A „Bükkhöz láncra ne verj engem” – fohászkodott hazájához Utassy József (1941–2010). A falujától messze költözött, népi hangú nemzeti poéta haláláig mégis Bükkszenterzsébetet vallotta igazi otthonának. Mert költői táj ez, mindenki tudja, akiben megragadt egy völgybe néző pillanat. Ám az ihletadó lírai tájat prózai módon csúfítja el az emberi gondatlanság. A nemzeti kormány, az állami intézmények és a helyi akarat országtisztító kampányba fogott.

Hirdetés

Míg az álzöld baloldali pártokban tombol a hozzá nem értő semmittevés, a nemzeti szakpolitika újabb és újabb eredményeket hoz. Azért dolgozik az Orbán-kabinet, hogy környezetbarátabb és természetszeretőbb népközösséget teremtsen. Célja a megerősödött magyarság és a karakterét megőrző, élhetőbb Kárpát-medence. E gondolat fémjelét viseli magán a 2020-ban útra kelt Tisztítsuk meg az országot! projekt. Nemet mond a felelőtlen múltra, irányt szab, és példát ad. Minden állomásán tetemre hívja a környezetpusztító közönyt. Amint az a program nyitányaként, a dél-borsodi Mezőcsáton is történt. A nemzeti parkok közül elsőként ott, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a település határában több tíz köbméternyi szabályellenes szeméthalmot számoltak fel. És a java még ezután jön. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár szerint összesen nyolcezer-kétszáz köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállítanak el nemzeti parki területekről. A munkák százötvenöt helyszínen zajlanak országszerte. A projekt „próbaüzeme” is eredményes volt: huszonhét területet tisztítottak meg, nagyjából kétszáz köbméternyi háztartási, építési-bontási, veszélyes és zöldhulladéktól. Nincs mese, rendet kell tenni a saját portánkon.

Különösen fontos ez, hiszen a szocialista kormányzás erre is képtelen volt. Nőtt a szeméthegy a Medgyessy-, Gyurcsány– és Bajnai-korszakban. A szó szoros és átvitt értelmében is. Szisztematikus, koncentrált problémamegoldásba nem fogtak e téren sem.

A posztkommunista rezsim azonban 2010-ben véget ért. A tízesztendős jobboldali éra befejezte a környezetügyi rendszerváltást. Az országtisztító program jelképessé válhat, mikor eltakarítja a megörökölt szeméthegyeket.

Korábban írtuk

Lássuk, milyen az „illiberális” országtisztítás módszertana. A munkában szerepet vállaló szervezetek hivatása, hogy feltérképezzék és dokumentálják az illegálisan elhelyezett hulladék helyét. Azonosítaniuk kell az összetételüket, és szükség esetén le kell folytatniuk a kapcsolódó hatósági eljárásokat. S a lényeg: össze kell gyűjteniük s el kell szállítaniuk a gondatlanság e momentumait. Végezetül ki kell dolgozniuk a megtisztított területek felügyeletének, ellenőrzésének rendszerét.

A szócséplés ugyanis sehova sem vezet. Nem mutat kiutat e civilizációs zsákutcából. Tenni kell, és nem meddő klímaváltozás elleni tüntetésekre járni. Nem maszkos skandálásokra, álzöld handabandázásra van szüksége az országnak. Politikai pótcselekvéssel nem tartjuk karban az ökoszisztémát. Roger Scruton (1944–2020) Zöld filozófia című művében az egyik legnagyobb angol gondolkodóra hivatkozott: „Burke szerint a mozgalmak elpusztítják, a kis körök viszont megőrzik a társadalmi tőkét. A konzervatívok pedig még azt is mondják, hogy ugyanez álla a környezeti tőkére is.”

Ez az akció erre rímel, ezért a mindennapok normalitását népszerűsíti. Mindenkire számít, aki nem csak szavakban szereti a hazáját. Ezért a jövőben, 2021-től magánszemélyek is csatlakozhatnak hozzá. A természet törvényeinek tiszteletére biztat, melynek része az ember. A Föld egyetlen tudatos lakója, mely nemzetekben, családokban és egyénekben ölt testet. Aki ezt semmibe veszi, jelentőségét lebecsüli, attól hiába várjuk, hogy megvédje a fauna és a flóra sokszínűségét.

A regula emel fel minket a formátlan mélyből. Nem civilizált ember, aki rendszeresen szemetel, nem kultúrlény, aki tudatosan árt a természetnek. Szigorú szavak? Igen. De a hulladék élő szervezeteket foszthat meg a napfénytől, és az eldobált üvegpalackok kis méretű halfajok, kétéltű- és rovarlárvák halálos csapdájává válhat. A kihajított műanyagrafiába gabalyodott védett madarak is fontos részei a biológiai körforgásának. Mindannyian: azok is, akik hanyagságukkal veszélyeztetik bolygónk egyensúlyát.

Éppen ezért e program fontos eleme a szemléletformálás is. Mert túl a gépi erőn, a kétkezi tetteken, a nyilvánosság erejével környezettudatosságra nevel, cselekvő természetvédelemre int.