Milyen kár, hogy most nem sietnek főszerkesztők a Heti Válasz erkölcsi megtámogatására, pedig a kiszivárogtató még A Hét főszerkesztői posztjára sem ácsingózik.

A kiszivárogtatás alapja egy, a Soros Alapítvány támogatásával előkészített merénylet, amely a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata ürügyén született, de már ilyen formájában is elég hatékony ahhoz, hogy totális letargiába döntsön mindenkit, akinek voltak elképzelései arról, milyen is a mai, művelt, intelligens ember.

A tervezet nagyon ügyesen a PISA 2000 vizsgálatra hivatkozva igyekszik a középiskolásokat felkészíteni a „modern életvitelhez szükséges ismeretekre és képességekre”, melyeknek a magyar tanulók igencsak híjával vannak. Innen már csak egy ugrás, és nincs történelem érettségi, nincs matematika érettségi, nincs magyar érettségi.

Egyébként magunk közt szólva, minek is?

Ahhoz először meg kellene tanulni folyékonyan olvasni. Nyilván ezért készülnek bevezetni a gimnáziumokban a nulladik évfolyamokat. Hogy a kis Patrik és a szép Cintia ne szótagolva olvassa fel majd a Big Brother leveleit.

Ma nincs olyan tévétudósítás, amelyben valamelyik liberális oktatási pápa ne szavalna vádlón a tanulás ellen. Mert a gyerekeknek már hatéves korukban fáj a hasuk meg stresszben vannak, mert túlterheltek. Mi ez az avétos vaker? Mitől fáradtak, amikor olvasni nem tudnak, az egyszeregyet nem ismerik, memoritert nem tanulnak, mert micsoda penészes gondolat akár a Himnusz első versszakát is kívülről tudni?

A gyermeki lélek búvárai arra biztatják az oktatás felelőseit, hogy csak kevés leckét, csínján az ismeretekkel. Lényeg, hogy a gyerek jól érezze magát. Megjegyzem, ez aztán töretlenül folytatódik, mert felnőtt életünk a média fényében csupa szórakozás, felhőtlen kacagás, hihihi és hahaha. Névshow-rok, Szuperbulik, Heti Hetesek, Borosok és Bochkorok, Mónikák meg Klaudiák, Tillák és Bucik… Nehogy, az Isten szerelmére, valami komoly dolog megzavarja a gyermeki létben konzervált felnőtteink agyát.

Ezért lehet az érettségi új koncepciója szerint tétel akár egy valóságshow elemzése is. Észrevenni benne a média manipulációs technikáit.

Én el vagyok ragadtatva az ötlettől.

Simán átmennék az újfajta érettségin, sőt tankönyvet tudnék írni belőle, még jelest sem kérek érte.

Itt van például Sváby András és a Napló című műsorának mindenkori telefonos felmérése. Sikerült az iraki háborút olyan elfogultan és otromba részrehajlással tálalni a gyanútlan nézőknek, hogy a világon talán egyedül Magyarországon a tv2 Naplójának szavazói helyeslik az iraki inváziót.

Amikor az Orbán-kormány volt hatalmon, a televízió hírműsoraiban a riporterek előbb mindig a kormány álláspontját ismertették, majd azonnali válaszra kérték az ellenzéket. A „nép” fülében az utolsó nyilatkozat ragadt meg, hogy micsoda ostoba, korrupt ez a kormány, mindent rosszul végez, semmi becsülete külföldön. Most más a helyzet. Most az ellenzék az első megszólaló vagy a nyilatkozataiból kiragadott néhány idézett mondat. Lehetőleg negatív állításokkal. Erre reagál azonnal a kormánypárt képviselője, hosszan taglalva, hogy milyen romlott, mihasznák gyülekezete az ellenzék.

Az már egy PhD-dolgozat tárgya, hogy az MSZP al- és fővezérei, a külügyminisztertől Szanyi szaporodás-szakértőig miként csűrik-csavarják úgy a szót, hogy ha nem is a második, de a harmadik mondatban már megidézik Orbán Viktort. Démoni gonoszként. Ez azonban fordítva is elsülhet, ösztönös rokonszenvet keltve a gyalázott iránt. Ilyenkor lép a színre Ron Werber, az izraeli Nagy Testvér, és megreformálja a félanalfabéták közgondolkodását, melynek lényege: csak a szavaknak higgy, ne a valóságnak!

Lehet, hogy a hálás kormány elrendeli majd, hogy ketten legyenek érettségi tételek, mint a Medgyessy-kormány szimbólumai: Zsani és Roni, avagy Hajnal Lacitól* Kovács Laciig címmel.