konzervatív demokrácia­felfogásunkat a liberális nézetekkel szemben. Nem lehetünk sikeresek együtt, ha külön-külön nem vagyunk sikeresek, a szolidaritás nem kerülhet szembe az egyes országok sikerességével. A nemzetek sikere az európai siker feltétele.

Korábban írtuk

Erős országok erős Európája – nem ismeretlen elképzelés, ez pontosan megfelel az eredeti schumani gondolatoknak. Az unió atyja, Robert Schuman a béke garanciáját látta az európai nemzetek okos együttműködésében, és e vonatkozásban a magyar és általában a közép-európai elképzelés ma közelebb van a kiinduló feltételekhez, mint a rejtett birodalmi célokat is tartalmazó, az európai uniót gazdag és szegény (másképpen: jó és rossz) övezetekre osztó mai nyugati változat.

A magyar miniszterelnök javaslata, ami egyúttal az unió Balkán felé történő bővítését is tartalmazza, az előbbivel szemben az egyenrangú felek szövetségét célozza meg, egy olyan szövetségét, ahol nem a gazdasági erő vagy a létszámfölény, hanem az együttműködés képezi azt a közös nevezőt, amit mindenki elfogad. Európa az elmúlt évezredekben az emberi civilizáció agya és lelke volt. Minden, ami a modern világot naggyá és erőssé teszi, Európában fogant.

Az európai szellemiség, az európai gondolat ma is értékes, a világ ma sem mondhat le róla. Még akkor sem, ha sokszor úgy tetszik, mintha egyes európai országok avagy azok vezetői úgy vélnék, már nem érdemes Európában gondolkodni, egy új világ van születőben újfajta lakossággal, amelyik már csak földrajzi értelemben lesz európainak nevezhető. Ezzel szemben áll a nemzetek és családok Európája, a klasszikus, több ezer éves létfelfogás, mely túlélt már néhány barbár korszakot.