Vesztett a Fidesz Hódmezővásárhelyen a polgármester-választáson. És ezt most az ellenzéki oldalon mindenki úgy értelmezi, hogy: „Na, ugye…!”. Vagyis hogy a Fideszt a teljes ellenzéki összefogás nagy fölénnyel, simán megverheti bárhol az országban, csak épp össze kell fogniuk.

Képernyőfotó: YouTube.com/Privátszféra

Nos, rögtön az elején tisztázzuk, ez 106 körzetből azokban a körzetekben tételezhető fel egyáltalán, ahol az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP jelöltjének együttesen több szavazata volt/van, mint a Fidesz–KDNP-nek. Csakhogy e formális feltétel korántsem jelenti azt a helyzetet, ami a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem kovásza volt.

Márki-Zay Péter sikere abban állt, hogy egy tisztán jobboldali, fideszes körzetben „az igazi fideszes” színekben szállt harcba a Fideszt ma megtestesítő pártokratákkal szemben. És a város 1990 óta látott politikai elköteleződését ismerve egyetlen ellenzéki párt sem indított vele szemben jelöltet.

És nyert. Ő maga, Márki-Zay Péter. Nem az ellenzéki összefogás, mert olyan nem volt Hódmezővásárhelyen. Persze, néhány aktivista jobbról-balról kvázi összefogott, de nem ez verte meg a hivatalos Fideszt. Márki-Zay Péter verte meg. A Fidesz lelkiismerete aratott győzelmet a Fidesz hivatalosságai fölött. És erre a lelkiismeretre kapaszkodott fel az összes ellenzéki párt pusztán azáltal, hogy belátták, ők nem tudnak hitelességben versenyezni egy régi hithű fideszessel szemben. És az a végtelenül groteszk helyzet állt elő, hogy egy régi fideszes mögé felsorakozott az egész ellenzéki pártpaletta, mert amit ők szavakban, lózungokban állandóan hangoztatnak, ahhoz nem találtak soraikban hiteles jelöltet. És ennyi. Kész.

Vagyis ma talán Hódmezővásárhely a legfideszesebb város Magyarországon. Olyan város, ahol 42 százaléknyi hivatalos Fidesz-támogató mellett legalább ennyi nem hivatalos fideszes van, és még néhány ezer baloldali, vagy soha politikával nem foglalkozó, akinek minden párt közül még mindig a régi Fidesz és annak hiteles keresztény nemzeti jelöltje tetszik. Ezt testesítette meg Márki-Zay Péter. De az ő esetét úgy látni és láttatni, hogy ez modell lehetne az április 8-i választásra, egyszerűen téves értelmezése a hódmezővásárhelyi eredménynek.

Persze tetszetős értelmezés ez az ellenzéknek, csak mégis megvalósíthatatlan. És most kezdhetném hosszan a választójogi részleteket, hogy a parlamentbe jutáshoz melyik pártnak mennyi szavazatra és töredékszavazatra van szüksége listán és egyéniben. Ahogy azt is hosszasan taglalhatnám, hogy milyen választási stratégiák mondanak ellent a formális együttműködésnek. De nem teszem. Mert az egyéni koordinálás a 106 körzetben még mindig lehetősége az ellenzéknek, és 40-50 között elhozott ellenzéki egyéni körzettel már kisebbségbe szorulhatna a Fidesz–KDNP.

De erről sem akarok hosszan értekezni, nem akarom citálni, hogy különböző kutatások mit mutatnak a pártok közötti átszavazási kedvről. Egy biztos, ha Fidesz-ellenzék úgymond egy-egy felállás lenne, akkor is, a pártok egymásra szavazó hajlandóságának a maximuma mellett sem biztos, hogy elég lenne az ellenzék ereje a Fidesz jelöltjeivel szemben. És akkor itt legyen elég megemlíteni a jobbikosok baloldalra való szavazásának 40 százalék körüli arányát.

De ha mindez még mind össze is jönne a szivárványszínű ellenzéknek, akkor is a leglényegesebb hiányzik majd jelöltjeikből: a hitelesség. Hódmezővásárhely eredménye akkor lenne veszélyes a hivatalos Fideszre, ha az ország 106 körzetében egy-egy nagycsaládos, keresztény, nemzeti elkötelezettségű régi fideszest találnának jelöltnek az ellenzék pártjai. Csak ebben az esetben lehetne az ellenzék szivárványpártjainak minta Hódmezővásárhely. Ilyen körzet ma a 106-ból talán még egy van. Mellár Tamásé Pécsen. És slussz.

Mert április 8-án bizony a hivatalosságok fognak küzdeni. A hivatalos Gyurcsány Ferenc, a hivatalos Vona Gábor, a hivatalos Karácsony Gergely és a hivatalos Szél Bernadett. Ők hívják ki a hivatalos Fideszt.

És innentől ki kivel akar kiegyezve „koordinálni”? A világ legrosszabb miniszterelnökei között számontartott egykori kormányfő, Gyurcsány a szürke farkas, de mégis cuki Vona Gáborral, vagy a magát MSZP-leváltónak meghirdető, de végül MSZP-s miniszterelnök-jelöltté avanzsáló Karácsony Gergely a magukban is csak ketten lévő Együttel?

Igen, ez a hivatalos pártaréna minden koordinálás mellett a lényeget nem tudta felmutatni a magyar választóknak: a hiteles alternatívát. Azt hiszik, hogy a hivatalos Fidesszel szemben majd Kunhalmi Ágnes lesz a hiteles kihívó? És azt hiszik, hogy az egykor gárdamellényt viselő, ma hanukai üdvözlőlapot küldő Vona Gábor kompatibilis lesz Gyöngyösön a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péterrel? Vagy Vadai Ágnes, aki a Gyurcsány-kormányok összes bornírtságát megszavazta, ugyanolyan hitelességgel lendül neki a nagy ellenzéki összefogásnak, mint ahogy az megtörtént február 25-én Vásárhelyen? Nem. Ez képtelenség.

Mindezek mellett a hódmezővásárhelyi polgármester-választás bizony hozhat lendületet az egységes ellenzéki felállásnak. Az LMP máris tülekedik, hogy na jó, akkor én is beállok a sorba. Az ellenzéki lendületvétel visszafogottságát azonban maga az ellenzéki összefogás hiteltelensége adja, adná. A protestszavazók húznának az erősebb, esélyesebb ellenzéki jelölt felé, de a hivatalos arcok messze nem olyan vonzóak, mint egy moralista régi fideszesé. És ez az, a morális hitelesség, ami megvolt Márki-Zay Péterben.

Ám hiába bizakodik a szivárványos ellenzék. Kevés az országban a Hódmezővásárhelyhez hasonlítható választókörzet is. Kevés az olyan körzet ma Magyarországon, ahol két nagy Fidesz van egyszerre, egy hivatalos és egy régi, nem hivatalos. Hódmezővásárhelyen február 25-én épp ezért nagyarányú Fidesz-győzelem született. Az erős hivatalos mellett visszaerősödött egy régi moralista Fidesz. Ketten együtt – a baloldali szavazókat levonva – 80 százalék körüli eredményt értek el. Csakhogy e két Fidesz most egymás ellen harcolt, és a nem hivatalos Fidesz nyert.

Bayer Zsolt barátom írja, hogy a Fidesz valamit elrontott Hódmezővásárhelyen. Azt nem mondja, hogy mit. Én megmondom: a hivatalos Fideszt rontotta el. De ebből országos ellenzéki szivárványesőre számítani április 8-án balgaság volna.