Az interjúban az ön által elkövetett nyelvi hibákról nem érdemes túl sok szót ejteni, csupán egyrészt annyit, hogy az angolban a többes szám jele az „s”, vagyis ha több kormányt sorol fel, akkor, kérem, a jövőben governmentst és ne governmentet mondjon, másrészt pedig ne a register igét használja, ha azt kívánja mondani, hogy a brit kormányt háborúpártinak „tekintik”. De menjünk tovább.

Az ön díszinterjúja előtt épp a BBC-n láttam a Hard Talk című műsorban Tim Sebastiant George Michaellel, az iraki háborút ellenző, roppant okos popsztárral beszélgetni. Így a kontraszt Sebastian és ön között még domborúbb lett. Sebastiannál a tőle megszokott drámai feszültség, a kegyetlenül, kompromisszumoktól, hátsó szándékoktól mentes, őszinte kíváncsiságtól sarkallt kérdezés, míg ön szintén a megszokott saját magát nyújtotta: az önelégült lábtörlő lehangoló látványát. Mondja, pusztán újságírói kíváncsiságból kérdezem: mit érez, amikor Christian Amanpour interjúit nézi vagy fel-felüti Oriana Fallaci híres beszélgetéseit? Nem volt elég önnek egyszer már egy korábbi korszakban Acsádinak lenni? Miért e tartós kényszer? Amikor a nagykövet felsorolta, hogy miért kell Irakot megtámadni, elsősorban a tömegpusztító fegyverekre és Szaddám Huszein iszonyatos jogsértéseire utalva, ön miért nem tette fel a kérdést: vajon nincs a Közel-Keleten legalább egy másik ország, amely ezen ismérvek alapján szintén szétbombázandó lenne? Elfelejtette, hogy Izraelnek a tömegpusztító fegyvereire nemzetközi ellenőr rá se nézhetett; hogy Izrael idegen országok területeit birtokolja; hogy Izrael több évtizedes libanoni „kalandja” során húszezer ember halálát okozta; hogy az ENSZ számos határozatát megsértve a palesztin területeket megszállva tartja és a palesztinokat ezekben a percekben is bombázza, valamint leírhatatlan szenvedést okoz a Gázai övezetben és a Ciszjordániában életüket tengető népnek; hogy e pillanatban is beduinokat űz el a sivatagból, őseik földjéről, faji alapon, saját fajbelinek juttatva a kitakarított homokot; hogy félholddal jelölt mentőautókra lő és a mentősöknek nem engedi összeszedni a sebesülteket? Ezt George Michael például miért említhette és ön miért nem kérdezhette? Michael, aki azt mondta: semmi szimpátia nincs benne Szaddám Huszein (ő nem Szaddámozta Huszeint, hiszen Hitlerről se Adolfként és Sztálinról se Joszifként beszélünk) vagy a terroristák iránt, de ha az egész arab világ az izraeli-palesztin konfliktust látja a bajok gyökerének, akkor talán jó lenne ezt nekünk is figyelembe venni, a saját biztonságunk és békénk érdekében.

Tisztában vagyok azzal, hogy önnek felesleges megírnom ezt a levelet, ugyanis önre ez semmilyen hatással nem lehet, azon egyszerű oknál fogva, hogy ön nem belőlem él.

De azért marha jól esett megírni és sokaknak elolvasni.

* * *

Köszönetnyilvánítás

Köszönet áldozatkész bátorságukért azoknak, akik eddig nevükkel, aláírásukkal és lakcímükkel eljuttatták azt a nyilatkozatukat, amely szerint felolvashatom a Tapolcán várható bírósági tárgyaláson, hogy ők is „árulónak” vagy „román árulónak” tartják Medgyessy Péter miniszterelnököt, ezzel vállalva a bíróság elé állításukat. Kérem, vegyék figyelembe, hogy az aláírás nélkül érkezett nyilatkozatok birtokosainak nevét a bíróság nem fogadja alperesnek.

Lovas István